Jump to content

Odvjetnik po sluzbenoj duznosti


zele_m

Preporučene objave

Bok,

ponudili su mi odvjetnika po sluzbenoj duznosti no ja sam uzeo svog odvjetnika da me brani na sudu. Ako je meni nestalo novca da ga placam, da li mogu dobiti odvjetnika po sluzbenoj duznosti kojeg ne moram platiti?

student sam bez primanja.

 

i ako je 1. rociste pred DO bilo 02.12. da li otprilike se moze reci kada ce biti 2. i 3. rociste?

 

i kako se zna koliko ce biti rocista i kada ce biti zadnje?

 

i koliko nakon zadnjeg rocista dolazi presuda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravicno sudjenje jamci Ustav RH,sto izmedju ostalog podrazumijeva i pravo na odvjetnika,no do vas je hoce li to biti u privatnoj reziji ili ce vam se dodijeliti odvjetnik po sluzbenoj duznosti.

Po pitanju broja rochista i trajanja postupka sam misljenja da vam u ovom trenutku ni postupajuci sudac nebi mogao dati odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneno djelo. Mene samo zanima da li ja po zakonu RH moram dobiti odvjetnika po sluzbenoj duznosti, ako svome kazem da me vise ne zastupa jer sam bez kune ili se moze dogoditi da kako sam vec odbio branitelja po sluzbenoj duznosti i uzeo svoga sada mi moze drzava reci: vec si odbio, ko te j..e i nedat mi nikoga da me brani.

 

A i kako sam potpisao svom odvjetniku punomoc, da li kada raskidamo zastupnistvo ja moram potpisati nesto cime prekidamo tu punomoc??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zele_m, čemu si komplicirate situaciju?

 

Odgovor na vaše pitanje ovisi o tome o kojem se konkretno kaznenom djelu radi i o okolnostima istog, te da li sukladno tome potpadate pod slučajeve tzv. obvezne obrane, koji su propisani čl. 66. ZKP-a - http://www.zakon.hr/z/174/Zakon-o-kaznenom-postupku.

 

S obzirom da su vam, kako kažete, "nudili" branitelja po službenoj dužnosti, onda bi rekao da potpadate pod slučaj obvezne obrane, inače ga DORH ne bi "nudio".

 

Ako pak se ne radi o slučaju obvezne obrane, onda imate mogućnost tražiti tzv. branitelja na teret proračunskih sredstava, glede čega morate ispuniti uvjete propisane čl. 72. ZKP-a. Ispunjavate li ih - provjerite.

 

Što se tiče aktualnog branitelja, opozovite mu punomoć te o tome obavijestite nadležno tijelo (u ovom trenutku DORH).

 

Što se tiče sljedećeg "ročišta" - samo nebo zna, jer ovo sada je bilo tzv. prvo ispitivanje pred državnim odvjetnikom, nakon čega će najvjerojatnije biti podignuta optužnica, pa ćete moći dati pisani odgovor na istu, pa optužno vijeće, i ako sve to prođe OK - tek onda ide prava rasprava pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnik po službenoj dužnosti = fikus u sudnici

prolista kad ga zaljevaš domaćom valutom a cvate kad ga poliješ stranom valutom

 

Ne treba generalizirati, Dambaxx.

 

Također, treba imati na umu da neke od obrana po SD "dopadnu" odvjetnike koji nisu kaznenjaci, tj. uopće se ne bave tom granom prava i naravno da se onda kvaliteta njihova rada ne može promatrati kroz prizmu specijalista kaznenjaka, jer to je iluzorno. Nijedan pravnik ne može biti jednako kvalitetan na svim razinama (granama) prava. Specijalizacija je sve veća sadašnjost, a definitivna budućnost. Još da fakulteti shvate tu činjenicu, išlo bi to puno brže i lakše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija