Jump to content

porez na nasljedstvo


luminoza

Preporučene objave

nakon smrti rođaka naslijedili smo nas 18 njegovu imovinu i neke zemlje. uvidom u katastar i zemljišnik na svim parcelama se vode drugi ljudi meni nepoznati. neznamo dali je to prodato njima , jeli darovano njima ali sad dolazi da platimo 5% na to nasljedstvo za koje nismo sigurni dali je to zaista njegovo.za stan znamo da je njegov .molim savjet šta da radim jer neželim ljudima ako su to kupili išta oduzimat i suditi se njima. kako mogu bit sigurna da je zaista to njegovo i otkud sudu sve te brojke čestica na kojima se drugi vode. hvala na savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nismo se nitko žalili ,to je bilo prije nekoliko godina. sad sam dobila porezno rješenje da moram platiti oko 2000 kuna poreza . u rješenju su navedene brojke svih tih čestica ( 19) ali kad uđem u katastar i zemljišne knjige sve su neka druga imena iz drugih mjesta i čak iz hercegovine . imam pravo žalbe. sama procjena neznam kako i kad je učinjena.mogu li se pozvat i na to u žalbi ,i dali se mogu odreć toga nasljedstva u korist neke ustanove i dali na takvo stanje moram platit porez

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa odricanjem od nasljedstva je zavrsena prica,medjutim nejasno je zbog cega u ostavinskom postupku niste osporili navode da konkretne nekretnine cine imovinu umrlog,buduci da se u ostavinskom postupku izmedju ostalog utvrdjuje sto cini ostavinsku masu..

.

<<Kada među nasljednicima o tome nema spora, tada i nekretnina u izvanknjižnom vlasništvu ostavitelja predstavlja ostavinsku imovinu.>>

Županijski sud u Rijeci, Gž-1499/03, od 10. IX. 2003

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

evo me opet. napisala sam žalbu, priložila spisak svih čestica na kojima piše ko su vlasnici., (čak i država). vratila me službenica jer da moram kod suca koji je to vodio tražit izuzeće tih čestica. od svih tih 18 čestica zemlje ni jednoj nije vlasnik pokojnik koga mi nasljeđujemo, čak je jedan nasljednik vlasnik jedne od tih čestica ,a za koju trebam platit porez i već sam uknjižena na njoj. izgleda da se stvar zapetljala. šta da radim i kako da postupim dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako te vratila službenica ?

 

nisam čitao od početka. pravo na žalbu na rješenje je davo isteklo. niste se žalili i odluka je postala pravomoćna.nepotrebno ste platili troškove javnog bilježnika.

 

podnijeti zahtjev za ponavljanje postupka.

ko je pokrenuo ovrhu kad pokojnik nema imovinu ?

pomoć stručne osobe bi bila potrebna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

žalbu sam odnijela na porezni, a službenica me otkantala da mi sudac izuzme te čestice koje nisu vlasništvo pokojnika.

možda se nismo razumili ,ali niko se od nas nije žalio na rješenje o nasljedstvu jer su neki od nas tvrdili da je to sve njegovo. čak i jedna od nas nasljednika je vlasnica parcele na koju moramo svi platiti porez. sad neznam dali da pismeno se žalim sucu ili da odem do njega i da pokušam da se to sve izuzme. ustvari pok nije vlasnik ni jedne čestice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako je. pravo na žalbu nisam koristila jer su neki tvrdili da je to tako. na rješenje o plačanju poreza imam se pravo žalit u roku od 30 dana. nije mi jasno zašto mi nije uzela žalbu ako imam pravo žalbe. ima li smisla da žalbu pošaljem poštom preporučeno.

ko je pokrenuo ovrhu neznam ali znam da je pokojnik imao stan koji se ovdje ne spominje i stan se prodaje. hvala vam na vašim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija