Jump to content

Vlasništvo nakon legalizacije!!!!


Luce Najev

Preporučene objave

Poštovani,

 

Zanima me što će biti sa vlasništvom nekretnina na zemljištima na kojimu je više vlasnika.

Na zemljištu postoje 3 vlasika. Ja sam većinski vlasnik 60%, sestra 55% i rođak 5%.

Ja i sestra imamo svaka svoju kuću na zemljištu-(dvojna kuća svaka ima svoj zid) i svaka je dobila rješenje o izvedenom stanju za svoju kuću. Svaka je za svoju platila kom.naknadu, vodni doprinos i kaznu. Kako sada upisati vlasništvo tj. dali su kuće naše ili se djele prema suvlasničkim udjelima na zemljištu tj da li rođak ima pravo na 5% dijelova svake kuće iako je nedostupan nije sudjelovao ni u kakvim troškovima i naknadama.

Molim Vas za odgovor.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za pocetak mala ispravka,ako vi imate 60% i rodjak 5%,onda matematicki gledano sestra nema 55%,zar ne!!!

No nebitno,tuđom imovinom ne možete na bilo koji način raspolagati. Međutim, Vi i Vaša sestra možete tražiti razvrgnuće suvlasništva. Razvrgnuće može biti dobrovoljno, sporazumom svih suvlasnika, no u Vašem slučaju gdje ne možete doći do trećeg suvlasnika, možete tražiti da sud provede razvrgnuće. Sud će u tom slučaju započeti izvanparnični postupak razvrgnuća,i ako je isti živ, a nepoznatog prebivališta, sud mu može postaviti privremenog zastupnika koji će onda zastupati njegov pravni interes i postupak će se moći provesti,u kojem izmedju ostalog ako suvlasnici imaju osobito važan razlog, sud može odrediti da im stvar pripadne u cijelosti, a da oni isplate ostale suvlasnike u omjeru njihovog suvlasnickog prava,sto bi u vasem slucaju bila isplata za zemljiste jer imate dokaze da ste upravo vi gradili objekte. Zakon ne navodi koji bi to osobito važni razlozi bili, već se oni utvrđuju u samom postupku, u kojem se proučavaju sve okolnosti (koliko dugo ne možete do rodjaka, da li zbog toga nekretnina trpi i sl.) i opravdanost vašeg traženja..Cak sta vise Vi i sestra nebi trebali imati neki poseban opravdan razlog,buduci da zajednicki imate u suvlasnistvu 9/10 nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija