Jump to content

Tumačenje situacija koja nije radi propusta regulirana zakonom


kkaliope

Preporučene objave

U lipnju o.g. aplicirala sam na natječaj za upis na specijalistički stručni studiji u trajanju od jedne godine i čijim završetkom se stječe 60 ects bodova i titula specijaliste sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju NN123/03. Početkom srpnja izašla je rang lista kandidata za upis u kojoj sam i ja te su nam dostavljeni svi materijali za upis koji bi trebao biti u rujnu o.g.

Prema Zakonu 123/03 te općem aktu veleučilišta/visoke škole ispunjavam uvjete za upis a sukladno objavljenom natječaju a koji je u skladu s odredbama Zakona 123/03 (imam 180 ects, a spec. stručni studij može se osnovati u trajanju 1 ili 2 godine čime stječem titulu specijaliste sukladno „starom“ Zakonu).

30. srpnja 2013. stupile su na snagu Izmjene i dopune istog Zakona u kojem je čl. 69 propisano da „Osobe koje su na dan stupanja na snagu ovoga Zakona upisane na specijalistički diplomski stručni studij završavaju studij ustrojen sukladno propisima koji su bili na snazi prije donošenja ovoga Zakona“.

Novi zakon ne sadrži prijelaznu odredbu kojom će biti uređena situacija kad su javni natječaji raspisani sukladno „starom zakonu“ a sami formalni upis (ugovor, indeks i sl). će se izvršiti nakon stupanja na snagu „novog“ zakona. Većina zakona ima to regulirano u svojim Prijelaznim odredbama. Što ako toga nema?

Lijepo je riješena situacija člankom 67. istog zakona: "Natječajni postupci izbora u znanstvena, znanstveno-nastavna, umjetničko-nastavna i nastavna zvanja i na odgovarajuća radna započeti prema propisima koji su važili prije stupanja na snagu ovoga Zakona dovršit će se prema propisima koji su važili prije njegova stupanja na snagu, a najkasnije u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona."

ministarstvu znanosti sam ukazala na tu manjkavost i oni su svjesni da ta odredba nedostaje u Zakonu te bi se po mišljenju nekog savjetnika stoga trebale primjenjivati odredbe "novog" zakona što znači da ne mogu upisati 1godišnji studij jer novi zakon sad propisuje i za stručne specijaliste minimum 300 ects što znači još dvije godine studiranja.

Molim vas Vaše mišljenje ove sporne i nedorečene situacije.

Jako mi je važno jer se približavaju upisi a školarina je iznimno visoka. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija