Jump to content

Ovrha, obustava, pa ponovno ovrha!


avany

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć,

 

2006. god dobio sam ovrhu za tele 2 račun. (rješenje doneseno unutar godine dana od zadnjeg računa, tj. 5 mjeseci nakon zadnjeg računa). 2010. Sud je donio rješenje o obustavi postupka zbog nemogućnosti naplate, 2012. sam dobio novi prijedlog za ovrhu na nekretninam i pokretninama na koje sam se žalio i postupak je u tijeku. Zanima me da li tu ima kakve zastare s obzirom da je prošlo 2.god. od tog rješenja o obustavi, ili odvjetnik može u nedogled tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovrhovoditelj može u roku od 10.godina računajući od pravomoćnosti i ovršnosti isprave temeljem koje se predlaže ovrha, predlagati ovrhe.

Ovakvo postupanje je sasvim logično jer ovrhovoditelj je pokušao naplatu pretpostavljam temeljem OIB-a po svim računima i nije se uspio naplatiti u roku od 1.god., slijedom čega je sud ovrhu obustavio. Sada ovrhovoditelj temeljem iste ovršne isprave samo predlaže novu ovrhu na novom predmetu ovrhe. ( ali ne može istovremeno i na pokretninama i nekretninama). U prijedlogu za ovrhu treba biti točno određeno sredstvo ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nim3, hvala Vam na pomoći,

 

Mene samo još zanima da li je odvjetnik imao nekakav rok od obavijesti o nemogućnosti napalate da promijeni sredstvo ovrhe ili da novi prijedlog. Negdje sam vidio da je taj rok 2 mjeseca, pa onda sud obustavlja postupak, što je i napravljeno. ili je to tih 10 godina kao što ste rekli.

 

Hvala na pomoći, još jednom!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

člankom 5. Ovršnog zakona propisano je

Ako se pravomoćno rješenje o ovrsi određenim sredstvom ili na određenom predmetu ne može provesti, ovrhovoditelj može radi namirenja iste tražbine predložiti novo sredstvo ili predmet ovrhe. U tom slučaju sud će donijeti novo rješenje o ovrsi i nastaviti ovrhu na temelju toga rješenja. Ovrha određena prijašnjim rješenjem o ovrsi obustavit će se ako ovrhovoditelj povuče ovršni prijedlog u povodu kojega je ona određena ili ako za to budu ispunjeni drugi zakonom predviđeni razlozi.

Ako ovrhovoditelj u roku od dva mjeseca od obavijesti suda o nemogućnosti provedbe ovrhe ne podnese prijedlog iz stavka 3. ovoga članka, ovrha će se obustaviti.

 

Vezano za rok od 10.god. želim objasnit da se ovrhovoditelj može u roku od 10 god. od datuma ovršnosti podnositi prijedloge za ovrhu i ako vi istaknete prigovor zastare , sud će takav prigovor ocjeniti neosnovanim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija