Jump to content

upis vlasništva na nekretnini


jokej

Preporučene objave

Molim savjet, kakvim postupkom ostvariti moj upis vlasništva na predmetnoj nekretnini:

1960 g. sam kupio građevinsko zemljište od vlasnika, a kako je to zemljište tada bilo zakonom izuzeto iz prometa, odnosno vlasnik ga nije

mogao prodati niti je na istome mogao graditi kuću itko drugi osim njega, kupoprodajni ugovor i porez na promet za zemljište nisu provedeni. Nadalje, tako je i na ime "vlasnika" zemljišta dobivena lokacijska, građevinska i konačno za izgrađenu kuću i uporabna dozvola, a troškove dozvola i gradnje sam u cjelosti osobno podmirio. Izgrađena kuća, makar sasvim legalna, nije i uknjižena, a razlog je tome što "vlasnik" prodajom više nije imao zemljište, niti je investirao za gradnju; s druge strane, zbog ograničenja prometa i prava gradnje, uknjižiti se nisam mogao ni ja kao kupac zemljišta i graditelj. No eto, navedeno zemljište je zakonom nedavno "vlasniku" konačno ponovo vraćeno na slobodno raspolaganje, odnosno prometovanje i sad smo dogovorili da bi konačno mogli nekretninu (zemljište i kuću) upisati na moje ime, kao stvarnog kupca, graditelja i vlasnika. No, kako to ostvariti? Kupoprodajnim ugovorom s bivšim vlasnikom za zemljište i kuću? Ili samo zemljišta (u cjelini ili samo okućnice), a kuću tražiti tužbom i dokazivati osobnu investiciju (imam potvrde plaćanja na svoje ime)? Ili ... ? Napominjem da bivši vlasnik u predmetu neće ništa osporavati i sve dogovoreno za realizaciju potrebitog će potvrditi i prihvatiti.

Zahvaljujem na savjetu ili naputku!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda da razmislite o varijanti kojom ste stekli pravo vlasništva građenjem na tuđem zemljištu. Problem ovdje, doduše leži u činjenici da se na konkretan predmet imaju primijeniti pravila Austrijskog OGZ-a, jer po vašem postu ispada kako je gradnja napravljena upravo u vremenu njegova važenja. Sugeriram obraćanje odvjetniku specijalisti za predmete poput vašeg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eh, ma naravno ... Najlakše i najbrže bi bilo kupiti sve od nositelja "papira", tj. bivšeg vlasnika; dio poreza na promet koji bi se odnosio na samo zemljište nije tu upitan, ali plaćati i porez na kupovinu kuće (250 m2), a koju sam osobno u cjelosti financirao,

to čovjek osjeća kao nepravdu; pitanje je kako kuću izdvojiti iz kupoprodaje,

zato sam i napomenuo mogućnost tužbe protiv bivšeg vlasnika, a koji se npr. Sudu

ne odazove (pa se presudi u moju korist sukladno navodima tužbe) ili na Sudu potvrdi

sve iz tužbe kao nesporno/istinito (pa se presudi u moju korist); možda je ovo ta varijanta kojom se steklo pravo vlasništva građenjem na tuđem zemljištu?

Kako bilo, trebat' će odvjetnik, no mislio sam, ako je nešto jednostavno, da obavim sam

(ha, ha ... bračanin ... ne da ni odvjetniku). Hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija