Jump to content

krivotvorenje pečata


thinkdifferent

Preporučene objave

dobar dan!

predsjednik sam jednog kluba tj. udruge. klub po statutu posjeduje pečat kojeg smo ovlašteni koristiti ja i tajnik. prije dva tjedna tajnik je napravio dodatni pečat kojeg je počeo koristiti bez mojeg znanja i odobrenja, no on isto ima ovlasti zastupanja kluba. njegov pečat se čak ponešto i razlikuje od pravog pečata koji je kod mene (odgovara opisu po statutu, ali postoje razlike). molim vas da mi kažete radi li se tu o krivotvorenju pečata kao isprave? članak 87. kaznenog zakona definira (15) ispravu kao svaki predmet koji sadrži zapis, znak ili sliku koji je podoban ili određen da služi kao dokaz neke činjenice koja ima vrijednost za pravne odnose.

kako mogu reagirati?

najljepše zahvaljujem!

dado

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, Dado - pečat sam po sebi nije isprava, ali može poslužiti kao sredstvo krivotvorenja. Postoje dvije vrste falsifikata - materijalni (koji ne potječe od izdavatelja) i intelektualni (čiji sadržaj je lažan). Po mom mišljenju, u konkretnom slučaju materijalni falsifikat ne bi došao u obzir, jer i sami navodite kako dotični obnaša funkciju tajnika u klubu, i kao takav je ovlašten zastupati klub (pa i sklapati pravne poslove koje osobno potpisuje u ime kluba i pečatira službenim pečatom kluba), već bi se dakle, eventualno moglo raditi o intelektualnom falsifikatu - ako bi u ime kluba ovjerio svojim pečatom neku ispravu sa neistinitim sadržajem.

 

Koliko sam vas uspio shvatiti, vas u konkretnom slučaju muči samo činjenica da on rabi drugi pečat, "svoj" pečat, umjesto službenog, odnosno da nije napravio ništa loše po klub (zasada), tako da neću ulaziti u druga moguća kaznena djela (koja su u ovoj fazi tek teoretska). Savjetovao bih vam da ovo pitanje pokušate riješiti razgovorom sa dotičnim, ako na taj način ne dođete do rješenja, onda se neka o tome očituje Skupština kluba, odnosno nadležno tijelo prema vašem Statutu, jer zasada, na temelju ovog što ste napisali, kaznenog djela ne bi bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

wow tj. gee man! :) puno hvala na tako brzom i detaljnom odgovoru :) tajnik je otisao na duzi sluzbeni put s putnim nalogom kojeg je pecatirao svojim pecatom... i to put duzi od onog na kojeg je trebao ici po dogovoru... tako da i dalje to zapravo nije krsenje zakona, eh... :( da... pricat cu s njim kad se vrati... hvala! dado

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema frke, Dado...

 

...tajnik je otisao na duzi sluzbeni put s putnim nalogom kojeg je pecatirao svojim pecatom... i to put duzi od onog na kojeg je trebao ici po dogovoru...

 

Ovo nije u redu s njegove strane, i moglo bi se (u jednoj varijanti) raditi čak i o kaznenoj odgovornosti, ali ipak sugeriram da to riješite međusobno, odnosno kroz nadležno tijelo kluba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija