Jump to content

Obiteljska mirovina u slučaju izvanbračne zajednice


RIVA1989

Preporučene objave

Poštovani!

2002. godine preminuo je moj suprug s kojim sam živjela u izvanbračnoj zajednici 15 godina te iz koje imamo kćer. Budući da se ona još uvijek redovno školuje, prima mirovinu pokojnog supruga. S obzirom da je Zakon o nasljeđivanju u kojem su potpuno izjednačene bračna i izvanbračna zajednica stupio na snagu 2003. godine, ostala sam bez ikakvog nasljedstva, budući da se ostavina podijelila na našu kćer i suprugovog sina iz prethodnog braka.

Stoga me zanima hoću li imati pravo na tu istu mirovinu (koja je značajno viša od one na koju ću steći pravo) budući da je suprug preminuo 2002. godine kada ove dvije zajednice nisu bile u potpunosti izjednačene u pravima (prema Zakonu o nasljeđivanju), odnosno vrijedi li isti takav režim i za Zakon o mirovinskom osiguranju? Mogu li nastati kakvi problemi pri dokazivanju izvanbračne zajednice u izvanparničnom postupku (s obzirom da imamo zajedničko dijete)?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Precizirajmo: član obitelji koji bi mogao ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu je i izvanbračni drug, pod uvjetom da je do smrti osiguranika, korisnika prijevremene ili invalidske mirovine živio u kućanstvu s njim i da je u izvanparničnom postupku utvrđeno postojanje izvanbračne zajednice.

 

Kako često ima neko "ali...", ima i još jedna sitnica: ta izvanbračna zajednica je trebala postojati (i trajati 3g) u vrijeme stupanja na snagu ZIDa koje su dodale i ovu mogućnost krajem ožujka 2008.

 

Dakle, odgovor glasi: općenito izvanbračni drug- da, ali u vašem primjeru- ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija