Jump to content

Odustajanje od prodaje jednog suvlasnika nekretnine


lumpi123

Preporučene objave

U suvlasništvu sam u jednom stanu.

Moj dio je 1/4 a dio od druge osobe je 3/4

Napravili smo kupoprodajni ugovor i primili kaparu u iznosu 20.000 Eura

Meni 5.000 Eura a drugi suvlasnik 15.000 Eura

U ugovoru je definirana odustatnina.

 

Ostatak novca je definiran da se isplati po bankovnom kreditu.

Dva tjedna prije isplate od strane banke , suvlasnik u omjeru 3/4 odustaje i obavještava kupca o odustajanju.

Sada mi trebamo vratiti dvostruku kaparu. I treba se potpisati raskid ugovora.

S obzirom da ja nisam tražio raskid zanima me da li ja onda imam neke troškove oko toga ili osoba koja je odustala treba snositi sve troškove ?

Zanima me koja je slijedeći mogući razvoj situacije što se tiče ovoga slučaja, odnosno koje su komplikacije, i koja su moja prava ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi mu prodajte svoj idealni suvlasnički dio od 1/4.

Imate pravo samostalno raspolagati svojim idealnim suvlasničkim dijelom.

 

Naime po čl. 37. st. 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN br. NN 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12) u pravnom se prometu uzima da je idealni dio stvari samostalna stvar; sve što je određeno za stvari vrijedi i za idealne dijelove, ako nije što posebno propisano, te po. st. 5 suvlasnik smije samostalno pravno raspolagati svojim idealnim dijelom stvari, odnosno svojim suvlasničkim dijelom po pravilima koja vrijede za vlasnikova pravna raspolaganja stvarima ako time ne dira u tuđa prava. Kad suvlasnik prodaje svoj dio, ostali suvlasnici nemaju pravo prvokupa, osim ako im to pravo pripada na posebnom pravnom temelju.

 

Dakle, čim prije preporučenom pismenom pošiljkom u svoje ime a za svoju 1/4 dijela pozovite kupca na daljnju realizaciju ugovora tj. na isplatu kupoprodajne cijene u cijelosti razmjerno Vašem suvlasničkom udjelu kojom prilikom ćete mu izdati tabularnu izjavu da se uknjiži na Vašoj 1/4 dijela. Ukoliko kupac na to ne pristane onda se smatra da je on odustao od kupoprodajnog ugovora i onda Vi ne samo da mu niste ništa dužni nego i imate pravo zadržati kaparu (5000 EUR) ukoliko je kapara navedena kao odustatnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na munjevitom odgovoru . Otvorili ste mi oči i sada tijek stvari kreće u sasvim drugom smjeru, za mene povoljnijem. Ja sam prvobitno shvatio da kao jedan suvlasnik odustane od prodaje da su ostali dovedeni pred "svršen čin" ali u zakonu o obv.odnosima piše malo drugačije. Koliko sam shvatio sa "idealnim dijelom" mogu samostalno pravno raspolagati (prodati) kao da je zasebna cjelina 1/1. Iz zakona o obv.odnosima (članak 306. stavka 5 ) ispada da jedan od suvlasnika i ne može samo tako da odustane od prodaje ukoliko drugi supotpisnici neće. Proizilazi da se od kupoprodaje može odustati samo ako se svi slože i samo ako se davatelja kapare (kupca) obešteti u cjelom-dvostrukom iznosu. Po tome članku i stavku ispada da kupac i ne mora pristati na raskid ugovora već samo da pusti ostatak bankovne isplate i to je to. U ovom slučaju se jedan od suvlasnika ( 3/4) obvezao da će isplatiti kupcu kompletnu dvostruku kaparu i za drugog suvlasnika odnosno mene (1/4). Obećao je da će i mene isplatiti nakon što se napravi raskid prvoga kup.prod. ugov. ( u što ja sumnjam ) Zanima me ako suvlasnik(3/4) i čak isplati kupcu kompletno obeštećenje da li ja onda nešto dugujem drugom suvlasniku ili ne ? Još me jedna stvar zanima. Drugi suvlasnik je obećao da će moj dio suvlasništva isplatiti (to mi odgovara ali sumnjam) nakon što obešteti kupca. Kako se ja u tom slučaju mogu osigurati da će održati riječ ? Da li mogu u ovom trenutku napraviti ugovor o prodaji mog dijela ? I što mogu napraviti kao instrument osiguranja ? Da li mogu sad na cijeli stan upisati založno pravo ili nešto slično ? Ne bi se nakon ovoga htio više vratiti u suvlasništvo. Ovo što ste predložili da kupcu pošaljem ponudu samo za moj dio ću svakako napraviti.

Još jednom pozdrav i veliko hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obečanjima vjeruj tek kad svojom rukomnapišei potpiše izjavu da si mu pozjamio ? svotu novca (u vrijednosti stana na godinu dana bez kamata. nakon godinu dana teku zakonske zatezne kamate. ako ne isplati iznos dogovoren za otkupstana nakon tri godine podnesi tužbu i traži povrat pozajmice. nakon godinu dana dužnika pozvat na vračanje pozajmice.

to bi bila dobra garancija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija