Jump to content

Nasljeđivanje dugova


Cubii

Preporučene objave

Poštovani,

Imam pitanje na koje mi je potreban odgovor sa pravne strane,

vlasnik sam kuče u kojoj zivim a svojom obitelji a u našem kučanstvu živi i moja majka ono sto me sada zanima dali nakon njezine smrti kada se pokrene ostavinska rasprava i ustanovi se da posto je nepodmireni dugovi prema banci a nije vlasnik nijedne nekretnine dali sam ja dužan otplačivat te dugove ako se na ostavinskoj raspravi odreknem nasljedstva?

Hvala na brzom odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 139. Zakona o nasljeđivanju -

 

"(1) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove.

 

(2) Nasljednik koji se odrekao nasljedstva ne odgovara za ostaviteljeve dugove.

 

(3) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, s time da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje je nasljednik već podmirio sud pazi samo na prigovor nasljednika.

 

(4) Kad ima više nasljednika, oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove, i to svaki do visine vrijednosti svoga nasljednog dijela, bez obzira je li izvršena dioba nasljedstva.

 

(5) Među nasljednicima dugovi se dijele razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako oporukom nije drukčije određeno."

 

Znači ako se odreknete nasljedstva, nećete biti dužni ništa plaćati glede majčinih dugova. Ako se ne odreknete, onda odgovarate za njih naslijeđenom, ali i vlastitom imovinom, međutim samo do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

 

Iako, ovdje treba spomenuti još jednu stvar, niste ništa napisali o prirodi dugovanja vaše majke banci, je li riječ možda o kreditu, ako je, onda treba vidjeti jeste li vi jamac ili je osnovana hipoteka na nekoj vašoj nekretnini, jer ukoliko je riječ o bilo prvoj ili drugoj varijanti, tada ćete biti dužni podmiriti te dugove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slucaju da pored vas ima jos zakonitih sunasljednika,ovo neka vam bude mjera opreza u smislu nepoznavanja pravnih posljedica odricanja od nasljedstva.

Radi se, u biti,o ustupanju nasljedstva drugom sunasljedniku,naime nasljednik koji se odrekao nasljedstva u korist druge osobe (dakle, ustupio je svoj nasljedni dio),odgovara za dugove ostavitelja.

Članak 133.ZN

(1)..

(3) Odricanje u korist određenog nasljednika ne smatra se odricanjem od nasljedstva, nego izjavom o ustupu svoga nasljednog dijela.

Iz sudske prakse;

<<<okolnost da nasljednik nije znao da davanjem izjave o odricanju u korist određenog nasljednika odgovora za dugove ostavitelja ne utječe na njezinu valjanost.>>>

Županijski sud u Zagrebu, Gž-2041/10-2od21. prosinca 2010..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Lijep pozdrav!

RAdi se o nasljeđivanju duga s Trgovačkog suda. Glavnica je iznosila cca 100 eura koja je prije nekoliko godina plaćena kao i sudski troškovi. Nisu plaćene kamate te je slučaj nastavljen. Nakon ostavinske rasprave, kad sam i prvi puta bila obaviještena o dugu, kontaktirajući odvjetnika koji je zatražio od javnog bilježnika podatak o tome tko nasljeđuje imovinu pokojnoga, saznala sam da dug trenutno iznosi preko 1000 eura zbog troškova Suda i kamata.. Zanima me da li sam dužna platiti kamate i sudske troškove? Nadalje, tko vrši procijenu vrijednosti naslijeđene nekretnine i da li, ukoliko se otplaćuje reprogram na Poreznoj, vrijedi da se dug otplaćuje samo do visine naslijeđene imovine? Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija