Jump to content

tužba za povrat sredstava


blazenka cukli

Preporučene objave

Poštovani,

radi se o slijedećoj situaciji.Za vrijeme braka sam od svoga nasljedstva sagradila kuću na zemljištu roditelja bivšeg supruga,uz suglasnost vlasnika(pisano,ovijereno)i sa urednim papirima.Etažiranje nije provedeno jer svekrva to nije dopustila tako da sada sve glasi na svekrvu, na tom zemljištu ona ima kuću.Zbog nemogućnosti ikakvog dogovora o isplati sa suprugove strane ,pokrenula bih tužbeni zahtjev za isplatu sredstava uloženih u tuđu nekretninu.Posjedujem rješenje o nasljeđivanju kojim dokazujem svoje nasljedstvo,mada to nije sporno,ali budući da sam ja prije deset godina uložila iznos od 45.000 DEM,sada je pitanje dali ja mogu potraživati 45.000 eura ili 22.000 eura.Kuća ima 100 m2 i nelogično je da dobijem 22.000 eura a oni bi to jedino prihvatili.Neznam koji omjer sud uzima kod pretvaranja DEM u eure i koji bi iznos bio prihvatljiv da se taj proces što prije riješi.Ja sam svjesna činjenice da ti procesi jako dugo traju ali možda sam način podnošenja tužbe ubrza postupak.poslije rastave brinem o dvoje djece a novcem bi morala kupiti stan tako mi je važno da dobijem što više .Svekrva je jako zločesta,ne dopušta nam korištenje parcele a moje posjetitelje napada i istjeruje iz dvorišta.To su jako neugodne situacije koje sve više utijeću na moje zdravlje ,a i djeca bi se rado maknula iz te nezdrave sredine.Bivši suprug ne štiti ni mene ni djecu ,a za svoju majku kaže da je luda i time se opravdava pred mojom familijom koji se nađu napadnuti i vrijeđani s njezine strane.Molim Vas savjet-što je najbolje što mogu pokrenuti da što kraće traje i što brže se riješi jer ovakvo zlostavljanje ne mogu više trpjeti.

Samo da napomenem da postoji dokument koji dokazuje da smo suprug i ja gradili pa to ne moram dokazivati.MOLIM VAS POMOZITE .Unaprijed veliko HVALA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako imaš odobrenje za gradnju na tuđoj čestici tužbom traži utvrđivanje prava vlasništva stečeno građenjem.

iz osobne imovine si gradila kuću i ta bi kuća trebala biti tvoje vlasništvo.

zemljište ispod kuće je vlasništvo onoga ko je vlasnik kuće.

za ulaganja moraš imati dokaze (račune za plaćanje građevinskog materijala i radova)i/ili svjedoke.

 

ili traži povrat svoje imovine uložene u gradnju kuće, uvečano za 1/2 iznosa od zajedničkog ulagane, uvečano za zakonske zatezne kamate, od ulaganja do isplate.

smatram da bi stručna osoba bila potrebna (čiji bi rad trebali nadzirati)

 

http://hrcak.srce.hr/13298

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/Ustav/C12570D30061CE53C1257411003C54F0?OpenDocument

 

Zakon o vlasništvu

Pošteni graditelj i nepošteni vlasnik

Članak 153.

Ako je vlasnik zemljišta znao za građenje, a nije bez odgode zabranio daljnju gradnju poštenom graditelju, zemljišna čestica sa zgradom koja je na njoj izgrađena pripada graditelju, a prijašnji vlasnik zemljišta ima samo pravo zahtijevati naknadu tržišne vrijednosti zemljišta.

 

Građenje na tuđem zemljištu

Članak 152.

(1) Zgrada koju netko bez znanja i volje vlasnika zemljišta izgradi na tuđem zemljištu pripada vlasniku tog zemljišta.

(2) Vlasnik ima pravo zahtijevati da mu se preda u posjed njegovo zemljište sa zgradom, a graditelj će moći od vlasnika tražiti naknadu, ako je na to ovlašten po pravilima obveznoga prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ako povrat ulaganja koji tražiš dokazuješ računima tada traži kamate od dana izdavanja računa .

ako povrat ulaganja tražiš temeljem svijedočenja ili nekih drugih dokaza tada kamate teku od donošenja sudske odluke(povrat ulaganja je izračunat po cijenama koje važe u trenutku spora).

 

nije mi jasno! zašto ne tražite vlasništvo na nekretnini koju ste gradili (tužbom za utvrđivanje vlasništva). odvlasnika zemljišta imate pismenu suglasnost za gradnju.

tek ako osporava potraživanje tražiti povrat ulaganja uvečano za kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,hvala Vam na odgovoru,sad mi je jasnije.Vas trud i spremnost da svojim odgovorima i savjetima pomognete nama koji smo u problemima,velika je stvar ,svaka Vam cast i ne slutite koliko nam pomazete.

Pitate me zasto ne trazim vlasnistvo na kucu.Ne trazim jer meni to ne treba.Navela sam da mi bivsa svekrva i muz zagorcavaju zivot i zbog toga mi je jedini cilj maknuti se od njih,sto je zelja i moje djece.Svako ima pravo na siguran i dostojanstven zivot .Moj bivsi je jos pod mojim krovom,ne zeli se maknuti iako mu mater ima kuce do nase a ja ne mogu vise trpietu njegovu blizinu ,tim vise sto za djecu ne brine.Jedino mi preostaje traziti od svekrve sudskim putem da me isplati(jer je vlasnik).Buduci da takvi sporovi dugo i predugo traju mozete mi reci dali bi ikoja situacija mogla ubrzati proces.Mozda se mogu pozvati na moje psihicko stanje jer sam zbog njihovog ponasanja vec pet godina na psihijatrijskoj terapiji.Dijagnoza panike i anksioznost rezultat je njihovog zlostavljanja,i dosta umanjuje kvalitetu mog zivota,mozda i to moze biti od nekog znacaja za slucaj.Molim Vas ,pomozite jos jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smatram da bi prvo trebala tražiti priznavanje vlasništva, radi ulaganja svoje osobne imovine.

upitan je uspjeh ako prvo tražiš isplatu ulaganja.

ipak si dragovoljno uložila svoji imovinu.

 

pročitaj odluku Vrhovnog suda RH, Broj: Rev 580/07-2

 

Pri tome, polazeći od rezultata provedenih dokaza, a posebno navoda samog tužitelja, drugostupanjski sud zaključuje da je navedena ulaganja tužitelj vršio dobrovoljno i besplatno, ne očekujući niti zahtijevajući od prednice tužene naknadu bilo po stvarnopravnom bilo po obveznopravnom osnovu, s ciljem i motivom zajedničkog življenja, odnosno korištenja predmetne nekretnine.

 

Iako je takvim ulaganjima od strane tužitelja na određen način umanjena njegova imovina odnosno povećana imovina prednice tužene, upravo zbog dobrovoljnosti i besplatnosti takvih ulaganja drugostupanjski sud s pravom zaključuje da nisu ispunjene pretpostavke predviđene zakonom za slučaj stjecanja bez osnove i vraćanja onog što je stečeno bez osnove (čl. 210. Zakona o obveznim odnosima - "Narodne novine", broj 53/91, 73/91, 3/94, 7/96, 112/99, u svezi s čl. 211. Zakona o obveznim odnosima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne nalazim se ja u toj odluci,gradila sam s ciljem zajednickog zivljenja s muzem i djecom,kuca je zasebna i nismo zivjeli sa roditeljima.Medutim,svekrva je nakon dvije godine zapocela rat, a muz joj se pridruzil nakon pet godina i ja sam trazila razvod.Buduci da su oni poceli stvarati probleme i nastavljaju s bezobrazlucima ,nema mi druge nego izvuci se iz ralja zla.Ne vidim potrebe da se ulazi u Zakon o obveznim odnosima.Bracna zajednica je prestala,odnosi su davno naruseni,oni su neprijateljski nastrojeni i zasto bi ja dokazivala vlasnistvo ako ga ne mislim uzivati?Izvanknjizno vlasnistvo cu lako dokazati,buduci da postoji dokument u kojem je priznato nase vlasnistvo od strane svekrve-znaci da izvanknjizno vlasnistvo postoji,jel' tako.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija