Jump to content

Najkompliciranija ostavinska ikad


RukenZG

Preporučene objave

Poštovani,

pokušati ću biti što precizniji i kraći.

Nadam se da ću dobiti vaše mišljenje, jer sam više bez ideja.

 

Moja baka je nasljedila od svog oca stan u centru ZG-a. Tamo je do smrti živjela sa svojim 2. suprugom, kojem je u oporuci prepisala i pravo doživotnog uživanja stana.

Nakon bakine, vrlo "suspektne" smrti, mi (prvi i jedini nasljednici iza bake) i odvjetnik bakinog muža, smo se pojavili na ostavinskoj. Tada su "oni" negirali postojanje oporuke, koje su i sami svjedoci, a nakon što smo ju priložili su priznali istu i svejedno tražili nužni dio.

 

Nakon godina i godina raznih parnica umro je i dotični gospodin, a da odluka nije donešena. Sada se pojavljuje njegova univerzalna nasljednica, koja je nasljedila sve što je ostalo iza bake i njega, pa tako i spor za nužni dio.

 

Naravno da je i dobila nužni dio u omjeru 4/25 (nas smo 4). Čitavo vrijeme posjeduje ključ, prijeti tužbama u slučaju provale u stan i ima vrlo nebulozna i neshvatljiva očekivanja u vezi otkupa (klasika s procjeniteljima).

 

U čitavoj priči su i dva poslovna prostora u istoj zgradi.

 

Napominjem da je kuću izgradio naš pradjed, bakin otac, a da je bakin muž došao živjeti kod njih kao student, kad je baka već imala dvojicu sinova (našeg oca i strica, oba pok.)

 

U međuvremenu je nastao golem trošak/dug zbog neplaćanja komunalija etc. U tom vremenu mi nismo ni imali pristup našem stanu (10 godina!!).

 

Sad mi je prekipjelo i teško mi je čitati pisma njezinog odvjetnika. Žena je nasljedila čitavu bračnu imovinu bake i tog čovjeka, a sad još i nužni dio u isključivo našoj djedovini.

 

Pitanje: kako mogu ući u stan? Možemo li mi kao večinski vlasnici (svaki po 5/25) raditi sa stanom to nam je volja (iznajmljivanj etc) pa njoj slati njezin dio?

Možemo li dug koji je nastao prebaciti na nju, pošto je ona držala ključ i račune i sve?

Ima li smisla otvoriti firmu i 20/25 stana prebaciti u vlasništvo firme, pa tražiti raskid i prvokup??? (blefiram)

 

Koji je po vašem mišljenju najjednostavniji način da se uđe u stan i napokon nešto radi s njim.

 

Hvala vam puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, ne valja vam računica. Naime, ako je "vas" 4-ero suvlasnika u 20/25 ukupno, a "žena" je suvlasnica 4/25, kamo je nestala 1/5?

 

Nadalje, nejasno je zbog čega se godinama sudilo, a ako je to bilo zbog nužnog dijela, onda je nejasno što je bilo sporno, budući da je nužni dio zakonsko pravo nužnog nasljednika.

 

Nužni dio iznosi polovinu zakonskog dijela, pa ako je bilo (nagađam) 5 zakonskih nasljednika istog nasljednog reda, nužnom nasljedniku bi pripalo 1/2 od 1/5, što čini 1/10. Kako je od 1/10 nastalo 4/25?

 

Dalje, spominjete tko je gradio kuću (pradjed) pa je nejasno da li je iza njega okončan ostavinski postupak. Ako jest, kakve veze ima s ostavinskim postupkom iza bake?

 

Zbog čega mislite da je važno kako je bakin drugi muž počeo živjeti s njom, ako joj je bio zakoniti suprug? Koliko se iz opisa može razabrati, nije tražio izdvajanje bračne stečevine iz bakine ostavine, prema tome tu se ne čini ništa spornim.

 

Dalje, tko je napravio dug za komunalije, tko je bio i tko jest u posjedu stana?

 

Usput, način raspolaganja stanom u suvlasništvu nema nikakve veze s tim kako je do suvlasništva došlo, pa se meni čini da se u cijeloj problematici - ovako kako ste je opisali - uopće ne radi o problemu nasljeđivanja. Zato vam se vjerojatno i čini da je taj ostavinski postupak tako kompliciran, kad se o njemu uopće ne radi :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija