Jump to content

Kako zaobići prekršajnu prijavu? Evo primjera!Koliko je ovo relevantno?


Detektiv

Preporučene objave

Višestruko promašeno. Ovakve stvari me već podsjećaju na traženje perpetuum mobilea, svako malo netko izmisli novi. Zajedničko je svim tim "izumiteljima" da čitaju selektivno i obično previđaju neke odredbe ustava koje određuju da se neka opća prava i slobode mogu ograničiti, ali isključivo zakonom. Inače, uz ovakva tumačenja moglo bi se za 5 minuta dokazati i da su cijeli ZKP I KZ "neustavni" budući da se ne bave baš ničim drugim do ograničavanjem sloboda i prava (pritvor, zatvor, ....)

 

Prvo, potpuno je besmisleno od policajca tražiti da pri obavljanju posla ocjenjuje sukladnost nekog zakonskog članka s Ustavom, konvencijama itd.itd. Za policajca zakon takav kakav je vrijedi dok se ne utvrdi drugačije, prekršitelj ima pravo na sudski postupak u nastavku, a za utvrđivanje ustavnosti odredbi zakona postoji propisani put. Svaki drugačiji pristup vodi u kaos.

 

Ovakvim "tumačenjem" bi se moglo "dokazati" da policajac nema pravo niti zatražiti dokumente vozača za kojeg smatra da je počinio prekršaj, jer se već samim pokazivanjem dokumenata vozač "svjedoči" protiv sebe i pomaže policajcu. Nepotrebno komentirati.

 

Pozivom za dostavljanjem podataka policija pokušava utvrditi identitet počinitelja. Budući da identiteta nema, nema ni osumnjičenog ni okrivljenog. Taj dio postupka propisan je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, pa se odredbe Prekršajnog zakona naprosto ne odnose na takvu situaciju.

 

Ono što je bitno da se tek nakon toga postupak nastavlja po odredbama Prekršajnog zakona, pa tu dakle počinje djelovanje svih onih krasnih stvari na koje se autor članka poziva.

 

U tom smislu možemo uočiti da doista postoji dvojba mogu li se zakonito(!) pribavljeni podaci u prethodnom postupka doista i zakonito(!) koristiti kao dokazi u prekršajnom postupku.

 

Ali to je druga tema, i o njoj je već pisano na Legalisu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija