Jump to content

Oslobađanje plačanja poreza na nekretninu


sime_

Preporučene objave

Poštovani,

 

molio bi vas za pomoć! Ovo je moja situacija: u šestom mjesecu 2011 god. kupio sam građevinsko zemljište radi rješenja stambenog pitanja. Tada sam podnio poreznoj zahtjev za oslobađanje plaćanja poreza na prvu nekretninu (riješenje još nije doneseno). Po zakonu (što tada nisam znao) bi trebao izgraditi kuću u tri godine da bi me oslobodili od plaćanja poreza, a ja još nisam dobio građevinsku, a kako se čini i neću u idućih pola godine zbog imovinsko pravnih odnosa. U12 mjesecu ove godine mi se pružila mogućnost za povoljnu kupnju stana koju sam i prihvatio. Sad bi htio povući zahtjev za oslobađanje plaćanja poreza na zemlju,kojom u tri godine neću riješit svoje stambeno pitanje i morat ću ionako platiti porez na nju, a zatražiti oslobađanje plaćanja poreza na nekretninu kojom bi riješio svoje stambeno pitanje.

U poreznoj sam dobio odgovor da ću ako i povučem zahtjev za zemlju i platim porez na nju, oni za stan donijeti odluku da moram platiti porez i na njega, jer mi je to druga nekretnina bez obzira što sam s njom riješio stambeno pitanje i da se mogu na to žaliti. Znači na zemlju kojom nisam riješio stambeno pitanje ću i ovako nakon tri godine morati platiti porez,

a na stan kojim sam riješio stambeno pitanje ću isto morati platiti porez. Da li je uopće moguće išta zakonski napraviti po tom pitanju, ima li se smisla žaliti?

Ima još jedna stvar koju sam jučer saznao da je kupljena zemlja u općini pod posebnom državnom skrbi i kao takva ima izuzeće plaćanja poreza na nekretnine je li to istina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tesko da bi u konkretnom slucaju izbjegli placanje poreza na promet nekretnina,no nista ne gubite ako izjavite zalbu na rjesenje porezne uprave..

 

izuzev da pokusate ici na oslobodjenje od placanja poreza na cinjenicu koja je u vezi vaseg zadnjeg upita ,buduci da se radi o nekretnini koja se nalazi na području posebne državne skrbi,naime koliko mi je poznato,za ovo porezno oslobođenje je postojala mogucnost temeljem Zakona o područjima posebne državne skrbi, a odnosilo se na bilo koju vrstu nekretnine, pod uvjetom da stjecatelj nekretnine ima prebivalište na području posebne državne skrbi ili ako prijavljuje prebivalište na tom području,s tim da stjecatelj ne može otuđiti tu nekretninu 10 godina nakon stjecanja jer je u protivnom dužan platiti porez, a ovaj porez je dužan platitii za slučaj da promjeni prebivalište izvan područja posebne državne skrbi te ako, uz prijavljeno prebivalište, porezni obveznik stvarno i ne boravi na tom području..

Vec receno da zalbom negubite nista,pa tako necete izgubiti ni ako pokusate zaigrati na ovu kartu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija