Jump to content

Pravo služnosti


Šuli

Preporučene objave

Pozdrav, sa susjedom dogovaramo se oko prava stvarne (kućne) služnosti na dijelu njegovog zemljišta. U svakem slučaju već par godina upotrebljavam ta dio zemljišta za svoje potrebe i susjeda to ne smeta. Kdje je sad problem? Susjed ima upisan teret na svojom zemljištu (dugovi do banke), koji je u svakom slučaju manji od vrijednosti zemljišta. Možemo u takvom slučaju upisati još pravo stvarne služnosti? Ima neko ograničenje? Postoji neki posebni uvijet?Hvala već unaprijed za odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 330. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima -

 

"(1) Ako hipotekarni dužnik čini nešto što dovodi u opasnost ili smanjuje vrijednost nekretnine opterećene hipotekom, hipotekarni je vjerovnik ovlašten zahtijevati da hipotekarni dužnik propusti to činiti, a ako to ne propusti, može i prije dospijeća zahtijevati prisilnu naplatu tražbine osigurane hipotekom.

 

(2) Postupci hipotekarnoga dužnika iz stavka 1. ovoga članka, pa makar zbog njih zalog i propao, ne ovlašćuju založnoga vjerovnika da zbog toga raskine obvezni odnos u kojem je njegova tražbina bila osigurana hipotekom."

 

Čl. 332. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima -

 

"(1) Založni vjerovnik je ovlašten svakomu, pa i vlasniku založene nekretnine, postavljati sve zahtjeve potrebne radi zaštite svojega založnoga prava na nekretnini, a osobito ima pravo:

 

- zahtijevati zaštitu svojega povrijeđenoga založnoga prava sredstvima koja za zaštitu knjižnih prava daju pravila zemljišnoknjižnoga prava,

- zahtijevati da založni dužnik ili treći propušta činiti glede založene nekretnine ono što dovodi u opasnost ili smanjuje njezinu vrijednost,

 

- zahtijevati da se njemu preda ono što daje založena stvar posredovanjem kakva pravnoga odnosa, ako je njemu založeno pravo na te plodove.

 

(2) Na zahtjeve koje založni vjerovnik postavlja radi ostvarenja svojih ovlasti glede založene mu stvari, na odgovarajući se način primjenjuju pravila koja vrijede za vlasnika, odnosno predmnjevanoga vlasnika koji štiti svoje pravo vlasništva."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ispričavam se što se uplićem u tuđu temu sa jednim podpitanjem.

Ako sam ja dobro shvatio zakon i vaša kraća i duža objašnjenja - zapreke za upis stvarne služnosti na hipotekom opterećenoj nekretnini zapravo nema te nije nužna tabularna izjava vjerovnika. Iako je svakako poželjna radi sprečavanja budućih problema s bankom.

Ili ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija