Jump to content

Obnova procesa


TAMI555

Preporučene objave

Zanima me u slučaju kada se obnavlja proces po čl.150. st.2 i kada ste nepravomoćno osuđeni na 4 godine zatvora koliko dugo može trajati pritvor i da li se nakon vraćanja slučaja od strane Vrhovnog suda na prvostupanjski sud prekida odsluženje kazne zatvora ( budući da je on nakon donošenja nepravomoćne presude otišao na prijevremeno odsluženje kazne zatvora), te da li ostajete u zatvoru gdje služite kaznu zatvora ili se vraćate u zatvor koji je u nadležnosti suda gdje će biti suđenje? Koliko se po prilici čeka novo suđenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do 2,5 godine a ovisi iz kojeg razloga je određen.

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/68361-Pritvor?p=623653#post623653

 

Ako je na "dobrovoljnom odsluženju" kazne onda više nije u pritvoru nego na izvršenju kazne zakona sukladno čl.4.st.2 http://www.zakon.hr/z/179/Zakon-o-izvršavanju-kazne-zatvora

 

čL.150 st.2 :zbunj: Obnova kaznenog postupka čl.497-508 ZKP-a

http://www.zakon.hr/z/174/Zakon-o-kaznenom-postupku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne obnavlja se po čl.kaznenog djela nego člancima ZKP-a koje sam naveo.Nije bitno obilježje i kvalifikacija djela.

Zbog čega se traži obnova postupka, ima novih dokaza,protuprabnih radnji od strane ovlaštenih (policija,DO.sud..) ili nečeg trećeg.Postoji li pravomoćana presuda i redovni pravni lijek-pravo na žalbu?Nema preskakanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrhovni sud je tražio obnovu procesa nakon nepravomoćne presude i to zbog žalbe tužilaštva jer su neke osobe(budući da je u slučaju bilo više okrivljenih) oslobođene optužbe, a tužioc je smatrao da su krive i zbog žalbe jednog okrivljenog da mu je dosuđena previsoka kazna , ali ne znam po kojim člancima jer nemam trenutno spis kod sebe, a nisam pravnik pa ne znam, nažalost

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tami, radi se o tome da je VSRH ukinuo prvostupanjsku presudu po žalbi DORH-a i vratio predmet na ponovni postupak (nije riječ o obnovi postupka koji je izvanredan pravni lijek). Dakle, sve kreće iznova. Maximalno trajanje istražnog zatvora jeste već spomenutih 2,5 godine. Ali ovdje je pitanje kakav je zapravo tretman budući ste rekli da je dotični zatražio izdržavanje kazne prije nastupa pravomoćnosti presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znači, jer je ovaj rok prekluzivan, tj. sud ga ne smije prekoračiti. Iako niste napisali točne podatke, ali smatram kako je ukidanjem presude od strane VSRH, ujedno i prestalo "izdržavanje kazne zatvora prije pravomoćnosti presude" i određen istražni zatvor. A kod istražnog zatvora nema nikakvih beneficija koje stoje na dispoziciji zatvoreniku. Ponovni postupak će se sasvim sigurno brzo provesti, imajući u vidu ograničenje trajanja istražnog zatvora. Dosada izdržano vrijeme svakako će se uračunati u eventualno izrečenu kaznu zatvora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

U suštini sve je ostalo isto.

 

Ali u jednom pogledu nisam bio dovoljno precizan, Tami555.

 

Ovo trajanje od 2,5 godine koje sam vam spomenuo vrijedi u "idealnom" slučaju, znači prvostupanjska presuda pa drugostupanjska koja postaje pravomoćnom (čl. 133. st. 1. i 2. ZKP-a). Dakle, slučaj kada nema ukidanja prvostupanjske presude i vraćanja na ponovni prvostupanjski postupak.

 

Ako se radi o toj situaciji - tada se ovaj rok od max. 2,5 godine može produljiti za najduže 1 godinu (čl. 133. st. 3. ZKP-a). To je sada moguće primjenjivo i na vaš slučaj, tako da bi max. trajanje istražnog zatvora moglo iznositi 3,5 godine.

 

Naravno, ovo je samo mogućnost, ne znači da će i biti tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija