Jump to content

"Mladi vozač"


o2h4

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Dakle položio sam vozački ispit u 1.om mjesecu 2008.godine te dobio vozačku dozvolu sa rokom valjanosti 2 godine u kojem sam bio mladi vozač. Nakon isteka izvadio sam novi sa rokom valjanosti dvije godine. U međuvremenu je stupio na snagu novi zakon gdje je drugačije definiran mladi vozač.

04.08.2013. oko 5 sati ujutro zaustavljen sam od strane prometnog policajca na šibenskom mostu vozeći auto prijateljevog oca snage iznad 105ks. Te mi je prilikom uvida u dokumente prometni policajac izjavio kako ja ne smijem upravljati tim vozilom budući da nemam 24 godine, što je jedino što njega zanima i da nema apsolutno nikakve veze kada i po kojem zakonu sam ja položio, za što je kazna 1000 kuna. Budući da nisam imao vozačku dozvolu prometni policajac izjavio je kako će mi tih 300 kuna oprostit ukoliko platim 500 kuna na licu mjesta izjavio (u autu su bila jos 2 osobe): "Ja vam predlažem da sakupite tih 500 kuna i platite na licu mjesta" a što smatram da on kao policijski službenik ne smije nikako učiniti. Kada sam ga uputio na to da su me više puta zaustavljali kolege u Zagrebe, ponekad i sa 0,1-0,3 promila te me tretirali kao vozača koji nikako ne spada u skupinu mladi vozač odgovorio je kako su me kolege puštale na svoju ruku (shvatio bih da je bilo 1 ili 2 takve situacije ali takvih je bilo preko 10). Kako sam bio u žurbi platio sam 500 kuna jer nisam imao vremena zadržavati se sa njima budući je prijatelj morao stići na bus.

Sad mene zanima tko je ovdje lud? Koliko sam vidio ovdje a i u razgovoru sa prometnom policijom u Zagrebu na mene se, kao i na sve koji su položili prije 01.06.2008 (ili tako nešto) ne primjenjuje taj zakon jer on ne može djelovati retroaktivno. Nisam u mogućnosti kontaktirati odvjetnika do petka te me stoga zanima vaše mišljenje o navedenoj situaciji. Ono što je bio moj naum jest uputiti prigovor (?) mupu na postupanje policijskog službenika (sugeriranje), te možda i privatatnom tužbom zatražiti sankcije protiv navedenih policajaca jer sam čuo da već neko vrijeme na prijevaru kažnjavaju vozače.

Ispričavam se na dužini posta ali sam želio što je moguće bolje objasniti cijelokupnu sitiuaciju. Ukoliko je bilo što nejasno slobodno pitajte. Zahvaljujem na Vašim odgovorima.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što je bio moj naum jest uputiti prigovor (?) mupu na postupanje policijskog službenika (sugeriranje), te možda i privatatnom tužbom zatražiti sankcije protiv navedenih policajaca jer sam čuo da već neko vrijeme na prijevaru kažnjavaju vozače.

 

Podnijeti prigovor svakako je vaše pravo, kao i pravo svakog drugog građanina. Kakav će biti ishod tog vašeg prigovaranja, to je druga priča. Privatna tužba? Bolje ne, al opet vaše pravo i vaša odluka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apsolutno ste pogrešno informirani, napokon ste naletjeli na policajca koji zna posao.

 

Imali ste priliku proći s popustom od 50%, imate još jednu za popust 33,33%, a nakon toga ste u rukama suda.

 

Dok ne navršite 24 godine života jeste mladi vozač.

 

Policajac je od vas tražio da sakupite 500 kuna za plaćanje kazne.

 

Prijavite tog policajca, ispitati će ga, a on će u potpunosti priznati navode iz moje prethodne rečenice.

 

Vi će te dobiti odgovor da je postupak policije bio zakonit, a dotični policajac će od svoga šefa biti pohvaljen zbog izvrsnog poznavanja Ustava, Prekršajnog zakona, dvaju Zakona o sigurnosti prometa na cestama i pravnog mišljenja Odjela za prekršaje iz područja sigurnosti prometa na cestama Visokog prekršajnog suda od 07.04.2009. godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Te mi je prilikom uvida u dokumente prometni policajac izjavio kako ja ne smijem upravljati tim vozilom budući da nemam 24 godine, što je jedino što njega zanima i da nema apsolutno nikakve veze kada i po kojem zakonu sam ja položio, za što je kazna 1000 kuna. .
Sukladno članku 2. točke 67. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08, 48/10 - Odluka UsRH i 74/11) »mladi vozač« je vozač u dobi od 16 do 24 godine.Člankom 221. citiranog Zakona, propisane su posebne zabrane i ograničenja koja se odnose na vozače koji pripadaju skupini mladih vozača:...

http://www.mup.hr/1158.aspx

 

Imali ste priliku proći s popustom od 50%, imate još jednu za popust 33,33%, a nakon toga ste u rukama suda.

Platio je kaznu,iskoristio 50% popusta pa nema suda.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija