Jump to content

savjet oko prijetnje, klevete i sl.


arula

Preporučene objave

pozdrav forumu,

 

pokušat ću što detaljnjije opisati situaciju, a vas samo molim za pomoć oko daljnje reakcije (tj. koga kontaktirati - odvjetnika, policiju...), nisam siguran kako postupiti i koji bi bili mogući ishodi.

 

obavljam sezonski posao tur. pratitelja, radim za jednu agenciju (naglašavam, sezonski samo, dakle nekoliko mjeseci godišnje), imam kontakt s grupama stranih državljana, itd.; nešto više od 10ak godina.

 

od 2006. godine imam ogromnih problema s jednim "kolegom" (radi za istu agenciju, no praktički nemamo kontakata jer su tako napravljeni programi za grupe; osim ponekad u dolasku grupa i sl.): iz nebitnih i trivijalnih razloga smo se onda posvađali (a bilo je poprilično i nesporazuma, budući da je čovjek zapravo stranac hrv. porijekla i ne govori niti upotrebljava hrv. jezik na nivou materinjeg).

 

moja je prvotna reakcija bila kompletno ignoriranje dotičnog, što je njega dovodilo do ludila, a što je manifestirao na više načina - omalovažavanje mene pred grupama, vrijeđanje pred lokalnim stanovništvom, prijetnje putem telefona i sms poruka (većinu poruka imam spremljene), jednom je čak rukama i nogama nabijao po vozilu u kojem sam se nalazio; prošle godine me je otvoreno pozivao na tučnjavu i prijetio istom, itd.

 

voditelj agencije nas je pokušao pomiriti EDIT: nakon što sam rekao da ću ga prijaviti policiji zbog konstantnog maltretiranja i prijetnji, te da ću spomenuti kako nema potrebnu licencu za obavljanje posla tur. pratitelja te da nema šanse da je istu mogao zakonski dobiti budući da je nesposoban proći ispit hrv. jezika i kulture; što nije uspjelo zbog reakcije spomenute osobe, koja je potpuno gubila živce i nije bila spremna na ikakav civiliziran razgovor.

 

ove sezone nismo imali nikakvih problema (bar ja tako nisam mislio) niti kontakata, dok me jučer nije kontaktirao putem facebooka, iživciran činjenicom što ga ja adresiram pred šefom i lokalnim stanovništvom njegovim pravim imenom (koje je strano), a ne imenom-nadimkom kojeg koristi u hrvatskoj, govoreći da mu se je tako zvao djed.

 

nevidim nikakvih problema u tome što radim, to je zapravo svojevrsno poštivanje; ne govorim o njemu ružne riječi, ne vrijeđam ga i ne prijetim na bilo kojem nivou... ovdje bih samo još spomenuo da je imao ugovor o djelu ili radu (ne sjećam se točno), koji je glasio na njegov nadimak, dakle ne na njegovo oficijelno ime koje mu stoji u dokumentima...

 

zanima me - kako dalje reagirati? ta situacija traje već godinama i svake godine je sve gora i gora a on sve "nabrijaniji", zapravo ničim izazvan osim motiviran mržnjom koja se manifestira prizemnim prijetnjama ("dobit ćeš opet po glavi") i sl.

 

hvala na svim savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako - sve ove prijetnje, uvrede i klevete (te po novom KZ-u sramoćenja), koje su se desile proteklih godina možete zaboraviti. Iz jednostavnog razloga što se tzv. verbalni delikti (uvreda, kleveta i sramoćenje) progone po privatnoj tužbi, dok se prijetnja smrću ili tjelesnim ozljeđivanjem (odnosno iz svih osnova navedenih u čl. 139. st. 2. KZ-a) progoni po prijedlogu ovlaštene osobe. I privatna tužba i prijedlog za progon vezani su vremenskim rokom od tri mjeseca od kada ste saznali za kazneno djelo i počinitelja, a taj rok je (ponavljam - za ove prethodne godine) već davno prošao.

 

Dakle, ostao je samo ovaj recentan događaj (od jučer), vezano uz koji doduše niste precizirali da li vam je preko Facebooka prijetio ili vas vrijeđao. Ako je riječ o prijetnji smrću ili tjelesnim ozljeđivanjem (odnosno kakvoj drugoj osnovi iz čl. 139. st. 2. KZ-a), tada vam od jučer teče ovaj 3-mjesečni rok za stavljanje prijedloga za progon, koji možete podnijeti ili policiji ili državnom odvjetništvu u sklopu podnošenja kaznene prijave (uz prilog podnesite prepisku sa Facebooka kao dokaz), dalje će slučaj rješavati državno odvjetništvo. Ako pak je riječ o uvredi, tada vam također od jučer teče ovaj 3-mjesečni rok za podnošenje privatne tužbe nadležnom Općinskom sudu (opet tužbi priložiti prepisku sa Facebooka kao dokaz).

 

Ovdje bih još samo napomenuo, ali isključivo informacije radi (jer smatram kako u vašem slučaju ona nije primjenjiva) - s obzirom da ste naveli kako je dotični "motiviran mržnjom", odredbu čl. 87. st. 21. KZ-a, koja kaže kako je " zločin iz mržnje kazneno djelo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe". Navedena odredba bitna je za kazneni progon kod kaznenog djela prijetnje (ovlaštenog tužitelja), jer prema čl. 139. st. 4. KZ-a - "kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka progoni se po privatnoj tužbi, a kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka progoni se po prijedlogu, osim ako je djelo iz stavka 1. ili 2. počinjeno iz mržnje, prema djetetu ili osobi s težim invaliditetom ili bliskoj osobi (kada ide po službenoj dužnosti)." Dakle, da je ovo kazneno djelo prijetnje počinjeno iz mržnje, tada bi bila riječ o kaznenom djelu koje se progoni po službenoj dužnosti, što bi značilo da bi u kaznenoj prijavi mogli navesti i ove prijetnje iz proteklih godina (osim onih za koje je nastupila zastara kaznenog progona), međutim iz vašeg opisa prijetnje proizlazi kako ovdje ipak nije riječ o zločinu iz mržnje u smislu Kaznenog zakona. Imajte na umu kako je jedno kolokvijalno (općenarodno) poimanje zločina iz mržnje (koje nije relevantno), a nešto sasvim drugo je zločin iz mržnje u smislu Kaznenog zakona (koji jeste relevantan).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vezano uz koji doduše niste precizirali da li vam je preko Facebooka prijetio ili vas vrijeđao

oboje. spominjao je spolni interkurs svoga pokojnog djeda s mojom majkom... i dalje "da ću dobit po glavi".

 

hvala vam najljepša na iscrpnom odgovoru. znači, dovoljno je da odem na policiju i podnesem prijavu?

informativno, kako bi se proces mogao dalje odvijati, što se tiče svjedoka prijašnjih događaja (ukoliko ikako budu bitni ili spominjani) i ostalog, budući da ne živimo u istom gradu niti županiji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravio sam da je on stranac. Jel on prebiva u RH ili je tu samo za vrijeme "sezone"? Jer to bi moglo dosta otežati i oduljiti proceduru.

 

...znači, dovoljno je da odem na policiju i podnesem prijavu?

 

Za prijetnju da. U kaznenoj prijavi izjavite da stavljate prijedlog za progon, iako se i prema odredbi čl. 48. st. 3. ZKP-a pravodobno podnešena kaznena prijava smatra prijedlogom za progon. Za uvredu vrijedi ovo što sam napisao u prethodnom postu.

 

...informativno, kako bi se proces mogao dalje odvijati, što se tiče svjedoka prijašnjih događaja (ukoliko ikako budu bitni ili spominjani) i ostalog, budući da ne živimo u istom gradu niti županiji?

 

Prijašnje događaje zaboravite, jer glede njih je stvar završena. Koncentrirajte se na ovaj posljednji događaj - imate prepisku sa Facebooka, to je dokaz i treba je priložiti kaznenoj prijavi. Vrlo vjerojatno ćete biti i pozvani od strane državnog odvjetništva da im potvrdite da ostajete kod prijedloga za progon. Kada će doći do optuženja, pa i samog suđenja, to vam zavisi od niza faktora - ažurnosti/opterećenosti nadležnog državnog odvjetništva, a kasnije ista stvar sa sucem kojem će predmet biti dodijeljen u rad.

 

Ali ponavljam, ovdje postoji objektivna prepreka oduljenju čitave procedure ukoliko dotični ne prebiva u RH, već je tu samo za vrijeme "sezone".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija