Jump to content

Prava suposjednika


Jethro

Preporučene objave

ima li veći/bilo koji suposjednik (1/3 : 2/3) pravo na uvođenje struje, plina i sl u zajednički prostor bez suglasnosti drugog suvlasnika?

hoće li mu to elektra/plinara i sl. dozvoliti kada jednog nema? npr. ode na more, a ovaj drugi dok ga nema iskoristi priliku. drugi je protiv toga.

 

b) zanimljivo pitanje: jedan od 2 suvlasnika stana je vlasnik čisti (tako kaže) stana iznad koji stalno curi, puca strop i sl. suvlasnik donjeg stana onda non stop popravlja u donjem stanu to što je sa gornjim stanom napravio. ima li mu suvlasnik donjeg stana pravo zabraniti radove popravka jer se ne slaže oko izvođenja radova?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 38.ZV

(1) Nije li što drugo određeno, svaki suvlasnik smije izvršavati glede cijele stvari sve ovlasti koje ima kao nositelj dijela prava vlasništva bez suglasnosti ostalih suvlasnika, ako time ne vrijeđa prava ostalih suvlasnika..

Članak 40.ZV

(1) O poslovima koji se tiču samo redovitoga upravljanja stvarju odlučuju suvlasnici većinom glasova.

(2) Većina glasova računa se po suvlasničkim dijelovima, a ne po broju suvlasnika..

Članak 41.ZV

(1) Za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, osnivanje hipoteke na cijeloj stvari, odnosno davanje pokretne stvari u zalog, osnivanje stvarnih i osobnih služnosti, stvarnoga tereta ili prava građenja na cijeloj stvari) potrebna je suglasnost svih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija