Jump to content

Odgovornost najmodavca i prava najmoprimca


nvbrenko

Preporučene objave

Početi ću ovako:

Najmoprimac je umrla prije nekoliko dana. S najmoprimcem živio je u stanu unuk koji je upisan u Ugovor o najmu kao osoba koja stanuje s najmoprimcem.

Godine 2010. negdje podkraj ljeta dolazi (za života majke-najmoprimca) s majkom živjeti i kćerka - majka upisanog unuka.

Stan su dobili davne 1954. godine gdje je nositelj stanarskog prava bio sada pok. suprug nedavno pokojne upisane najmoprimke. U rješenju iz 1954. godine pisalo je da se stan dodjeljuje ocu, majci i kćeri.

Kasnije u novom Ugovoru o najmu (nije bilo novaca za kupnju stana) otac postaje najmoprimac s kojim žive njegova žena i njegov unuk.

Umro je otac, nedavno majka i ostao je upisan unuk.

 

Po pravilu MORH-a kćer (sada pokojne) je trebala biti u stanu 2 godine da bi bila upisana u Ugovor o najmu stana najmoprimca svoje majke.

Vlada RH je vlasnik tih stanova a MORH upravljač.

 

Prošlo je više od dvije godine stanovanja - sada ide i četvrta a kćerka pokojnice nije upisana u ugovor o najmu stana zbog sporosti administracije - prekoračenja svih rokova da se predmet riješi ili stranka obavijesti kada će konačno dobiti obavijest vezanu za upis u ugovor o najmu stana.

MORH dozvoljava da kćer pokojnice i dalje koristi stan iako nije na vrijeme upisana u Ugovor o najmu stana.

Što bi se sada moglo dogoditi s obzirom da je baka umrla tj. majka neupisane kćeri.

Tko sada ima pravo ili prednost biti upisan u Ugovor o najmu stana i da li je kćer zaštićeni najmoprimac i bez upisa u Ugovor - jer MORH i dalje dozvoljava stanovanje. Kćer pokojne bake nema drugoga stana i navršila je šezdeset godina starosti i u radnom je odnosu.

Unuk pokojnice a sin kćeri pokojnice-najmoprimke unazad nekoliko mjeseci čak i godinu dvije želi biti upisan kao najmoprimac a u dogledno vrijeme izbaciti svoju majku na ulicu. S vremenom je došlo do poremećenih odnosa od prije više godina u odnosu unuk-baka a sada sin-majka, sve u 4-zida stana pa je zato najmoprimka 2007. i 2008. svaki dan ujutro zvala svoju kćer da dođe kod nje stanovati jer ju unuk jako maltretira, nasilnički se prema njoj ponaša.

Sticajem okolnosti kćer dolazi majci na stanovanje, svi dokumenti su potpisani pri punoj svijesti stare majke najmoprimke vezane za kćer i sin se tada uopće ne buni. Nakon oko pola godine sin ponovo iskazuje nasilničko ponašanje prema majci i baki.

MORH sticajem okolnosti doznaje za ta događanja.

Zanima me kako će sada biti, tko će biti najmoprimac nakon pokojnice, da li unuk ili kćer koja je ta prava stekla prije skoro 2 godine.

Da spomenem, sin je promjenio bravu na stanu i njegova majka već skoro dvije godine na neki način je zatvorena u stanu. Ako izađe van stana ne može se vratiti u stan dok se sin ne pojavi odnekuda u neko doba dana ili noći. Sin je angažirao odvjetnike da se pronađe načina da se majka ne upiše u Ugovor o najmu stana kako bi ju nekako uspio putem odvjetnika i svojih nekih veza izbaciti na ulicu.

Da li ovdje postoji i odgovornost najmodavca radi ne upisivanja kćeri pokojnice na vrijeme u Ugovor o najmu stana - koje su sve mogućnosti da se ona zaštiti ?

Kako bi po Zakonu trebao sada postupiti MORH kao upravljač stanova Vlade RH znajući za neslaganje sina i majke i da tu sigurno neće biti dogovora tko će od njih dvoje biti najmoprimac koji niti slučajno neće dozvoliti majci upis u ugovor ukoliko u tome uspije putem svojih odvjetika i veza.

Naime sin radi u pravosuđu pa misli da može raditi što god hoće, do sada mu je to uspjevalo kod CSS, na prekršajnom sudu a i na njegovom sudu gdje rade otvoren je predmet s 2 kaznene prijave sa policije za nasilničko ponašanje u obitelji.

Kako i na koji način žena u radnom odnosu koja nema novaca za odvjetnike da si pomogne jer sin tvrdoglavo želi da ju makne ili smakne s obzirom da ju je kao i baku tukao, nož vadio, prijetio i čuda radi dan danas u stanu jer nema svjedoka.

Ako sam upotrijebila koju ružnu riječ vezano za toga sina poznanice ISPRIČAVAM se - ali iskreno rečeno nikome u životu ne želim da ima takvu osobu u stanu a pogotovo rođenoga sina.

:hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija