Jump to content

Zaštita nekretnina i pokretnina po ugovoru o doživotnom uzdržavanju


SUNRISE08

Preporučene objave

Osoba s kojom sam na njeno inzistiranje (krvno srodstvo) sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju nakon nekoliko mjeseci tužbom je htjela raskinuti isti navodeći kako se neadekvatno brinem o njoj.

Nakon iskaza nekoliko svjedoka o načinu na koji sam se ja brinuo o njoj ubrzo sud donosi presudu da se tužbeni zahtjev tužitelja odbija te da ugovor o doživotnom uzdrzavanju i dalje ostaje na snazi.

Nadalje tužitelj ulaže žalbu na Županijski sud koja je tek nakon 2.5 godine uzeta na razmatranje te istu odbija i potvrđuje presudu prvostupanjskog suda.

Tako da ugovor i dalje stoji na snazi te je isti i zabilježen na gruntovnici,no pošto imam saznanja da se osoba s kojom imam sklopljen ugovor žalila pred našim zajedničkim prijateljem ako mu se odbije žalba (njegov odvjetnik vjerojatno još nije proslijedio rješenje o odbijanju žalbe tako da ovaj još nezna nastalu situaciju) da će ići ponovno u sudski postupak ili da će sve što može rasprodati tako da nakon njegove smrti a po sklopljenom ugovoru meni ne ostane ništa.

Mene zanima sljedeće;kako je ugovor zabilježen na gruntovnici predpostavljam da su time nekretnine(kuća,zemlja,šuma...)zaštičene od prodaje odnosno da iste nemoze samo tako prodati jer onaj tko bi eventualno kupio nemoze prenijeti u svoje vlasništvo zbog zabilježbe ugovora koji stoji kao teret na gruntovnici,dok sve ostale pokretnine (traktor,strojevi,alati i slč) može prodati.

Zanima me postoji li neki način na koji bih ja osigurao znači te pokretnine koje su navedene u ugovoru od eventualne prodaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pohlepa za tuđom imovinom ?

 

nakon nekoliko mjeseci htio raskinutu ugovor.zašto nisi pristao ?

da je ugovor htio raskinuti nakon nekoliko godina, a ne želi platiti za pruženu uslugu, tada bi tvoje grčeviti nastojanje održavanja ugovora imalo smisla.

Nažalost krivo sam shvačen pa da pojasnim.........sa tom osobom sam od svog rođenja živio na tom imanju,od malih nogu radio i pomagao,kad je bilo najteže uvijek se mene zvalo upomoć i uvijek sam dosao i pomogao,ta osoba je uzasno prevrtljive i teške čudi (što je i sam sud naveo u presudi)..........ne radi se o pohlepi nego o emocionalnoj vrjednosti i o nekoj recimo pravdi.......jer dok sam sve te godine proveo uz tu osobu i podnio na neki način i žrtvu jer sam u jednom dijelu zapostavio sebe dijete te osobe nije bilo uz njega te nije bila u nikakvom kontaktu s njime i sada kad se pruza "prilika" uspjela ga je obrlatiti i nagovoriti da svoju imovinu ostavi njemu(djetetu).............. to dijete ionako ima 1/6 svih nekretnina po pokojnoj supruzi te osobe s kojom imam ugovor i mišljenja sam da joj je to sasvim dovoljno s obzirom na to koliko je svih proteklih godina pruzila i pomogla dotičnoj osobi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znam da to nije moja imovina................u međuvremenu je došlo do novih okolnosti naime dotični se "sjetio" da bi bilo dobro sporazumno raskinuti ugovor (unatoč tome što je izgubio sudski postupak i što mu je odbijena žalba,te što mu je sutkinja otvoreno rekla i unijela u presudu da je prevrtljive čudi) te sve svoje ostaviti svojoj kćeri s kojom je zadnjih 30ak godina u svađi a meni ostaviti kao za uspomenu komadičak zemlje u protivnome ako se s time ne slozim ići će ponovno u sudski postupak............................... ja sam se odlučio za ovu drugu opciju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ispričavam se za moj komentar. nepoznavanje činjenica.

 

ako dođe do nove tužbe i traži raskid ugovora pozovite se na presuđenu stvar.čuvajte presudu.

 

obzirom na situaciju smatram da bi bilo bolje nekako se nagoditi.

neka isplata naknade za vaš uloženi trud.

u ugovoru je navedeno koje obveze vi imate kao pružatelj usluge uzdržavanja.

nastojte svoju obvezu iz ugovora ispuniti ili naći svjedoke koji će potvrditi da ste od strane primatelja usluge onemogučeni vršiti svoju ugovorenu uslugu.

 

imate presudu. napravljena je zabilježba sklapanja ugovora u gruntovnici.

u slučaju prodaje mislim da nebi bilo moguće napraviti upis vlasništva zbog zabilježbe ugovora o doživotnom uzdržavanju. ugovor o doživotnom uzdržavanju je poput kupoprodajnog ugovora.

vi pružate ugovorenu uslugu a plaćanje je nekretninoma navedenim u ugovora.

kupci paze da vlasnički list bude čist, bez tereta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u redu je,nema potrebe za isprikom,nisam bas dobro sve objasnio jer sam pisao post u trenutku afekta...........sve je to točno što ste naveli.................nagodba,neznam tesko je to opisati ali eto cijeli zivot sam takreći isao tamo i bio na pomoći čim bi ustrebalo i od mojih malih nogu je govorio kako će to biti moje tako da neznam koliko bi ja bio zadovoljan nagodbom a uostalom poznavajući njega znam da u nagodbi nebi bio pravedan........

ništa,hvala zasad,čekam daljnji tijek događanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija