Jump to content

Postupak vracanja vlasnistva nekretnine


Teo Šimun Nenadić

Preporučene objave

Zamolio bih nekoga ako mi moze pomoci koji postupak je i sto moram poduzeti u sljedecem slucaju, moj otac i stric su 1974 godine dosli u Zagreb, te su zivjeli kod ujne koju su uzdrzavali do 1978, te zivimo tu do danasnjeg dana, problem se dogodio jer se ona u oporuci napisala da ostavlja kucu i zemljiste onome tko ju dohrani, tako da na ostavinskoj oporuci nije automatski prepisano na njih, nego su trebali pokrenuti postupak na sudu da to prenesu na sebe, medutim oni to nisu nikad pokrenuli tako da je danas kuca i zemljiste u kojem zivimo automatizmom presli u vlasnistvo Grada Zagreba, sad ako mi neko moze pomoci koji postupak trebam poduzeti da to prenesem u vlasnistvo strica i oca, oni imaju potvrdu da su platili sprovod od ujne, da su prijavljeni tu od 74, imaju svjedoke da su uzdrzavali ujni i jos dosta dokaza? Hvala lijepa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

VRHOVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Broj: Gzz 346/01-2O

"nasljednici i druge osobe kojima su oporukom ostavljene neke koristi, dovoljno su određeni ako oporuka sadrži podatke na temelju kojih se može utvrditi tko su oni."

izdvojeno iz obrazlozenja;

"predmet spora u ovom postupku je pitanje valjanosti vlastoručne oporuka sad pok. J. K. od 18. i 20. prosinca 1979.godine napisanih u bilježnici u kojoj je on opisao i svoj životopis, a kojim oporukama je oporučitelj odredio da NJEGOVIM NASLJEDNIKOM IMA BITI ONAJ TKO TU «knjigu» DOBIJE U RUKE.

U postupku je utvrđeno da je navedenu bilježnicu oporučitelj ostavio na tavanu zajedničke kuće tuženice i njegove u N., te da ju je pronašla tuženica, koja u toj kući živi.Prema pravnom shvaćanju nižestupanjskih sudova, iz navedenih oporuka može se sa sigurnošću utvrditi oporučiteljeva volja glede njegova nasljednika u smislu odredbe čl. 89. Zakona o nasljeđivanju (Narodne novine 52/71, 47/78; daljeZN), zbog čega osporena oporuka NIJE NISTAVA..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija