Jump to content

Prava i obaveze jamca po zadužnici tvrtke likvidirane stečajem


mrDarko

Preporučene objave

Molim za informaciju kako se postaviti u slučaju. Tvrtka je po hitnom postupku, na prijedlog Porezne uprave, provedena kroz stečajni postupak i likvidirana. Nitko od pozvanih kroz NN nije prijavio svoja potraživanja, ali je jedna stranka ovrhom sjela na primanja jamca po zadužnici ovrhom kod FINA, a da ta ista potraživanja nije prijavila Tr.sudu u stečajnom postupku. Jeli to pravno moguće jer bi po zakonu trebala prijaviti svoja potraživanja, pa čak i pokrenuti stečajni postupak zbog naplate svojih potraživanja.

 

Koje pravne radnje poduzeti da se prekine takvo stanje po jamca tvrtki koja je likvidirana.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I to mi je jasno i donekle shvatljivo, ali šta je sa pravnom stranom takvog postupka. Nisu li svojim neprijavljivanjem potraživanja u stečajnom postupku na neki način se istih odrekli. Nisu ni pokušali naplatiti se od dužnika, a jamac nije stranka u postupku u tom trenutku ( stečaju). Da ne okolišam dodatno. Na koji način se jamac treba postaviti u tužbi, koje mu okolnosti idu na ruku i dali postoje i zakonske reprekusije za ne prijavljivanje svojih potraživanja pri stečajnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, rješenje nije došlo od suda već je samo Fina sjela jamcu po zadužnici kad je iscrpila dužnikov račun neposredno pred stečaj. Postojala je i stečajna masa ali se iz iste nitko osim porezne nije naplatio jer nisu prijavili svoja potraživanja. Besmislen slučaj u kome tvrtka odlazi u stečaj zbog nemogućnosti naplate svojih potraživanja ( koja su prijavljena sudu ) a jamac iste se dovodi u nepovoljan položaj. Tužba ide sigurno, i naravno preko odvjetnika, samo želim steći malo širu sliku kao laik u pravu , od strane pravnih stručnjaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija