Jump to content

molim POMOĆ


marcella.bella

Preporučene objave

Pozdrav forumašima!

 

Imam par pitanja vezano za skrbništvo i alimentaciju.

Naime, moj muž ima dijete iz prošlog braka. Nakon što je dijete napunilo 3 godine zatražio je razvod (bio je jako mlad kad se ženio). Kako tako je to prošlo u redu, skrbništvo je dodiljeno bivšoj ženi s obostranim sporazumom, a njemu je dodijeljeno obvezno plaćanje minimalnog iznosa uzdržavanja djeteta od 900 kuna. Odlučeno je da ima pravo na posjete svaku prvu i treću subotu u mjesecu te da dijete može kod oca na jedan dan u mjesecu. Sada, muž nije radio dugo vremena te je kasnio s uplatama alimentacije. To se s vremenom nakupilo te mu je sada blokiran račun. Trenutno radi, ali je na minimalnoj plaći, a ja posao nemogu naći. Prvom prilikom kada prikupimo novac, uplatimo alimentaciju, nastojimo što češće moguće. Fala Bogu, nemožemo izmišljati novac, pogotovo u današnje vrijeme kad pola mililjuna ljudi u Hrvatskoj nema posao, a kako mu je bivša žena i sama u financijskim problemima jako je ovisila o njegovin uplatama. Nedavno je sin slavio šesti rođendan i padalo je na subotu kada je moj muž imao pravo posjete. Međutim, kada je nazvao bivšu ženu da joj javi da će doć po njega, ona mu je rekla da nemože u subotu jer da ga njegova prabaka čuva, koja ga nije htjela vidjeti (očito još pati radi propalog braka). Tako mu je oduzela pravo koje ima, koje je sudski dodiljeno, a to nije ni prvi takav slučaj. Često mu je znala odbijati posjete, te bi mu ih ograničavala vremenski, i iako je imao pravo doći kod oca jedan dan u mjesecu, to se nikad nije dogodilo! Moje pitanje je sljedeće.

Smije li ona i njezina rodbina njemu odbijati njegovo pravo posjete sina bez obzira na dugovanje koje ima prema njoj? Ona se sudskih odluka nije nikada držala, čak i onda kad su uplate bile redovite. Opravdavali se njezino ne ispunjavanje obveza jer ni on sam neispunjava svoje redovito koliko bi možda trebao, iako nije u mogućnosti...? Postoji li rješenje?

Hvala unprijed i Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smije li ona i njezina rodbina njemu odbijati njegovo pravo posjete sina bez obzira na dugovanje koje ima prema njoj?

 

Naravno da ne. Pa nije ovo gospodarsko poslovanje.

 

Ovakvo ponašanje predstavlja kazneno djelo neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta iz čl. 173. st. 1. Kaznenog zakona, koje možete prijaviti policiji ili Općinskom državnom odvjetništvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki puta kad majka onemogući djetetu druženje sa ocem temeljem pravomoćne sudske odluke odmah pisanim putem obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb i policiju. Policiju ćete, također, odmah telefonski nazvati sa mjesta gdje ste trebali doći po dijete. policija je dužna nakon vašeg poziva izići na teren i sačiniti zapisnik.

Susreti i druženja ne mogu se uvjetovati plaćanjem ili visinom uzdržavanja. Također uzdržavanje se ne može uvjetovati susretima i druženjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija