Jump to content

Prodaja stana


_damirs

Preporučene objave

Poštovani forumaši,

Može pomoć ako netko zna. Naime bivša supruga i ja razveli smo se prije četiri i pol godine. Od tada prodajem stan, ali ona na svaku ponudu za rješavanje istog, negativno odlučuje, tj. jednostavno ne želi da se stan proda i podijele novci pola/pola. Imao sam i ponudu dvije garsonjere za stan i to joj nije bilo po volji. Stan sam dobio za vrijeme braka i vodi se samo na moje ime. Mene zanima, dali bez obzira na njezin pristanak ili ne, mogu prodati stan i podijeliti novce. Što ako prodam stan, a ona se ne želi iseliti. Ako netko zna rješenje situacije, bio bih mu jako zahvalan.

Srdačan pozdrav unaprijed i hvala za odgovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premalo podataka, Damire...

 

Na koji način ste vi došli do stana - nasljedstvom, darovanjem, igrama na sreću ili ...? Nadalje, s obzirom da je proveden brakorazvodni postupak - prema odluci suda, kome je pripao stan? Po ovom vašem postu, ispada da je stan pripao vama, a da supruga stanuje u njemu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dopuna podataka,

Stan sam ja dobio od svoje firme kad smo već bili u braku na natječaju za dodjelu stanova. To je bilo 1990. Još otplaćujem kredit, sada pola-pola, a do prije godinu i pol dana plaćao sam ga sam, Što se tiče suda, s obzirom da imamo punoljetnu djecu, nije bilo nikakve podjele imovine i sud je rekao da to riješimo sami. Samo razvod braka. Ja sam čuo da sve što je stečeno u braku se dijeli pola-pola i tako se ponašam. Inače, stan se sa svim papirima vodi samo na mene. A bivša, što god da joj predložim, sve odbija. Ne znam što mi je činiti? Ako znate bio bih Vam veoma zahvalan na pomoći.

Hvala na trudu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro zaključujete - stan je bračna stečevina, jer je stečen za vrijeme trajanja braka, a nije riječ o tzv. vlastitoj imovini pojedinog bračnog druga. Stoga, i vi i vaša supruga imate 1/2 suvlasničkog dijela u istome, nema veze što ste jedino vi upisani u zemljišnoj knjizi kao vlasnik.

 

Što napraviti - pa probajte razgovorom doći do zajedničkog rješenja, iako vidim da to baš i ne ide. Vaše mogućnosti - prodati svoj suvlasnički dio od 1/2, iako nema šanse da će vam netko to kupiti, obzirom je supruga u stanu. Druga opcija - tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice, pa neka onda ili ona vas isplati ili vi nju, a taj koji dobije stan može raditi s njim što hoće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do razvrnuća može doći, prije svega sporazumom suvlasnika. Kako to u vašoj situaciji očito nije moguće, preostaje vam pokrenuti izvanparnični postupak sudskog razvrgnuća, u kojem će vrlo vjerojatno isto biti napravljeno da ili jedan od vas dvoje isplati drugog (ako se uspijete tako dogovoriti) ili da se stan proda pa dijelite dobiveno 50:50.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija