Jump to content

Sporna ograda / zid


Sherpa

Preporučene objave

Poštovanje,

 

Prije svega želim unaprijed zahvaliti svima onima koji će iskoristiti svoje dragocjeno vrijeme i uopće pročitati upit. Prije nego postavim upit(e) stavit ću vam priču kako bi lakše mogli ispravno me uputiti. Prije nekoliko dana odlučili smo se na izgradnju zida prema susjednoj parceli. Riječ je o građevinskom zemljištu koje godinama nije održavano, a pod godinama mislim na više od deset. Vlasnica parale je stanovita osoba koja ne živi u RH.

 

Razlog izgradnje zida je taj da si olakšamo situaciju. Susjedno zemljište je šikara u kojoj ima zmija i ostalih sličnih životinja, a niti ambrozija nije rijetka pojava. Treba spomenuti da tijekom tih zadnjih desetak godina redovito održavamo dio tog zemljišta u širini cca 2 metra od naše ograde kako sve to raslinje, životinje i ostale stvari koje ne želimo, ne bi dolazile u naš vrt. Napomenut ću kako istu stvar radi susjed s druge strane te parcele, iz identičnih razloga.

 

Na mjesto zida kojeg smo htjeli napraviti do prije par dana se nalazila žičana ograda, mi smo počeli radove gdje bi vanjski rub zida bio na lokaciji te nekadašnje ograde / međe, nova ograda bila bi još koji cm prema nama. Kako smo krenuli s kopanjem pojavio se naš susjed, brat od spomenute osobe kako bi osporio to naše nastojanje tvrdeći da smo barem pola metra u 'njegovom' posjedu.

 

Ono što mene zanima je što napraviti u toj situaciji? Trebamo li mi pozvati mjernika na teren ili čekati da to napravi osoba koja pokušava osporiti među? Trebamo li nastaviti radove ili ih obustaviti?

 

Osim toga, možemo li mi polagati pravo na dio zemljišta koji smo godinama održavali? Želim napomenuti kako mi ne želimo tuđe, samo me zanima što zakon kaže u takvoj situaciji. Brat od dotične osobe, koji nam je došao prigovoriti, nikada nije niti prstom mrdnuo da bi nam olakšao borbu s tom šikarom, no kada je trebalo braniti ovakve interese istog trena se pojavio.

 

Možemo li nekome od vlasnika, ili njegovih opunomoćenih, uspostaviti račun za sve što smo godinama radili (s obzirom kako komunalno redartstvo grada Zagreba nije reagiralo niti na jedan poziv koji smo im uputili, a kamo li da bi izašli na teren usprkos silnim obećanjima). Možemo li srediti da se barem to zemljište redovito čisti na nečij trošak?

 

Znam, ovo je puno pitanja. Ne znam koliko možete / smijete odgovoriti, no svaka pomoć je dobrodošla, čak i onda da me linkom uputite na mjerodavne zakone.

 

Unaprijed hvala

 

Vedran

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imate zakonsko pravo (i obvezu) ograditi svoju nekretninu.

ograda izgrađen na vašoj parceli je vaša ograda.

da bi sud utvrdio međe potrebna je tužba vlasnika nekretnine.

brat vlasnika nekretnine nema pravnu legitimaciju poduzimati bilo kakvu sudsku radnju radi zaustavljanja izgradnje ograde.

ako izvedete mjernika da bi utvrdio među to može biti samo bacanje novca.

brat vlasnika nekretnine nemora priznati nalaz mjernika kojeg ste angažirali.

obveza svakog vlasnika je održavanje nekretnine.

da ste nekome platili za košenje i čiščenje, i za to dobili račun, od vlasnika nekretnine bi mogli potraživati povrat uloženoga, uvečano za zakonske zatezne kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzim odgovorima.

 

@matrix to je nekada bila jedna parcela, koja se je nakon smrti vlasnika podijelila na tri vlasnika (braća i sestre). Dva od njih su prodali svoje dijelove na kojima se već izgrađene kuće. Ostala je samo ova jedna sporna parcela i ne znamo ovako da li je on posjednik. Ako je, može li i treba li on odgovarati za ne održavanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija