Jump to content

Prodaja bivšeg društvenog zemljišta na kojem je izvršen povrat (BiH)


Ištvan Kramek

Preporučene objave

Poštovani, postoji li u BiH ikakav zakon koji brani prodaju građevinskog zemljišta koje je nekad bilo društveno jer je bilo oduzeto, ali je sudskim rješenjem vraćeno u privatno, prvobitnim vlasnicima?

 

Naime prodajemo jedno zemljište u BiH i kupac potencijalni me uvjerava kako se isto ne može prepisati nakon što sam mu spomenuo da je rađen povrat za to zemljište sudskim putem i da je to rješeno

Jer da postoji nekakav zakon koji brani prodaju takvog vraćenog bivšeg državnog vlasništva. A da bi prodaja bila moguća samo u slučaju da se npr. na toj parceli izgradi kuća?!?

 

Ako su parcele vraćene vlasnicima i isti su danas upisani na vlasničkom listu, i u Zemljišno knjižnom izvadku, kakve veze ima koja je prošlost zemljišta? Postoji li takav zakon koji brani prodaju?

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne piše ništa o pravu korištenja. To je inače hercegovačko neretvanska županija.

Dakle u ZK izvadku pod B Vlasnički list piše sljedeče:

Na temelju rješenja xxx uknjižuje se pravo vlasništva na nekretnine u A listu na gore navedenog suvlasnika. I tako za sve suvlasnike, ima nas nekoliko suvlasnika. I to je sve što se tiče ZK izvadka.

 

A rješenje sudsko o povratu na koje se poziva ZK izvadak također kaže da prestaje državno vlssništvo na tim i tim parcelama i da se vraćaju u posjed i vlasništvo.

Te da je općina dužna predati u posjed zemljište i da zemljišnoknjižni ured općinskog suda izvršiti će uknjižbu prava suvlasništva nakon pravomoćnosti rješenja. A na zahtjev suvlasnika vraćenog zemljišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju cinjenicnog stanja i odredbi clanka 2 i 7. Zakona o vlasnicko-pravnim odnosima FBiH,nevidim zapreku za sklapanje kupoprodaje konkretne nekretnine.

Član 2.

Vlasništvo je pravo da se stvar posjeduje, koristi i da se njome raspolaže, sukladno s njenom prirodom i namjenom.

Član 7.

Stvari na kojima postoji pravo vlasništva su u prometu. Zakonom se može ograničiti ili zabraniti promet određenih stvari ako za to postoje razlozi koji se u civiliziranom društvu smatraju opravdanim. Stvari u općoj upotrebi nisu u prometu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguce da se niste razumjeli,pa vas je doticni krivo shvatio i odlutao na odredbu clanka 39. Zakona o gradjevinskom zemljistu FBiH.

Član 39

Vlasnik zgrade ili posebnog dijela zgrade stupanjem na snagu ovoga zakona stiče pravo vlasništva na zemljištu, pod zgradom i na onoj površini zemljišta koje je regulacionim planom ili planom parcelizacije utvrđeno da služi za redovnu upotrebu zgrade, izuzev slučajeva koji su predmet revizije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija