Jump to content

posudba i vracanje novca


klokan13

Preporučene objave

pozdrav svima, clan obitelji nam je prije pola godine "posudio" 2000 eura

 

on se sam ponudio da to bude poklon jer mu taj iznos ne znaci nista, iako smo izricito trazili posudbu. u medjuvremenu je doslo do nekakve razmirice i sada nam dolazi pismo od odvjetnika u kojemu trazi povrat novca u roku 8 dana ili slijedi tuzba.

 

ovo nam je sok jer novca trenutno nemamo, on ne zeli nikakav dogovor za placanje na rate vec zeli odmah novce nazad. posudjivali smo i prije novce od prijatelja i sve smo uredno vracali cemu oni mogu i posvjedociti, i zelim mu vratiti svaku kunu da vise nikad ne cujem za njega, ali sto sada uciniti?

 

zanima me koliko je pametno ici na sud, jer ipak ima dokaze (rukom pisano pismo u kojem trazimo posudbu, te ispis bankovne transakcije iz strane drzave (ne-EU). mislim da je suludo tvrditi da je usmeni dogovor bio da se radi o poklonu..

 

molim savjet, dali da cekamo, ili da posudimo novce od nekog normalnog, vratimo dug i dovidjenja...

 

hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 504. ZOO-a - "Ako ugovaratelji nisu odredili rok za vraćanje zajma, niti se on može odrediti iz okolnosti zajma, zajmoprimac je dužan vratiti zajam nakon isteka primjerenog roka koji ne može biti kraći od dva mjeseca računajući od zajmodavčeva zahtjeva."

 

odgovorite odvjetniku na obavijest i doslovno citirajte gore navedeni clanak Zakona o obveznim odnosima.

Obavijest koju ste dobili cuvajte u slucaju da dodje do prijevremene tuzbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Dobar dan.Trebam Vaše mišljenje.Naime,prije skoro 4 mjeseca sam posudio 17000€ jednom gospodinu,za ulaganje u njegov restoran.Turistička sezona.Restoran je odma uz more i sve to...Novac mi je trebao biti vracen svaki dantj,svaki dan sam trebao dobivati jedan određeni dio novca od prometa.E sad.Sezona je bila jako losa,do pred kraj sezone sve ono sto bi se zaradilo pokrivali bi se troškovi restorana i osoblje koje je radilo u njemu.Imam ovjereno kod javnog bilježnika ugovor o posudbi novca,i taj rok istiće 01.10.2014.Budala sam jer nisam nista uzeo u zalog,jer sam mislio da ce i prosjecna sezona biti dovoljna da mi se vrati novac.Bio sam i sam prisutan u tom restoranu pa sam se uvjerio da nema tu sreče...Zanima me,ako uzmem odvjetnika i povedem postupak protiv te osobe,koliko bi to otprilke trajalo vremenski?U roku 2-3 dana cu se naci s čovjekom,i dogovorili smo da ce mi dati u zalog nesto,građevinsko zemljiste ili sta vec...No,sve mi to smrdi...Ispo sam budala,a htio sam samo pomoć.Čovjek me nije namjerno zeznuo,jednostavno losa sezona i profit je izostao...Zanima me Vaše mišljenje što da napravim.U najgorem slučaju ja ču to riješit na svoj način,ali mi je ipak cilj sve na ljepo riješiti.Problem je sto ja nemam ni za pecivo,a lik mi je kratak 17000€.(porez na budale).Taj lik ima dosta nekretnina,ali je duzan drzavi poreza dosta.Zanima me isto,ako su mu neke nekretnine "zamrznute" ili ih zbog poreznog duga nije u mogučnosti prodati,može li on meni na osnovu duga ipak prepisati tu nekretninu iako je dužan državi porez.Svaki savjet je dobrodošao.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam ovjereno kod javnog bilježnika ugovor o posudbi novca,i taj rok istiće 01.10.2014.

 

Ugovor o zajmu. Posudba je nešto sasvim drugo, ali se taj izraz "udomaćio" u svakodnevnom ophođenju.

 

Zanima me,ako uzmem odvjetnika i povedem postupak protiv te osobe,koliko bi to otprilke trajalo vremenski?

 

Ako su stvari jasne (a ispada da jesu) i ako ima sredstava za namirenje (a to je upitno), moglo bi biti brzo gotovo (ako neće biti žalbe), ali najmanje nekoliko mjeseci će potrajati. Ako se samo malo stvari zakompliciraju ili nema sredstava za namirenje ili netko izjavi žalbu, spor bi se mogao otegnuti godinama, a to vam vjerujem nije u interesu.

 

U najgorem slučaju ja ču to riješit na svoj način,ali mi je ipak cilj sve na ljepo riješiti.

 

Definirajte mi ovo "na svoj način". Pripazite što radite, ako ćete silom ili prijetnjom ići iznuđivati novac, zaradit ćete kaznenu prijavu.

 

Zanima me isto,ako su mu neke nekretnine "zamrznute" ili ih zbog poreznog duga nije u mogučnosti prodati,može li on meni na osnovu duga ipak prepisati tu nekretninu iako je dužan državi porez.

 

Može ih prepisati, ali teret ostaje do naplate potraživanja države.

 

Moj savjet vam je da prvo pričekate 01/10/2014, a zatim se dogovorite na neki način, ili neki program otplate u ratama, jer odjednom očito ne bude išlo, ili neka vam na ime duga preda nekretninu, koja međutim nije opterećena nekim drugim teretom, koja je dakle "čista" i iz koje ćete se moći naplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija