Jump to content

Razvod - koja je procedura?


valerie

Preporučene objave

U braku sam 11 godina i imamo dvoje malodobne djece od 10 i 9 godina. Suprug je verbalno agresivan od samog početka braka, s tim da je s godinama stanje sve gore i gore. Vrijeđa me i ponižava, urla na mene, a najgore je to što to u zadnjih nekoliko godina radi pred djecom i onda se oni jako uznemire i plaču i ja jednostavno više ne želim biti u takvom braku i smatram da tu više nitko ne može ništa učiniti da se to stanje poboljša. Napominjem da sam u prvim godinama braka molila da se obratimo u neki centar za psihološku pomoć, ali moj suprug smatra da to njemu nije potrebno, a ja ako sam luda, nek se idem liječiti.

 

Godinama se trudim ulagati u svoj brak, činim razne kompromise i ustupke, prelazim već godinama preko uvreda, galame, ponižavanja, ali sad sam došla do točke kad osjećam da je moje psihičko zdravlje jako narušeno i radi zdravlja sebe i svoje djece odlučila sam tome stati na kraj jednom zauvijek.

 

Interesira me koja je procedura prilikom pokretanja tužbe za razvod braka. Mogu li ja tu tužbu sastaviti sama (to sam po špranci već i napravila) i uručiti ju Općinskom sudu, s obzirom da novce za odvjetnika nemam. Jesu li potrebne nekakve predradnje prije pokretanja tužbe. Napominjem da suprug negira moje molbe za sporazumni razvod braka i mirno razilaženje i dogovor oko djece i stana.

 

Živimo u stanu koji smo zajednički kupili na kredit, a suprug je nositelj kredita. Njegovo je razmišljanje da je stan njegov i da su djeca njegova i da se ja slobodno mogu iseliti ako mi nije dobro u braku. ?????????????

 

Oboje smo zaposleni. Ja bih otišla i u podstanarstvo s djecom, samo da imam svoj mir. Nisam materijalist i ne namjeravam se natezati na sudu oko šalica i kauča, ali dok mi djeca ne odrastu namjeravam im osigurati pristojan i normalan život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozete sami napisati tuzbu za razvod braka i predati je Sudu, uz nju morate predati vjencani list i rodne listove ako se ne varam. Zatim cekate da Vas pozovu... naravno i suprug ce dobiti poziv sa suda.

Morate znati da cete morati proci posredovanje pred czss zato jer je razvod braka pokrenut tuzbom... isto bi bilo da je zahtjev i sporazumni jer imate zajednicku malodobnu djecu.

 

Sto ce tice kredita, niste naveli jeste li suduznik. U svakom slucaju sigurno ste svojim prihodima pridonosili kucanstvu ako je suprug vec i otplacivao kredit. A i posto je stan kupljen za vrijeme braka on je bracna stecevina... tako da definitivno imate pravo na pola, odnosno u Vasem slucaju vj. na novcanu naknadu te vrijednosti.

Isto tako, morate znati, da je postupak za podjelu bracne stecevine odovojen od postupka za razvod braka i cesto je dugotrajan. Prikupljajte sve dokaze (racune i sl.) o Vasem ulaganju u zajednicko kucanstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

paralelno sa tužbom za razvod braka podnijeti i tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine. preuzet ćeš 1/2 sljedečih kreditnih obveza . i kredit je bračna stečevina.

ali postoji mogućnost dogovora .

nakon podnešene tužbe u gruntovinci traži upisivanje spora u vlasnički list.

radi onemogučavanja prodaje bračne stečevine do sudske odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, evo kolege su vam skoro sve odgovorili, jedino me zanima, niste napisali, da li ste vi upisani u zk. odjel kao suvlasnik stana ? pretpostavljam da ne...

Činjenica što je suprug podigao kredit nije od značaja za stvarno pravo-vlasništvo, jer vaš doprinos je (možda u novcu-plaća) ali i u drugim obvezama (kuhanje, pranje, briga oko djece i slično), tako da kako su kolege napisali, u sporu za utvrđenje bračne stečevine a za stjecanje vlasništva stana ćete dobiti spor, pod uvjetom da stan nije u cjelosti plaćen samo kreditom, jer možda je suprug imao i nešto novca - vlastita imovina za kupnju stana...i slično.

Nadalje, od trenutka prestanka vaše - ekonomske zajednice (nije nužan razvod), ukoliko biste uspjeli u sporu u svezi stjecanja suvlasništva nekretnine, istu stječete opterećenu zalogom banke (pretpostavljam), dakle, stječete suvlasništvo nečega što nije otplaćeno u cjelosti, pa vas osoba koja plaća taj kredit-suprug, može tužiti za svaku mjesečnu ratu kredita u 1/2, jer on otplaćuje kredit u cjelostti.. Ovo su samo pretpostavke jer je većina slučajeva takva kao vaš..

Sve savjete na ovom forumu uzmite sa rezervom jer mi koji dajemo savjete ne raspolažemo sa svim podacima koji su pottrebni.

U svakom slučaju, predlažem obavezno odlazak kod odvjetnika. 90 % odvjentika ne naplaćuje pravne savjete, a inače pravni savjet košta 500,00 kuna uvećano za pdv. pa si toliko možete (morate) priuštiti.

Možda dogovorite da se naplati od protivne strane ??

 

Nisu svi odvjetnici vještice... oni su tu da ljudima pomognu.. uglavnom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovorima i pomoći.

 

Što se tiče stana, suprug i ja smo suvlasnici tj stan glasi na oboje... naravno, banka je vlasnik do otplate kredita. Apsolutno se slažem da bismo u tom dijelu trebali oboje sudjelovati u otplati kredita, te u konačnici, nakon što djeca odrastu, taj stan prodati i podijeliti imovinu.

 

Zanima me još jedna stvar. Dakle, kad se pokrene tužba za razvod, kada točno i na temelju čega će netko (sud) odlučiti da se netko od nas dvoje treba iseliti iz tog stana i u kojem je to roku otprilike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija