Jump to content

Ulazak u posjed stana


vojdrag

Preporučene objave

Postovani,

molim Vas za jedan savjet;

 

 

Nakon smrti majke, pravovaljanom ostavinskom, nasljednici jedne od nekretnina (stan) postali smo ja i brat, dok se majcin nevjencani partner (12 godina skupa) odrekao prava na nasljedstvo tog istog stana.

Zadrzao je neka druga prava na ostale nekretnine / pokretnine.

Isti NIJE NIKAD bio prijavljen na adresi stana.

Nakon majcine smrti / ostavinske rasprave on nastavlja zivjeti u stanu, ne placa racune uslijed kojih stizu opomene / ovrhe na mene i brata kao pravne nasljednike tog stana a prema pravovaljanoj ostavinskoj raspravi.

Isti ne zeli izaci iz stana i ne dozvoljava ulazak u posjed neovisno sto u vlasnistu ima dio druge nekretnine u kojoj moze nastaviti zivjeti (nije ni tu prijavljen).

Kakva su moja (i bratova) prava u svezi useljenja u stan ? Ponavljam, isti NIKAD nije bio prijavljen na toj adresi.

Poveli smo sudsku parnicu za iseljenje al to ce ocitio potrajati.

Gospodin je dapace povrh svega u taj stan doveo drugu zenu (nevjencanu).

Pitanja:

1. Kada mogu uci u posjed stana? Da li on treba dati neku izjavu ??? ili pak samo i jedino presudom suda ? Sto s tom gospodjom koju je on doveo. Teoretski ona moze isto tako nastaviti zivjeti u stanu. Sto onda? Nova parnica za nju? Do kad tako.? Unedogled da se drugi useljavaju ?

2. S obzirom da je privremeno na drugoj lokaciji ,dali da udjem u stan i jednostavno promijenim bravu? Ja sam prijavljen na toj adresi i vlasnik prema vlasnickom listu. Ima li on kakva prava i po kojoj osnovi da mene onda izbaci iz stana po povratku, neovisno sto mu to nije mjesto prebivalista, sto sam ja stvarni vlasnik (brat je u medjuvremenu poklonio meni svoj dio 1/2), sto sam prijavljen na toj adresi? Sto ako nisam u stanu? Onda bi to bila provala, ko da vam netko provali u stan?

 

 

Bilo kakav savjet / preporuka je dobrodosla.

Zahvaljujem svima.

 

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada mogu uci u posjed stana?

 

U ovakvoj situaciji - kada sud presudi u vašu korist ili "očuh" dobrovoljno izađe.

 

Sto s tom gospodjom koju je on doveo. Teoretski ona moze isto tako nastaviti zivjeti u stanu. Sto onda? Nova parnica za nju? Do kad tako.? Unedogled da se drugi useljavaju ?

 

Obuhvatiti i nju aktualnom tužbom.

 

S obzirom da je privremeno na drugoj lokaciji, dali da udjem u stan i jednostavno promijenim bravu? Ja sam prijavljen na toj adresi i vlasnik prema vlasnickom listu. Ima li on kakva prava i po kojoj osnovi da mene onda izbaci iz stana po povratku, neovisno sto mu to nije mjesto prebivalista, sto sam ja stvarni vlasnik (brat je u medjuvremenu poklonio meni svoj dio 1/2), sto sam prijavljen na toj adresi? Sto ako nisam u stanu? Onda bi to bila provala, ko da vam netko provali u stan?

 

Nemojte raditi ovakve stvari, jer vašeg "očuha" štiti posjedovna zaštita kao aktualnog posjednika, koju tužbu protiv vas bi on bez problema dobio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovakvoj situaciji - kada sud presudi u vašu korist ili "očuh" dobrovoljno izađe.

 

Kad je "dobrovoljno" ? Da li on treba dati nekakvu izjavu, ne zivjeti tu neko vrijeme , il isto ?

 

Obuhvatiti i nju aktualnom tužbom.

 

Pa do kad tako. Moze sutra dovesti svog stvarnog sina isto tako da zivi s njim, pa onda nova tuzba. Prekosutra nekoh cetvrtog pa opet nova tuzba ???? Nelogicno sto ne ?

 

Nemojte raditi ovakve stvari, jer vašeg "očuha" štiti posjedovna zaštita kao aktualnog posjednika, koju tužbu protiv vas bi on bez problema dobio.

 

Neovisno sto on nije tu prijavljen ? Ja jesam. Ja sam vlasnik... itd.

 

I konacno, koji su elementi po kojima netko postaje POSJEDNIK stana ? Samim tim sto je unutra? Pa tako bilo tko moze provaliti u bilo ciji stan ?

 

U svakom slucaju Hvala Vam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

podnesi policiji prijavu za provalu u stan. (ne navesti imena)

odjavi struju (zbog provale),vodu, plin -.. pismeno i sačuvati potvrdu.

ili korisnicima stana uputi pismenu ponudu za sklapanje ugovora o najmu .preporučeno i sa povratnicom (što čuvašsa kopijom pismena)

ako odbije primiti ponudu ili potpisati ugovor nezakoniti je korinik nekretnine.

lakše izleti van nakon tužbe.

bez ponude postupak će se odužiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odjava struje, vode, plina - zar se to ne bi smatralo ometanjem posjednika ? Iako sam razmisljao o tome ,da to i napravim, on npr. nakon tog ode zivjeti u drugu nekretninu ali i dalje ja nemam napismeno da on izlazi iz posjeda. Tako, on moze zivjeti drugdje a ja ne smijem uci u stan. ??? Do kad ? Opet dok on ne da izjavu da izlazi iz posjeda ili dok sud ne donese presudu.

Npr. konkretno u ovom trenutku izgleda da je HEP iskljucio struju zbog neplacanja racuna, te da je otisao zivjeti na drugo mjesto (vlasnik 1/3 skupa sa mnom i bratom). I sad paradoxa, on zivi na drugom mjestu, a ja ne smijem uci u stan ???

 

Sto s tuzbom protiv dodatnih stanara koje ej on doveo. Za svakog nanovo prosirivati tuzbu??? Do kad? Osim tog, netom prije donosenja presude, neko drugi se moze doseliti koji nije obuhvacen tuzbom. Sto onda? Opet sve iz pocetka. Toliko nelogicnosti za ne povjerovati.

Hvala na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za bravu i kljuceve mi je jasno .Vlasnicki list je OK, jer sam vec uveden kao vlasnik (ja i brat).

 

Ta gospodja zivi na Hvaru mislim dok je ovaj stan u Splitu.

 

Promijena brave i ulazak - hoce li to biti ometanje posjednika , te moze li on povuci tuzbu da se mene izbaci po hitnom postupku zbog tog ?

 

E da, HVALA puno na pomoci :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bit će ometanje posjeda, ali ...

 

Situacija je nažalost složenija zato što ste već podnijeli vlasničku tužbu. Ta tužba je neoborivi dokaz da je on u posjedu i da vi to znate, što njemu uvelike može pomoći u posjedovnom sporu.

 

Međutim, vi ste u poziciji da dokazujete da je on posjed napustio, a otkazivanje električnog priključka je za to dobar dokaz.

 

Iako su posjedovni sporovi hitni, i oni znaju potrajati koju godinu. Za manje od godinu-dvije teško da se može posjedovni spor riješiti jer uvijek postoji mogućnost žalbe. Koliko bi moglo trajati, ovisi o sudu pa se raspitajte među iskusnijim odvjetnicima kakva je situacija na sudu u Splitu. Za sve to vrijeme vi ste u posjedu, što je sigurno puno bolji položaj.

 

U međuvremenu će i vlasnički spor napredovati.

 

U posjedovnim sporovima sudovi su skloniji izricanju privremenih mjera i to je prava opasnost. Ove mjere doista mogu biti ekspresne, tj. ako se sudac prihvati posla mogu se provesti u nekoliko dana.

 

Međutim, budući da vaš očuh ima smještaj i to takav u koji je otišao dobrovoljno, nije vjerojatno da će privremena mjera proći.

 

Prednost toga što ste vi u posjedu, makar i (privremeno) nezakonitom, je i to da se situacija neće moći dalje komplicirati uvođenjem novih osoba.

 

S obzirom da ćete vlasničku tužbu sigurno dobiti, očuh će morati razmisliti isplati li mu se voditi dva spora kad u cjelini na kraju ionako gubi. Onaj tko izgubi plaća na kraju troškove. Nadalje, ako ste suvlasnici i druge nekretnine u kojoj boravi, zatražite od njega da vam plaća najamninu srazmjerno vašem suvlasničkom dijelu, pod prijetnjom tužbe. Isto tako i za troškove koje je napravio dok je bio u stanu. Ako se bude pozivao na posjed, neće moći poreći da je on pravio troškove. No, ovo će proći ako vi te troškove niste plaćali ili ste plaćali pod prijetnjom ovrhe, a inače ne jer troškove koje niste bili dužni plaćati ne možete dobiti natrag. Stisnite ga i na bilo čemu drugome ako možete.

 

Iako je ovo pravno dosta složena situacija, u biti se tu više radi o psihologiji i nadigravanju nego o pravu. Za takve situacije je karakteristično da jedna strana poštuje pravila igre, koristi samo legalne metode i popustljivija je, a druga strana savršeno "čita" prvu stranu i do maksimuma iskorištava tu popustljivost, kao i neučinkovitost sustava. Rješenje je jednostavno. Popustljiva strana mora promijeniti ponašanje i zamijeniti ga nultom tolerancijom, te dati do znanja da i ona može igrati drugačije, a nakon toga to i beskompromisno provoditi. Postoje za to različite metode koje se sigurno na ovakvom mjestu ne mogu navoditi, ali mogu se koristiti i samo one sasvim zakonite. Npr. oko troškova nemojte raspravljati. Samo ga (pismeno!) opomenite i nakon toga neka primi tužbu. Budući da će opomenu zbog vašeg dosadašnjeg ponašanja zanemariti, tužba će ga iznenaditi i navesti da počne razmišljati. Ako ne prva, onda druga ...

 

Takav pristup je u startu jako skup (odvjetnici, troškovi..) ali stan je vrijedna imovina, a onaj tko izgubi spor plaća. Osim toga troškove će imati i on, pa će morati razmisliti i to, ponovno, zato što na kraju sigurno gubi. Ovakav tip ljudi se dosljednom primjenom nulte tolerancije ne može promijeniti ali se može dresirati do određene mjere da poštuje pravila. Daleko najviše ih boli udarac po džepu. Raspravljanje s njima je puko gubljenje vremena, to je njihov teren.

 

Ako se odlučite ući u stan, učinite to u prisustvu dva svjedoka za slučaj da vas optuži da ste mu nešto vrijedno ukrali ili izmisli nešto slično.

 

Vlasnički list ponesite i imajte pri ruci, i to što je moguće noviji. Potreban je da ga pokažete policiji ako bude pozvana. Ako policiji dokažete da ste vlasnik, njihova mogućnost izravne intervencije otpada, uputit će obje strane na sud, a u najgorem slučaju vas mogu gnjaviti davanjem izjave.

 

Kako god bilo, pomirite se s tim da ćete najmanje nekoliko godina imati problema i povlačiti se po sudovima. To je nažalost druga strana posjedovanja imovine. Postoje samo dva načina da nemate problema zbog imovine. Jedan je da uopće nemate imovine, a drugi je da prepustite tu imovinu svakome tko poželi. U biti se drugi način svodi na prvi. Trećeg nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na uistinu iscrpnom odgovoru. Hvala vam puno.

Bi odanas na HEP - dug za struju 7.700 kn !!! i jos nije iskljucena. Navodno sutra i to nakon sto sam intervenirao da ga napokon iskljuce. Uz to ostali dugovi, za koje mi je vec dosla obavijest o pokretanju ovrhe te su neki zbog tog placeni.

Mjerilo za struju je jos uvijek na pokojnu majku, ali kako sam ja sad jedini vlasnik ocito da cu morati platiti taj dug a kako bi prebacio mjerilo na sebe.

Bio kod bravara i kaze da nema problema (vise / manje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz činjenice da brojilo glasi na vašu majku ne proizlazi da ga ne možete tražiti da vam vrati to što ste prisiljeni platiti.

 

Najvažnije je da ne plaćate ništa sami od sebe, nego tek pod prijetnjom ovrhe. Možete i pisati prigovore na ovrhu, što će odužiti naplatu, a odmah ga za to tužiti. Ali onda plaćate troškove samog ovršnog postupka.

 

I naravno - sve (ali sve) dokumente i račune čuvati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nastali dug je velik. dali imate dokaz o korištenju stana i osobi koja je koristila stan. prebivalište očuha je na drugoj adresi.

može tvrditi da troškove na stanu nije napravio on . ako čekate ovrhu izlažete se riziku večih izdataka. po zakonu vlasnik plaća troškove nastale zbog korištenja nekretnine osim ako te troškove ugovorom ne prenese na korisnika nekretnine.

struju ste trebali odjaviti još juče (pismeno i preporučeno. zbog provale u stan).

nakon što bi provalnik odseli (ako struja nije isključena po prijavi) dug bimorali otpisati.

 

smatram da bi za vas bilo korisno da očuh podnese tužbu za smetanje posjeda (dokaz da je koristio stan i napravio trošak).

 

kako god krenete komplicirano je

za to ste sami krivi. niste na vrijeme poduzimali potrebne postupke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa nemoze biti istovremeno posjednik i ne trositi struju. Da sam mu iskljucio struju onda bi to bilo ometanje posjeda, zar ne?

Tako mi je makar odvijetnik rekao.

U vlasnickoj tuzbi za iseljenje mislim da je odvjetnik trazio i naknadu troskova, te najam za protekli period.

 

Bez uvrede, ali ovo potvrđuje u čemu je osnovni problem i zašto smatram da trebate promijeniti pristup.

 

Tako dugo dok ne budete sigurno znali takve stvari umjesto da "mislite" nećete izaći na kraj s očuhom. Ne očekujte da odvjetnik brani vaše interese bolje od vas samih, radi se o vašoj koži i odvjetnikovom džepu, a ne obratno.

 

Kad sam napisao da čekate na prijetnju ovrhom prije plaćanja, nisam bio sasvim precizan. Ne trebate čekati ovršni prijedlog, dovoljna je opomena vjerovnika da će pokrenuti ovrhu. Inače se doista izlažete nepotrebnom trošku ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija