Jump to content

nasljedstvo_drugi brak


Maya00

Preporučene objave

poštovani,

 

Situacija i pitanje je pravo na nasljedstvo a radi se dakle ovako...

Tetka preminula, ostavila je iza sebe ušteđevinu, i kuću (sve je to na njeno ime i ona je to stekla od rada 35 godina) naime iza sebe ima sada muža (drugi brak-koji je trajao sad 10tak godina) u tom braku dakle nemaju zajedničku djecu, ali ona ima kćer iz prvog braka, i njen sada drugi muž ima istosvoju kćer iz prvog braka.

 

šta sad može se očekivati kako će se dijeliti to nasljedstvo, pitanje je koliko može očekivati prava njezina kćer (od moje preminule tetke).

 

1) da li će sud dijelit to nasljedstvo 50% njenom mužu (drugi brak) i 50% njena kćer?

 

 

2) ili će se nasljedstvo dijeliti 1/3 svakom, (njenoj kćeri iz prvog braka, poćerki i mužu)...ukoliko je tako da li postoji mogućnost da se ospori da ne naslijedi ništa njezina poćerka.

jer tetka je novac svoj stekla sama od rada i otpremnine , čak su i mirovine bile "SVAKO SVOJE IMA" i kuću je napravila sa svojim novcem i eto nakraju je sklopila drugi brak...

 

mišljenja sam da bi se nasljedstvo dijelilo 50% njenoj kćeri i 50% mužu (drugi brak) a što se tiče poćerke (kojoj je ona bila maćeha) bilo bi realno da onda ona naslijedi tih 50% tek nakon smrti njezinog oca? jesam li u pravu?

jer ako će biti 1/3 svakome, onda bi nakon smrti muža njena poćerka dobila i 1/3 od oca ,pa bi ukupno bilo 2/3 da poćerka dobiva nasljedstva od moje tetke, a dok bi njena kćer dobila 1/3....

 

nadam se da ste razumijeli pitanje :)... pa eto tko ima iskustva i zna kako ide sudska praksa oko nasljedstva da ostavi komentar....

 

hvala

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
u tom slucaju"pocerka"ima pravo nasljedjivanja koliko i ja..

 

 

a šta je onda sa II mužem? kolika prava može on dobiti?

 

dakle ovako, tetak je za života ostavila zemlju i kuća je na njoj (zemlja je njeno vlasništvo , dakle stečeno prije II braka), u tom II braku gradi kuću ,ali sa svojim novcem je to izgradila ali nema veze građena je dakle u II braku.

 

dali može kuća po zakonu u cjelosti pripasti njenoj kćeri? jer zemlja bi trebala direkt ići u nasljedstvo na ime kćeri jer je zemlja nije kupljena u braku, e sad je upit kako i šta sa nasljedstvom kuće na toj zemlji ..

 

što se tiče novaca koje isto ima tetka iz sebe to je njena otpremnina i štednja te penzija, da li taj novac će se dijeliti pola kćeri, pola II mužu? ili može kćerka tražiti da novac pripadne u cjelosti njoj jer je taj novac njena mama sama stekla od svoje zarade a taj II muž je imao svoju zaradu i svoju penziju

 

kako može i po kojem zakonu se pozvati kćerka da kuća ide u njeno vlasništo ukoliko taj II muž bude tražio pola kuće i pola novaca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

zakoniti nasljednici umrle tetke su kcerka i suprug,sto znaci i bez pominjanja instituta bracne stecevine,njih dvoje nasljedjuju u jednakim dijelovima.E sad ako bi se islo mak na konac,ispada da bi suprug imao pravo na pola kuce,a ostalu polovicu i sve drugo sto cini ostavinu dijeliti sa kcerkom umrle,u prevodu kuca bi bila 3/4 na suprugu a 1/4 na kcerci,ovo pod uvjetom primjene instituta bracne stecevine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mayo, brkate pojmove bračne stečevine i nasljedstva.

 

Upit je primarno konotiran nasljedstvom, pa da rasčistimo situaciju - vašu tetku, ukoliko nije napravila oporuku, u jednakim dijelovima nasljeđuju njen suprug u trenutku smrti (dakle ovaj drugi suprug) i njena kćerka iz prvog braka. Dakle, svaki dobiva po 1/2 dijela ostavine.

 

A eventualno pitanje bračne stečevine (što je bitno za ostavinu) - trebao bi dokazati sam suprug. Hoće li ići za time - vidjet ćete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija