Jump to content

Naknada štete prilikom ozljeđivanja u prometu


zriky

Preporučene objave

Stradala sam kao pješak (udaren na trotoaru) 2007. god. naletom automobila prilikom čega sam zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život. Zbog ozljedivanja i nemogućnosti normalnog funkcioniranja, izgubila sam posao koji se ugovorom produžavao iz godine u godinu 3 puta. Nakon nekoliko godina natezanja s osiguranjem pokrenuta je privatna tužba za naknadu štete. Prošlo je 3 godine od pokretanja i ne vidi se kraja. Prvostupanjska presuda još nije donešena. nezavisnim sudskim vještačenjem proglašena je zaostala trajna invalidnost od 50%. Kakva su točno moja prava?

Zahvaljujem.

 

PS. Prije stradavanja sam imala i obrt koji je silom zakona ugašen nakon stradavanja jer nisam bila u mogućnosti raditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOO

Naknada štete u slučaju tjelesne ozljede ili narušenja zdravlja

Članak 1095.

(1) Tko drugome nanese tjelesnu ozljedu ili mu naruši zdrav¬lje, dužan je naknaditi mu troškove liječenja i druge potrebne troš¬kove s tim u vezi, a i zaradu izgubljenu zbog nesposobnosti za rad za vrijeme liječenja.

(2) Ako ozlijeđeni zbog potpune ili djelomične nesposobnosti za rad gubi zaradu, ili su mu potrebe trajno povećane, ili su mogućnosti njegova daljnjeg razvijanja i napredovanja uništene ili umanjene, odgovorna osoba dužna je plaćati ozlijeđenomu određenu novčanu rentu, kao naknadu za štetu.

 

Pravična novčana naknada

Članak 1100.

 

(2) Pri odlučivanju o visini pravične novčane naknade sud će voditi računa o jačini i trajanju povredom izazvanih fizičkih boli, duševnih boli i straha, cilju kojemu služi ta naknada, ali i o tome da se njome ne pogoduje težnjama koje nisu spojive sa njezinom naravi i društvenom svrhom

 

odvjetnik bi bio poželjan za tužbu za naknadu štete za duševne boli, strah,fizičke boli....

http://www.pravnadatoteka.hr/hrv/aktualno.asp?datum=20060910

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na brzim odgovorima, napose bovu... koji je bio nešto konkretniji. Matrixe kao što ste sami istakli "noćna mora je upasti u paukovu mrežu pravnih zavrzlama", onda nije se za čuditi što nakon svega moram tražiti odgovore na forumima, a ne kod odvjetnika. Nažalost njihovim upravljanjima doslovno sam završila na ulici s malim djetetom i u dugovima do grla. Ostala bez sve imovine, bez prihoda, trajno narušenog zdravlja,postala ovršenik iz čega se doživotno ne mogu izvući... Eto, do tu su me doveli odvjetnici. U nekoliko navrata ukazivala sam na svoju tešku i iznimnu situaciju i pokušala spriječiti da se pogoršaju određene situacije, ali nitko nije reagirao na način da mi se pomogne. Sada kada mi je zdravstveno stanje sve lošije, sramotno me prozivaju da sam sama kriva tomu.... Apsurd svega je da pijani čovjek koji me je ozljedio u prometu i skrivio štetni dogadjaj i dalje funkcionira u svim aspektima života zakinut nizašto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete pojasniti zadnji post, ljubazno molim.

 

Na koji način Vas je odvjetnik zakinuo i jeste li se kome žalili na postupanje, i jeste li barem promijeniti odvjetnika s kojim niste zadovoljni?

 

Vidim da ste tužitelj u predmetu koji se vodi, što podrazumijeva da ste sami svojom odlukom pokrenuli parnični postupak. Niste tužena strana pa da se to dogodilo bez Vašeg utjecaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija