Jump to content

Komunalna naknada za vikendicu


Tuljo

Preporučene objave

Imam kucu u jednom velebitskom selu i uredno placam vodu i odvoz smeca...kako je koristim samo u ljetnim mjesecima mislim da komunalnu naknadu ne bih trebao placati kad ne boravim tamo i ne koristim njihove usluge...ako mi možete pomoci..dal da napišem prigovor i na šta da se pozovem na koji zakon...hvala...!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako si primio rješenje za komunalnu naknadu imaš zakonsku obvezu plaćati komunalnu naknadu, po rješenju .

ako nisi primio rješenje u tom smjeru piši prigovor. traži dostavu rješenja i to na adresu gdje trajno boraviš (prebivalište)

ako kuću koristiš povremeno (vikendica) nisi obvezan svakog mjeseca plaćati odvoz kućnog otpada. odvoz kućnog otpada se plaća po kilogramu ili litri predanog (odveženog otpada) a ne po kvadratnom metru kuće.

za vodu si obvezan plaćati fiksni diosvaki mjesec uvečano za potrošnu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam kucu u jednom velebitskom selu i uredno placam vodu i odvoz smeca...kako je koristim samo u ljetnim mjesecima mislim da komunalnu naknadu ne bih trebao placati kad ne boravim tamo i ne koristim njihove usluge...ako mi možete pomoci..dal da napišem prigovor i na šta da se pozovem na koji zakon...hvala...!!

 

Komunalna naknada se ne plaća za komunalne usluge. Komunalne usluge (voda, odvoz otpada, električna energija itd.) plaćaju se svaka posebno po određenim pravilima. Komunalna naknada je zapravo porez koji naplaćuje lokalna samouprava, i kao takav plaća se prema površini objekta a ne prema korištenju.

 

Naplata smeća po mjernoj jedinici još uglavnom nije u praksi uvedena.

 

Dakle, možete se žaliti na rješenje, ali ne možete se u vezi s tim pozvati ni na kakav zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ne možete se ni na šta pozvati jer naprosto niste u pravu što se tiče komunalne naknade.

 

Što se smeća tiče, prelazak na plaćanje po mjernoj jedinici do kojeg bi trebalo doći će vam riješiti dio problema, ali ne vjerujem da i tu neće ostati neki fiksni iznos. Naime, komunalno poduzeće mora održavati kapacitete (vozila, ljude ...) koji su u stanju opslužiti sve objekte na njihovom području neovisno o tome da li se u danom trenutku koriste ili ne. Karikirano: ne možete očekivati da nekoga zaposle kad ste vi tamo, a otkažu mu kad niste. A netko to onda mora i platiti.

 

Koliko su oni u tome učinkoviti, koliko je taj obavezni iznos srazmjeran trošku itd. - to je sasvim drugo pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NAPUTAK (NN129/2011)

O NAČINU IZRAČUNA NAKNADE GOSPODARENJA KOMUNALNIM OTPADOM

 

(2) Troškovi gospodarenja komunalnim otpadom obračunavaju se uz primjenu načela »onečišćivač plaća« sukladno članku 17. stavku 1. Zakona o otpadu.

(3) Primjena načela »onečišćivač plaća« podrazumijeva da troškove gospodarenja komunalnim otpadom snosi obveznik naknade koji predaje komunalni otpad za komunalni otpad koji je predao.

 

ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OTPADU

Zagreb, 16. svibnja 2008.

Članak 10.

U članku 17. stavak 2. mijenja se i glasi:

»(2) Grad Zagreb, grad i općina za komunalni otpad iz kućanstva kao kriterij količine iz stavka 1. ovoga članka mogu primijeniti jedinicu mase ili volumen otpada ili broj članova kućanstva.«

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o održivom gospodarenju otpadom:

 

Članak 186.

 

Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaju važiti:

 

Zakon o otpadu (»Narodne novine«, br. 178/04., 111/06., 60/08. i 87/09.) i

 

– Uredba o nadzoru prekograničnog prometa otpadom (»Narodne novine«, br. 69/06., 17/07. i 39/09.), osim odredbe članka 11. koja ostaje na snazi do dana stupanja na snagu uredbe iz članka 118. stavka 4. ovoga Zakona.

 

Članak 187.

 

.....

(3) Cjenici za komunalne usluge doneseni na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu (»Narodne novine«, br. 36/95., 70/97., 128/99., 57/00., 129/00., 59/01., 26/03. – pročišćeni tekst, 82/04., 110/04., 178/04., 38/09., 79/09., 153/09., 49/11., 84/11., 90/11. i 144/12.) u odnosu na komunalnu djelatnost održavanja čistoće, u dijelu koji se odnosi na skupljanje i odvoz komunalnog otpada na određena odlagališta i komunalnu djelatnost odlaganja komunalnog otpada važe do primjene cjenika iz članka 33. stavka 5. ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Imam kuću za odmor u jednom malom vikendaškom mjestu, plaćam komunalnu naknadu, porez za kuće za odmor, odvoz smeća,.. Odvoz smeća se nama vikendašima naplačuje paušalno, dakle svaki mjesec isti iznos za hladni pogon tj. troškove što se meni i čini logično, međutim mnogi moji susjedi, isto vikendaši ne žele plaćati navedenu uslugu. Većina njih tvrdi da u kući borave ljeti, maksimum 2 mjeseca i da će platiti za ta dva mjeseca ili koliko su već tu, ne za više. Također mi je rečeno da se zakonski taj paušal za hladni pogon ne smije naplaćivati već samo usluga kad nam netko odveze smeće, prema količini. Molim da mi netko razjasni dali je to točno jer mi nije jasno kako npr. vodovod može naplačivati paušal za održavanje, a netko komunalno poduzeće ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija