Jump to content

revizija postupka - ugovora o doživotnom uzdržavanju


icuculic

Preporučene objave

1. Županijski sud je donio presudu kojim se raskida ugovor o doživotnom uzdržavanju moga oca i žene, za kuću sa dvorištem. Kako otac ima namjeru meni predati u vlasništvo spomenutu nekretninu, zanima me kako to izvesti što prije, jer moguća je revizija postupka, što će, vjerojatno, zatražitit ta žena. Kako da je preduhitrimo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, Županijski sud je presudio:

1. djelomično se odbija kao neosnovana tužiteljeva žalba i potvrđuje se presuda općinskog suda, u dijelu ...

2. Preinačava se prvostupanjska presuda u preostalom dijelu, djelomičnim uvažavanjem tužiteljeve žalbe te se sudi ...

Zanima me da li se revizija postupka radi samo za dio naveden po toč. 1. ili za cjelokupan postupak (toč. 1. i toč. 2)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrhovni sud HR

Broj: Rev 476/06-2

Zagreb, 12. srpnja 2006.

U I M E R E P U B L I K E H R V A T S K E P R E S U D A

Vrhovni sud Republike Hrvatske u Zagrebu u vijeću sastavljenom od sudaca Katarine Buljan, kao predsjednice vijeća, Jakoba Miletića, dr. sc. Ivana Kaladića, mr. sc. Andrije Erakovića i Ivke Zlokić, kao članova vijeća,u pravnoj stvari tužitelja J. T. iz O., kojeg zastupa punomoćnik D. Š., odvjetnik iz O., protiv tužene Z. D. iz O., koju zastupa punomoćnica J. Č.-D., odvjetnica iz O., radi raskida ugovora o doživotnom uzdržavanju,odlučujući o reviziji tužene izjavljenoj protiv pravomoćne presude Županijskog suda u Osijeku broj: Gž-3864/05-2 od 02. veljače 2006., kojom je potvrđena presuda Općinskog suda u Osijeku broj: P-2133/03-16 od30. rujna 2005., u sjednici održanoj dana 12. srpnja 2006.,

p r e s u d i o j e: Revizija tužene se PRIHVATA, PREINACUJE SE PRESUDA Županijskog suda u Osijeku broj: Gž-3864/05-2 od 02.veljače 2006. i Općinskog suda u Osijeku broj: P-2133/03-16 od 30. rujna 2005. te sudi:Odbija se tužbeni zahtjev za raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju kojeg su stranke sklopile 6. svibnja1996.

Tužitelj je dužan tuženoj naknaditi parnični trošak u iznosu od 25.662,50 kn u roku od 15 dana....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. U našem slučaju, odvjetnik suprotne strane nam je napisao da će ispoštovati odluku suda tek nakon isplate primjerene naknade za pruženo uzdržavanje -za vrijeme kada se ugovor poštovao (što predstavlja restituciju u odnosu na raskig Ugovora o dož. uzdr.) i to mirnim izvansudskim putem. Koliko iznosi primjerena naknada? Može li se desiti prijevara: platimo i nakon toga suprotna strana krene u reviziju postupka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema ovome što ste naveli, protivna stranka ne može izjaviti tzv. redovnu reviziju.

 

Naime, kriterij vrijednosti predmeta spora kao uvjet za izjavljivanje redovne revizije povišen je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku iz NN 57/2011. Do tada je taj uvjet iznosio >100.000,00 kuna, a navedenim izmjenama i dopunama je dignut na >200.000,00 kuna. U prijelaznim i završnim odredbama citiranih izmjena i dopuna, u čl. 53. st. 1. glede primjene izmjena i dopuna na postupke u tijeku jasno stoji - "Ovaj Zakon će se primjenjivati na sve postupke koji budu u tijeku na dan njegova stupanja na snagu, ako odredbama ovoga članka nije drugačije određeno." U tom istom članku st. 4. stoji - "Odredbe članka 29. (članak 29. se odnosi na reviziju) do 42. i članka 47. ovoga Zakona neće se primjenjivati na postupke u kojima je drugostupanjska odluka donesena prije stupanja na snagu ovoga Zakona." Kako je u vašem postupku drugostupanjska presuda donesena nedavno, dakle nakon stupanja na snagu ovih izmjena i dopuna, to znači kako za mogućnost izjavljivanja redovne revizije po kriteriju vrijednosti predmeta spora, isti mora biti >200.000,00 kuna.

 

Ostaje im tek mogućnost izjavljivanja tzv. izvanredne revizije, koja pak je usko specificirana i u pravilu (debelo preko 95%) se odbija kao neosnovana.

 

Imate presudu u svoju korist, nemojte pristajati na nikakve nagodbe ili dogovore. Ako u roku koji je određen presudom protivna stranka ne ispuni svoju obvezu po presudi, idite u ovrhu - čl. 384. Zakona o parničnom postupku - "Revizija ne zadržava ovrhu presude protiv koje je izjavljena."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija