Jump to content

Pomoć, naravno!


dada

Preporučene objave

Molila bih savjet !

Imamo susjede sa kojima smo (bili) u dobrim odnosima. Ali su odjednom nastali problemi oko prostorija oko naše "zgrade" - do sada smo te prostorije mi koristili - i SVI su smatrali da je to u redu - tj. da to je naša drvarnica. Sada odjednom susjed kaže da je to njegovo i želi da maknemo naše stvari... Gdje mi mi to trebali provjeriti da li je to zaista tako (imamo dosta "pomoćinih" prostorija oko kuće - tako da sada više ne znamo što je zaista naše (u vl. listu piše- uz ostalo da posjedujemo i drvarnicu i "izbu").

I drugo pitanje je - što bi to bilo "izba" - nešto u sklopu kuće -u stilu smočnice - ili ipak - još jedna mala pomoćna prostorija....

Smušeno pitanje, znam, ali pravo i svi ti termini definitivno nisu ni blizu moje struke....

Hvala svima za pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rekao bih da nije do kraja jasno o kakvom se upisu u zemljišnoj knjizi (odnosno vlasničkom listu) radi. Ako se radi o upisu u "pravoj" zemljišnoj knjizi (a ne o upisu u Knjigu položenih ugovora), načelno bi taj upis trebao značiti da je provedeno etažiranje (u kojem slučaju bi se iz zbirke isprava zk odjela moglo pribaviti elaborat etažiranja iz kojega bi bile vidljive oznake, smještaj i obuhvat etažnih dijelova (i pomoćnih prostorija). No, moguće je da te pomoćne prostorije "oko zgrade" i nisu bile predmetom etažiranja (ranije se etažirala pojedina zgrada, dok je danas predmetom "etažiranja" sve što je izgrađeno na nekoj čestici).

Dakle, za neki konkretniji odgovor bi trebale ipak imati neki malo jasniji uvid (npr. što je to "Vaša zgrada", a što su u stvari te "pomoćne prostorije" oko zgrade, je li definitivno sve o čemu govorite izgrađeno (i upisano) na istoj čestici... itd. Rekao bih da je moguće da te pomoćne prostorije nisu uopće ni vlasnički raspravljene, odnosno da je moguće da bi ih tek trebalo "etažirati" i ugovorom suvlasnika (dogovor o "vlasništvu" istih je do sada bio samo "usmen") regulirati vlasništvo.

Rekao bih da to može, ali ne mora biti komplicirano, možda je zaista pametnije da konzultirate nekoga tko se time bavi - istome će moguće trebati 10 min. da Vam kaže kako stvari stoje, umjesto da gubite dane i tjedne istražujući.

usput rečeno, izba je u principu isto što i smočnica -principijelno rečeno, nešto što se zove izbom bi trebalo biti (fizički) u skopu stana (za razliku od drvarnice koja je fizički/građevinski odvojena od stana - obično u podrumu ili na tavanu).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoći. Prvo još moramo sakupit dokumente - stvarno sve koje imamo -provjeriti da li se negdje spominje etažiranje (za sada se samo spominje stan na prvom katu) i onda ćemo najvjerojatnije do odvjetnika.... Nema druge

Hvala na savjetima (i na "izba = smočnica") !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu!

I da, ako se u POTPUNOM zk izvatku zaista spominje samo jedan stan - isto vrlo vjerojatno ukazuje da se radi o staroj, nacionaliziranoj kući (prilikom koje je nacionalizacije, u zk upisan samo jedan ili nekoliko stanova, jer su isti bili izuzeti iz nacionalizacije i ostali su u vlasništvu dotadašnjih vlasika), a što bi opet ukazivalo da etažiranje nije provedeno (a vi vjerojatno imate izvadak iz Knjige položenih ugovora).

Naprijed navedeno je, naravno, na razini "špekulacije" - više kao ilustracija da za imalo pouzdani odgovor treba vidjeti barem osnovne papire (nakon čega sve može biti prilično jasno, kao u smislu "dijagnoze", tako i u smislu "terapije")

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija