Jump to content

pravo na nasljedstvo


tancela

Preporučene objave

Molim ako je netko u mogućnosti da mi da savjet.

Naime,moj muž namjerava ovi dana darovati kuću svome svome punoljetnom sinu iz prvog braka,u kojoj on i njegova majka žive od njihove rastave.ja,on i naši dvoje djece živimo u drugoj kući,e sad nas zanima kakav ugovor tribamo napraviti pri darivanju a da on poslije nemože tražiti dio kuće od naše djece.nadan se da me netko razumio.

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darovnim ugovorom daruje kuću sinu iz prvog braka.

darovnim ugovorom daruje djecu iz drugog braka ili im kuću ostavi oporukom.

sin iz prvog braka dobio je svoj dio (predpostavljam cijelu kuću) te nemože tražiti nužni dio iz druge kuće.

dali su kuće bračna stečevina ? ili su osobna imovina.

ako su kuće stečene u braku tada su kuće bračna stečevina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Muž je prvu kuću kupio svojom ušteđevinom 3mjeseca nakon sklapanja prvog braka,al se ona vjerovatno smatra bračna stečevina sa prvom suprugom bez obzira šta ona nije nikad ni radila.brak se ubrzo raspao i ona i sin su ostali živjeti u toj kući.ja i on sada imamo kuću koju još uvjek dovršavamo i koja je pod hipotekarskim kreditom tako da nju i ne može trenutno prepisati nikome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Buduci da je sin iz prvog braka punoljetan,kao i da je nekretnina stecena 3 mjeseca nakon sklapanja braka,moze se zakljuciti da se radi o vremenu kada je za imovinske odnose bracnih drugova vrijedio stari Zakon o braku i porodičnim odnosima koji se primjenjivao sve do 01. srpnja 1999. godine., kada je počeo važiti novi Obiteljski zakon. Prema odredbama tog zakona određeno je da je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe od te imovine, njihova zajednička imovina, u kojoj se suvlasnički udio svakog bračnog druga određuje prema NjEGOVOM DOPRINOSU u stjecanju te imovine. Dakle, tek od 01. srpnja 1999. g. bračna stečevina se određuje tako da su bračni drugovi u JEDNAKIM DIJELOVIMA SUVLASNICI u braku stečene imovine. Slijedom navedenog, u Vašem slučaju postavlja se pitanje koliko su suprug, a koliko njegova bivsa supruga pojedinačno pridonosili u stjecanju zajedničke imovine, a samim tim i koliko bi bivsoj supruzi bilo isplativo prolaziti kroz cijelu proceduru utvrdjenja njenog udjela u zajednicki stecenoj imovini, obzirom na gore navedeno..

Cinjenica da je druga nekretnina(kuca)opterecena hipotekom,nije i zapreka za pravni promet nekretnine,buduci da hipoteka prati nekretninu a ne vlasnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na vašem odgovoru.,

Čitajući sve odgovore mislim se da je najbolje i najsigurnije da njemu daruje tu kuću a sa mnom napravi ugovor o dosmrtnom uzdržavanju(nisam navela da mi muž prije 6 mjeseci imao težak moždani udar,pa sljedom toga oće i da rješi to sve)tada bi ja bila jedini nasljednik a posle mene naša djeca ako se navaram.želimo to rješit najbolje po sviju njh da se poslije oni nebi povlačili po sudovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nepravedno je prema dugih dvoje djece.

prvi sin dobija cijelu kuću.

 

drugi dvoje djece dobiju 1/2 kuće u kojoj žive.

druga kuća je stečena u braku i kredit se još uvjek isplaćuje

zbog čega je kuća u suvlasništvu vas (1/2) i supruga (1/2)

1/2 vašeg djela kuće nasljeđuju samo vaši nasljednici tj.djeca

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa neznam ni ja više šta je pravedno.naši dvoje djece su još dosta mali(10 i 8 god.)i ako ja uspijem otplatit ovaj kredit oni će dobiti svaki po stan jer je kuća na kat,a stariji mužev sin gdje živi je kuća sa jednim stanom,tako da po mom svi dobivaju isto(osim šta se ja moram sada sama mučiti idućih 17god da taj kredit otplatim a oni su sve gotovo dobili) Samo nisam sigurna da bi bivša supruga i sin bili zadovoljni samo sa tom kućom zato se bolje osigurati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je tako kako navodite, onda je najbolje ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju (što se vaše kuće tiče). A glede druge kuće - darovanje.

 

Hvala puno na odgovorima i još samo jedno pitanje:

Tko sastavlja ugovor o dosmrtnom uzdržavanju možemo sami ili tribamo odvjetnika i dali je taj ugovor moguć što se tiče naše kuće jer je pod hipotekom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko sastavlja ugovor o dosmrtnom uzdržavanju možemo sami ili tribamo odvjetnika i dali je taj ugovor moguć što se tiče naše kuće jer je pod hipotekom?

 

Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju mora biti sastavljen u pisanom obliku te ovjeren od suca nadležnog suda ili potvrđen (solemniziran) po javnom bilježniku ili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta.

 

Za hipoteku je Matrix već odgovorio u postu #5.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija