Jump to content

Pravo na nužni dio jedinog djeteta


dudo3

Preporučene objave

Imam jedan jako zamršen problem. Sin sam jedinac i iz prijašnja dva braka imam dvoje djece (iz svakoga po jedno). Sada sam u trećem braku u kojem nemam djece. Živimo u kući mojih roditelja. Moji roditelji su kuću prepisali na moju djecu,s tim da kada navrše 22g mogu raspolagati imovinom a meni su dali samo doživotno stanovanje ali da ako se ne budem slagao sa djecom oni me mogu istjerati kada hoće. Roditelji su mi još živi. Da li ja imam pravo na nužni dio? Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što podrazumijevate pod "prepisali su", odnosno o kakvom se pravnom poslu radi?

 

Ako se radi o darovanju, onda se radi o darovanju "drugim osobama" budući da vaša djeca nisu zakonski nasljednici svoga djeda i bake sve dok ste vi živi. U takvom slučaju dar se uračunava u vrijednost ostavine samo ako je od darovanja do smrti ostavitelja prošlo manje od godinu dana (čl. 71 Zakona o nasljeđivanju).

 

Ako se radi o oporuci (tj. djeca će tek po smrti ostavitelja postati vlasnici), imate pravo na nužni dio.

 

Ako se radi o ugovoru o uzdržavanju, nemate ostavine, pa niti nužnog dijela.

 

Sve navedeno pod pretpostavkom da je ta kuća jedina imovina vaših roditelja.

 

Usput, uvjet "slagati se s djecom" je zbog svoje nepreciznosti i neodređenosti savršena mina za aktiviranje budućih dugotrajnih sporova. Mislim da će svaki odvjetnik koji vidi (ili je napisao?) nešto takvo unaprijed trljati ruke i samo čekati da mu posao padne u krilo. Ne mogu tvrditi, ali ne bih se čudio kad bi dobar pravni znalac uspio dokazati da je takav uvjet nedopustiv ili ništav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuća nije jedina imovina mojih roditelja,ima i zemlje i šume. Moji roditelji mi ne žele pokazati kakav su to ugovor sastavili,samo znam da djeca poslije 22 napunjene godine stupaju u vlasništvo kuće. Kako da saznam o kakvom se ugovoru radi? Dali me roditelji i prije mogu istjerati iz kuće bez nekog razloga? Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U zemljišnim knjigama u z.k. ne vidim ništa osim da su moji roditelji i dalje vlasnici kuće, svaki pola predpostavljam iz tog razloga jer djeca imaju pravo da kad napune 22 god. stupiti u posjed nekretnine. Dali ja ipak uz sve te probleme mogu imati pravo na neki svoj dio ne zbog prodaje nego da sam siguran da imam gdje živjeti i da me nitko ne maltretira,jer i ja sam ulagao u kuću shodno svojim mogučnostima kupnja namještaja,uređenje kuće,plačanje režija... Hvala za sve odgovore!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija