Jump to content

prihvatio krivnju a nisam kriv


ikaros

Preporučene objave

Pobrisao sam pogrešne savjete.

 

Zakon o parničnom postupku nema apsolutno nikakve veze sa bilo kaznenim bilo prekršajnim postupkom, niti je "ikaros" u bilo kojem pogledu u svojem inicijalnom postu spomenuo parnični postupak.

 

Ja sam, doduše malo skeptičan prema vašoj objavi, "ikaros". Stoga vam dajem savjet, da još jednom vrlo dobro pogledate koje su točno odluke donesene u pojedinim postupcima i kada su postale pravomoćne (ako uopće jesu).

 

Spominjete da ste cit. "u kaznenom postupku pred Županijskim sudom prihvatili krivnju za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu" - glede čega treba napomenuti kako Županijski sud nije nadležan da u prvom stupnju sudi za spomenuto kazneno djelo, već je to Općinski sud. Dakle, tamo ste "prihvatili krivnju". S druge strane, ako ste kako kažete "prihvatili krivnju" - ne vidim razlog da je bila uložena žalba na tu odluku s vaše strane, već se eventualno mogao žaliti DORH i to zbog eventualnog neslaganja s vrstom i visinom kazneno-pravne sankcije, što je opet vrlo mala mogućnost, jer njima je ionako najbitnije dobiti "osudu", a ovdje se uzgred rečeno ni ne radi o smrtnoj posljedici pa da se traži "jača" generalna prevencija. Tako da je vjerojatno presuda Općinskog suda postala pravomoćnom i tu je priča završena.

 

Imajući prethodno rečeno u vidu, što se tiče prekršajnog postupka, smatram kako je prije donesena tzv. formalna presuda, tj. presuda kojom se optužba odbija, upravo po osnovi tzv. res iudicate (presuđene stvari), odnosno ove presude Općinskog (kaznenog) suda o identičnom činjeničnom supstratu.

 

Ne možete očekivati konkretne savjete, ako su vaša predočenja relevantnih činjenica kontradiktorna i nisu detaljizirana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man, ajd objasni u čemu se sastoji moj pogrešan savjet.

 

očito je ikaros priznao krivnju u postupku pred Općinskim sudom u svezi naknade štete.

trebao se pozvati na čl.12.st.1.ZPP -Kad odluka suda ovisi o prethodnom rješenju pitanja postoji li neko pravo ili pravni odnos, a o tom pitanju još nije donio odluku sud ili drugi nadležni organ (prethodno pitanje), (prtedhodno pitanje o krivici za prometnu)

zar je pogrešan savjet da podnese prijedlog za ponavljane postupka, zbog zablude da je kriv za prometnu.

10) ako stranka sazna za nove činjenice ili nađe ili stekne mogućnost da upotrijebi nove dokaze na temelju kojih je za stranku mogla biti donesena povoljnija odluka da su te činjenice ili dokazi bili upotrijebljeni u prijašnjem postupku. (presuda prekršajnog suda)

po čl.421.st.3. Postupak pravomoćno završen presudom na temelju priznanja i presudom na temelju odricanja može se ponoviti zato što je izjava o priznanju, odnosno odricanju dana u bitnoj zabludi ili pod utjecajem prisile ili prijevare.

 

ikaros potraži pomoć odvjetnika u svom mjestu.

pregledat će odluke suda i dati savjet, pokrenuti ili ne ponavljanje postupka.

smatram, po onom što si napisao, da samo možeš dobiti zahtjevom za ponavljanje postupka.

nemaš interesa žalit se na odluku prekršajnog suda.

odluka Općinskog suda je pravomoćna i nema više žalbe.

 

---------------------------------------------------

za G-man

smatram da si trebao ispraviti pogrešan savjet a ne brisati ga .

očito status moderatora udari u glavu. daj nekom vlast pa če pokazati svoje osobine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Ikaros", da prvo vama odgovorim. Post #5 zanemarite, jer nema veze s vašim predmetom.

 

Dakle, presuda iz kaznenog postupka je pravomoćna, a sada je donesena presuda prekršajnog suda. Možete li se ili ne, žaliti na presudu prekršajnog suda ovisi o tome je li protiv vas bio podnesen optužni prijedlog ili je bio izdan prekršajni nalog kojem ste prigovorili.

 

Ako je bio izdan prekršajni nalog, kojem ste vi prigovorili, onda je presuda prekršajnog suda pravomoćna. Međutim, ukoliko je bio podnesen optužni prijedlog (za što smatram da je izglednija opcija), tada imate pravo žalbe VPS-u, u kojem onda treba istaknuti postojanje pravomoćne kaznene presude Općinskog suda (i priložiti istu), a koja ima svojstvo tzv. res iudicate odnosno presuđene stvari. To u konačnici vama neće donijeti ništa spektakularno, jer se u takvim slučajevima donosi tzv. formalna presuda odnosno presuda kojom se optužba odbija, nasuprot trenutne oslobađajuće presude. Razlika je isključivo u formi, i nema nikakva utjecaja na pravomoćnu kaznenu presudu Općinskog suda, koja će se morati izvršiti.

 

Moram još jednom napomenuti kako je ovakav scenarij izuzetno čudan, jer sudovi itekako vode računa o slučaju Maresti. Doduše, u ovom vašem predmetu ispada "obrnuti" Maresti, obzirom je uobičajeno da se prvo završi prekršajni postupak, a onda kazneni, a ovdje ispada suprotno.

 

I nelogičan je vaš post #4 - jer spominjete istražnog suca u prekršajnom postupku?! Spomenuti istražni sudac više se ne zove tako, sada mu je naziv - sudac istrage, i on kao takav nema nikakve veze sa prekršajnim postupkom. Tu se vraćamo na onu preciznost koja mora postojati da bi dobili kvalitetan i precizan odgovor.

 

 

 

A sada Bovu -

 

G-man, ajd objasni u čemu se sastoji moj pogrešan savjet.

Očito je ikaros priznao krivnju u postupku pred Općinskim sudom u svezi naknade štete.

 

Očito vi ne čitate dovoljno pažljivo, Bovu. Pa evo - povećao i podebljao sam vam dio koji se odnosi na vašu grešku - i u vašem i u "ikarosovom" postu.

 

U kaznenom postupku na županijskom sudu prihvatio sam krivnju za kazneno djelo prometne nezgode sa teškim ozljedama,i dobio 6 mjeseci zatvora, u medjuvremenu sam dobio oslobadjajucu presudu za isto djelo ali sa prekršajnog suda, šta mogu napraviti?

 

Mene "fascinira" vaša bahatost i arogancija kojom nastupate, a istovremeno iskazujete površnost i aljkavost u pristupu samoj temi. Da se ne bi krivo razumjeli - nije problem pogriješiti, jer greške se dešavaju, nitko nije imun na njih, ali kada vam se ukaže na to (podebljano u postu #3), a vi i dalje svisoka "patronizirate" i pravite se "većim vjernikom od Pape" - to jeste problem, jer bi vas korisnik mogao shvatiti ozbiljno i postupiti prema vašem savjetu. Budite svjesni jedne stvari - na ovom podforumu neću dozvoliti savjete zbog kojih će korisnici pred sudom ispasti predmetom sprdnje i ismijavanja. A ovaj vaš je upravo na tragu toga.

 

Tema je objavljena u podforumu Kazneno pravo, iz sadržaja objave potpuno je jasno vidljivo na što korisnik "ikaros" cilja - potencijalan ne bis in idem, ali eto vi uporno i opetovano spominjete parnični postupak i dajete savjete koji se tiču prethodnog pitanja iz čl. 12. ZPP-a (?!). Iz tog sam razloga pobrisao vaše objave na ovu temu, jer nemaju apsolutno nikakve veze sa sadržajem teme i postavljena upita.

 

Inače, smatram vašu aktivnost na ovome Forumu pohvalnom, jer u većini slučajeva dajete vrlo kvalitetne savjete, ali ovdje ste pogriješili i zato sam reagirao. Stoga me još više čudi - odakle ovakva osjetljivost i bahatost s vaše strane?

 

za G-man

smatram da si trebao ispraviti pogrešan savjet a ne brisati ga .

očito status moderatora udari u glavu. daj nekom vlast pa če pokazati svoje osobine.

 

Neću se spuštati na vašu razinu. Uostalom, ovo dovoljno govori samo za sebe o tome kakav ste čovjek.

 

Zaključit ću sa sljedećim - na ovom podforumu ovakve objave više neću dozvoljavati. Nikome, da ne bi bilo zabune. Ovu ću ostaviti da drugi imaju prilike vidjeti i sami donijeti zaključke.

 

Ovime zaustavljam daljnju polemiku. Eventualne daljnje vaše objave ovakvih konotacija, biti će brisane bez ikakvih objašnjenja.

 

Pametnome dosta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda sa prekršajnog sam tek dobio i imam pravo zalbe ali je oslobadjajuca pa se nemam šta žaliti, a u kaznenom sam priznao krivnju za isto to djelo jer sam na sud išao bez odvjetnika pa su me namamili sa dobrotvornim radom od kojeg na kraju nema ništa pa bi trebao u zatvor za nešto što u konačnici nisam ni napravio jer kontakta mog automobila i tog motocikla nije ni bilo.Ima li smisla tražiti od županijskog suda koji šalje na izvršenje kazne obnovu postupka i priložiti presudu prekršajnog, ili se žaliti na vrhovni sud

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vidim osnovu ni za kakav izvanredni pravni lijek u vašem slučaju. Ali isto tako nije mi jasno zašto se uopće vodi prekršajni postupak naknadno, kada ako već prekršajni sud ne zna za kazneni postupak, onda policija kao ovlašteni tužitelj u prekršajnom postupku zasigurno zna. Trebalo je izvršiti rad za opće dobro i problema ne bi bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija