Jump to content

Nasljedstvo dijela kuće - molim savijet


AngieJoy

Preporučene objave

Poštovanje,

 

Molim vas pomoć i savijet oko moje situacije vezano uz nasljeđen dio kuće. Molim vas da imate strpljenja i pročitate čitav tekst, iako je malo dugačak.

 

Otac je do 1968. godine izradio kuću (prizemnica s tavanom i krovom) .

1978. Godine, otac je dozvolio sestri da u potkrovlju obiteljske kuće (oko 70 m2) adaptira stan u koji je uložila oko 100 000 kn. Sestra nema pisanu potvrdu o očevom pristanku o adaptaciji, niti je on darovnim ugovorom taj dio kuće preniio na nju. Ona koristi taj prostor 35 godina, a istovremeno iznajmljuje svoje kupljene stanove. Ja sam udajom morala otići iz kuće, jer mi nije pružena mogućnost da si i ja adaptiram dio kuće, već mi je otac obećao da ću ja u cijelosti nasljediti donji dio kuće (70 m2), u koji sam povremeno ulagala manja sredstva kako bi se roditeljima poboljšali uvjeti stanovanja.

 

Kad je otac kupovao gradilište, upisao je u katastar na sebe, majku, sestru i mene po ¼ vrijednosti gradilišta na svakoga.

Poslije smrti roditelja po ostavinskoj raspravi, sestra i ja dobile smo svaka pola (1/2) kuće s time da u katastru i gruntovnoj nije uvedeno adaptirano potkrovlje, već samo donja etaža kuće.

Sada sestra po ostavinskoj raspravi smatra da i njoj pripada polovica donje etaže a da će gornji dio nakon legalizacije prenijeti u svoje vlasništvo temeljem dokaza (računa o ulaganju u gornju etažu) koje ima o čuva od prije 10 i više godina.

 

Smatram da je stanovanjem u očevoj kući i paralelnim iznajmljivanjem svojih stanova ostvarila znatnu dobit, te da su ta sredstva uložena u adaptaciju potkrovlja, samim stanovanjem i uživanjem odavno otplaćena.

 

PITANJE: Molim vas, kako se pravno može izvesti da dobije svaka od nas po pola od cijele kuće (sestra gornju etažu, ja donju), bez da ona polaže pravo u dio moje donje etaže? Da li ona korištenjem 35 godina i sadašnjom legalizacijom gornje etaže, koja nije nigdje prije evidentirana niti postoje dokumenti o njenom postojanju, stiće pravo vlasništva tu gornju etažu?

 

Najlijepše se zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iz gruntovnice izvadi vlasnički list.

u vlasničkom listu piše ko je vlasnik nekretnine.

i potkrovlje je zajedničko .

za legalizaciju stana u potkrovlju treba potpis i odobrenje suvlasnika.

pazo šta potpisujš. trebate napraviti etažiranje i tada se svaka suvlasnica može upisati kao vlasnik jedne etaže .po dogovoru. ako ti dogovor/ugovor ne odgovara nemoj potpisati ugovor.

 

sestra kao suvlasnica nekretnine može tražiti povrat djela ( 1/2) ulaganja u potkrovlje (ako ima dokaze o ulaganju)

i ti kao suvlasnica od sestre možeš tražiti povrat 1/2 ulsaganja u prizemlju (ako imaš dokaze ulaganja)

prebijanjem potraživanja opet dobijete 1:1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

sestra kao suvlasnica nekretnine može tražiti povrat djela ( 1/2) ulaganja u potkrovlje (ako ima dokaze o ulaganju)

i ti kao suvlasnica od sestre možeš tražiti povrat 1/2 ulsaganja u prizemlju (ako imaš dokaze ulaganja)

prebijanjem potraživanja opet dobijete 1:1

 

meni su kazali, u slicnoj situaciji da je rok za trazenje povrata ulaganja 5 godina, a da je moguce nakon isteka tog roka traziti proporcinalno veci dio nekretnine radi ulaganja

 

mozda treba kazati da dokazivati se moze i putem svjedoka ili ipak ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Živim u kući sa svojom ženom i dvoje malodobne dijece u zajednici sa mojim ocem i majkom ...Imam brata koji ima svoj život u Zadru i ponekad dolazi u posjetu i svaki puta okrene oca i majku protiv mene i napravi svađu u kući i ode u zadnjoj svađi ja sam puknuo i rekao ocu i majci sve što mislim do tada sam šutio ,sada otac želi prepisati cijelu kuću na brata jer ja nisam više za njega sin... Da napomenem ja sam u tu kuću jako dugo ulagao da nam poboljšam uvjete za život ,čak i sada imam 2 nenamjenska kredita,dok moj brat nije uložio nikada niti lipe poslije škole je otišao i stvorio svoj život dok sam ja ostao sa ocem i majkom u nadi da ću tu naći svoj život...Mene zanima koja su prava mene i moje žene i moje djece u toj kući i jel mogu nekako pravno zabraniti bratu da ne dolazi kod nas ,jer svaki puta ometa normalan život mene moje djece i djeca mi svaki puta proživljavaju traume od svih tih svađa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija