Jump to content

sestra i ja...i majka...nakon tate


tišina

Preporučene objave

Molim za savjete.

Ovako, premino je moj dragi tatek. Imam sestru koja ga nije obilazila dok je bio bolestan niti je bila na sahrani.

Samo je rekla dok je još bio živ da želi dio naslijedstva od njega.-

Tata i mama imaju stan svaki po pola. Stan je mali.

Bila je ostavinska - i sestra otišla dan ranije bilježniku i dala izjavu da želi tatin dio koji joj zakonom pripada. To smo znale (mama i ja) i pripala joj je 1/6 od tatinog dijela stana. Mama je meni ustupila svoj dio od tate a njoj je ostala njezina polovica stana.

E sada, majka inzistira da napravimo Ugovor o doživotnom uzdržavanju ili dosmrtnom. Stvari s mojom majkom stoje ovako: majka pije određene lijekove (antidepresive) već godinama. Djeluje malko usporeno ali mentalo je jako dobro. Dosta su jaki ti lijekovi ali joj pomažu jer je imala epizode depresije.

Mami sam rekla da trebamo otići prije toga psihijatru da potvrdi - e sada što točno treba pisati??

Ne znam!! da je poslovno sposobna? kako točno?? (živi sama i uredno brine o sebi mada ja uskačem često ali može definitivno sama)

Znam da će me sestra u životu ionako zezati sa tom svojom 1/6 od tate i to joj je krajnji cilj jer je izuzetno bogata i ovo je samo stvar u njezinoj psihi da nam svima napakosti.

Odlučile smo se na Ugovor o doživotnom jer nemam za platiti porez na njezin dio stana kao kod dosmrtnog niti imam novaca za isplatiti sestru.

Kada već pitam pitat ću i kako se određuje taj iznos (vrijednost) - ta 1/6 stana?

Idem od pretpostavke da će ona bubati cifre za poluditi..i ima li mogućnost tužiti mamu da želi svoj dio odnosno mene?

Ružno mi je sve ovo što pišem ali malo znam o tome i molim pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sklopite s majkom ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju, sestra vam neće moći ništa. S obzirom na napisano, to bi bilo i najbolje.

 

Vrijednost se određuje, ako nema dogovora, prema tržišnoj vrijednosti stana nekretnine identičnih svojstava i kvalitete.

 

Ne razumijem ovo za majku - pa ako nije lišena poslovne sposobnosti, zašto si komplicirate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem beskrajno na odgovorima i strpljenju. Uistinu sam totalni laik u ovom području.

Imam naravno još pitanja :tuzan:

Mama se odrekla tatinog djela u moju korist - jel plaćam na taj dio koji se ona odrekla porez?

Ma imamo takve kombinacije (mama i ja) da me već boli glava od svega. A para na knap kao i svi:svorc:

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo mene opet. Tješim se da zato i postoji ovaj forum pa mi nitko neće zamjeriti. Situaciju u obitelji sam opisala. Slijedeći tjedan idem s mamom na potpis ugovora o dosmrtnom uzdržavanju (njezino inzistiranje). Javni bilježnik je tražio dva svjedoka da budu prisutna da pokrijemo situaciju s mojom sestrom.

Mama i ja imamo plan - to sam napomenula. Malo je kompliciran ali meni nije neostvariv ali...

Mama i ja ne živimo u istom gradu. Ona je dosta lošeg zdravlja i dogovorile smo se da bi prodale njezin stan i ona bi preselila u moj grad. Nešto manje kvadrata ali ona se tome veseli jer bi bili svi na okupu.

ali...

Sestra je vlasnik 1/6 tatinog djela i sada imam pitanje. Ona sa nama ne komunicira nikako. O tome sam već pisala.Ima li neki način, zakonska osnovna po kojoj ja mogu nju recimo "natjerati" da pristane na prodaju stana. Stan bi znači glasio na mene i 1/6 na nju. Bojim se da će komunikacija s njom izostati u potpunosti a ako i pristane da će ići na bjesomučne cifre koje će htjeti za svoj dio stana. Ja bih joj pravedno isplatila njezin dio od prodaje. Znači - zanima me imam li igdje podlogu da ona kao manjinski vlasnik mora pristati na prodaju stana? Ne znam što da radim - slino je imučna a meni i mami će svojim ponašanjem zagorčati život. Pretpostavka je da neće htjeti ni razgovarati o prodaji jer joj nije u interesu - ima sa suprugom jako lijepu financijsku sitaciju.

Nadam se čudu a dok ne dođe molim pravni savjet. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uh, evo mene opet. Sestra je dobila Rješenje o naslijeđivanju i nazvala me. Nisam se ispočetka javljala ali na kraju jesam (bolje da nisam:tuzan:)

Bez spominjanja pok. oca napala me kako sam to "odigrala da sam dobila veći dio tatina nasljedstva, rekla mi da želi da cijela moja loza crkne (uključujući i moje malo dijete), da trebam u vrapće, da moja majka nikada neće više vidjeti njezinu djecu. Sve je to bilo uz veliko vrištanje na koje nisam reagirala. Jel ja mogu nju prijaviti zbog uznemiravanja?

Ono je bilo malo je reći prreeestrašnooo!

Naravno da mi je rekla dok je ona živa da neću prodati stan (nisam ni pitala sama je to napomenula)ni dok su njezina djeca živa i djeca njezine djece..ma svašta je nadrobila..

Uglavnom, tek kada sam poklopila slušalicu bila sam svjesna što mi je sve izrekla i zaplakala..u takvom sam stanju bila da nisam bila u stanju otići na posao...

Ni ne zna da mi je mama ostavila svoj dio stana ja mislim da je u stanju sve nas pobiti zbog toga. Nije to izrekla ali ona jednostavno nije zdrava.

Ok, sada znam na čemu sam. Stan će ovako ostati zauvijek s tim da je ona zabrijala da ima 1/3 stana a ne 1/6. Tek kada to skuži biti će šou program..no ja se više ne mislim javljati jer mi takvi stresovi ne trebaju. Naravno da je spominjala da je to sve prijevara i da ću mamu strpati u ludnicu :rigoleto:...Jednostavno katastrofa.. i nekakav sud je spominjala - valjda bu me dala na sud..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija