Jump to content

da li je moguća zastara?


sarap0711

Preporučene objave

evo ovako, 16.9.2011. vraćala sam se izvana autom, zaustavljena sam u kontroli prometa,i napuhala sam 1,16 g/kg...policajci su mi dali prekršajni nalog,njime mi je određena kazna zabrane upravljanjem motornim vozilima kategorije B na 9mj,i novčana kazna od 3000kn...napisala sam prigovor na to,i predala ga,i od tad ništa nisam dobila...ugl studentica sam,uzdržavaju me roditelji,s time da je tad samo majka radila,nisam kažnjavana niti sam počinila ikakve prekršaje ikad,i nakon toga nisam više nikad vozila pijana,i zaboravila sam napomenuti da sam mladi vozač...tada sam imala 20 godina..da li postoji mogućnost da mi dođe zastara na to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Znači nalog je postao pravomoćan protekom roka (8 dana) koji je određen za njegovo podnošenje (nema zastare prekršajnog progona) - to je bilo u 9 ili 10-om mjesecu 2009.

 

Što se tiče zastare izvršenja prekršajnopravne sankcije, imajući u vidu odredbu čl. 14c Prekršajnog zakona, koja kaže kako se na vaš slučaj glede zastare primjenjuje rok koji je vrijedio u vrijeme počinjenja prekršaja, a to je (prema Prekršajnom zakonu iz 2007.) 2 godine (relativan rok), a u svakom slučaju 3 godine (apsolutan rok), računajući od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je izrečena kazna, ispada da je zastara izvršenja prekršajnopravne sankcije nastupila u 9 ili 10-om mjesecu 2012.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do zastare svakako još nije došlo, ali istaknuo bih, u svrhu, nadam se, konstruktivne rasprave, odredbu čl. 14c Prekršajnog zakona, koja je u tekst Prekršajnog zakona ušla izmjenama i dopunama iz NN 39/13 (stupio na snagu 01.06.2013.), a kaže -

 

"Na zastaru prekršajnog progona i zastaru izvršenja prekršajnopravne sankcije, primjenjuje se rok zastare propisan u vrijeme počinjenja prekršaja".

 

U ovom predmetu prekršaj je počinjen u doba važenja Prekršajnog zakona iz NN 107/07, a taj je zakonski tekst glede zastare u čl. 13. razlikovao relativnu (2 godine za pokretanje) i apsolutnu (4 godine za završetak progona) zastaru. Tako da po meni, bi se trebali primijeniti zastarni rokovi iz tog zakona, a temeljem odredbe već spomenutog čl. 14c Prekršajnog zakona, što bi značilo kako u ovom predmetu (apsolutna) zastara nastupa 17.09.2015., jer relativna je definitivno izbačena iz igre izdavanjem naloga čime je pokrenut prekršajni progon.

 

E sad, tu se još eventualno može postaviti pitanje iz čl. 3. Prekršajnog zakona - načelo primjene blažeg propisa - da li navedeno načelo vrijedi po pitanju zastare (budući Prekršajni zakon iz NN 39/13, za konkretan predmet predviđa blaži - jedinstveni rok zastare od 3 godine)? U kaznenom pravu ovo načelo definitivno se ne primjenjuje po pitanjima zastare, ali za prekršajno pravo nisam 100% siguran. Po meni, ni ovdje ne bi trebalo to načelo doći u obzir po pitanju zastare.

 

Evo, ovo su moja razmišljanja na ovu temu, a bilo bi mi drago da čujem razmišljanja Petpetice i Sivka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija