Jump to content

Brisanje prava plodouživanja iz 1895.


Bruno78

Preporučene objave

Poštovani,

 

na čestici imam pravo doživotnog plodouživanja iz 1895.

Pitanje je - kojim ga postupkom brisati? Ne možemo dobiti smrtni list, čak niti u župnom uredu, jer nitko ne zna tko je osoba, kada je živjela, rođena, itd...

 

Mogu li brisati putem prijedloga za brisanje stare hipotekarne tražbine po čl. 141.ZZK?

 

Neka ideja? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ako je stanje takvo, onda probajte još u Državnom arhivu u sjedištu županije/Grada Zagreba kojoj pripadate. Ako ni tamo nećete naći što tražite, postavite ovaj upit u nadležnom ZK odjelu.

 

I mala napomena - provjerite je li služnost osnovana samo za konkretnu osobu, ili i njene nasljednike ili u korist obitelji. Ovo vam navodim prema važećem Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, dok nisam upoznat sa pravilima koja su vrijedila u tom razdoblju, ali pretpostavljam da se radilo o austrijskom OGZ-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozete pokusati sa Prijedlogom za proglašenje nestale osobe umrlom.Po zaprimanju Vašeg prijedloga,a po kojem će te navesti sve relevantne podatke,te zadnju adresu(prebivaliste)konkretne osobe i činjenice,a i dokaze o postojanju tih činjenica ,kao i navesti u čemu se sastoji Vaš pravni interes da se dotična osoba proglasi mrtvom(brisanje prava doz.plodouzivanja)

Po zaprimanju podneska sud će izdati oglas u Narodnim novinama sa svim podacima po podnešenom prijedlogu.Nakon tri mjeseca po izlasku oglasa primit će te poziv od suda kao predlagatelj,a i sve druge osobe a koje navedete kao svjedoke.,a koje se ukazuju kao potrebnim

Po provedenom postupku izdaje se rješenje o proglašenju nestale osobe umrlom sa svim podacima jedan primjerak ide u matični ured radi upisa u maticu umrlih.Po istom rješenju naznačit će se ,a prema podacima po podnesku dan smrti.

Po upisu u maticu umrlih možete dići umrlicu i podnijeti sudu prijedlog za brisanje prava dozivotnog plodouzivanja.

Valja naglasiti da proglašenje nestale osobe umrlom može predložiti svaka osoba koja za to ima pravni interes i državni odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

U povijesnom izvatku bi mogli doznati od koga je ta osoba naslijedila to svoje pravo i godinu nasljeđivanja .Ti podaci bi pomogli da u državnom arhivu u Zagrebu pokušate doći do datuma rođenja te osobe i imena roditelja. U državnom arhivu imaju crkvene knjige u kojima je

vrlo precizno napisano kada je tko rođen i od kojih roditelja.Da bi tražili proglašenje nestale osobe umrlom trebate znati kada je osoba rođena imena roditelja , kada je tj. koje godine je umrla.odnosno od kada joj se gubi svaki trag.Potrebnan je barem jedan svjedok koji će potvrditi istinitost Vaših navoda .

Ako je osoba umrla u inozemstvu ,recimo USA tada možete pokušati putem interneta

ukucati u tražilicu Ancestry com. idalje postupate kako Vas upućuju .Za precizne podatke mislim da treba platiti najmanje 14 USdolara -kartično,možete kada dođete do podataka naručiti i smrtovnicu.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija