Jump to content

Što da radim s roditeljom?


lidiafx

Preporučene objave

Poštovani, rijeć je o mom ocu koji je '28 godište, dakle u 87-oj godini života. Inaće je živio sam, intelektualac - zadnjih godinu i pola ja živim s njim. Razlog: njegovo zdravstveno stanje. Boluje od ekstrapiramidalnog sindroma, velikih problema s kićmom i ... i .... inkontinencijom, pomalo dementan. Gotovo je nepokretan, te i po nalazu neurologa i psihijatra potrebna mu je 24-satna skrb, kao i preporućen smještaj u adekvatnu ustanovu (dom). On to odbija, želi 'umrijeti' na svom. Svi molierovski problemi tipa škrtosti oko novca - ne daje dovoljno za svoju prehranu, te ja dodajem novac. Odbija mi prijaviti boravak u njegovom stanu, ja sam prijavljena van Zagreba. Odbija sve što se odbiti može i samo zašuti ma o kojoj temi da je rijeć - ne sjećam se.

U pokušaju da si pribavim pomoć i nađem neku ženu koja bi bar tjedan dana bila s njim da ja malo odmorim - završi tako da ona 'više ne želi i ne može' brinuti o njemu. Dakle - manipulira šutnjom i sl mogućim ucjenama moju brigu i stalni nadzor nad njim.

Često tvrdoglavo ustaje i hoce sam hodati što većinom završi padom i povredama.

Ja sam njegovo jedino djete.... i na kraju sam psihičkih i fizičkih snaga. Što mi je činiti? Hoće li postupak , i dali je moguć, oduzimanja poslovne sposobnosti dovesti do toga da se njega ipak smjesti u ustanovu ili je to i pored njegovih bolesti - njegova dobra volja. Koliko traje taj postupak? Kolike su dužnosti i ovlasti skrbnika?.. Recimo da ja dobijem skrbništvo - dali je to dovoljno da ga smjestim u dom i protiv njegove volje. On sam nikako ne može ni do kuhinje a kamoli da brine sam o sebi. Što da radim????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru :-) No, moj otac nije baš toliko dementan, još množi dvcifrene brojeve na pamet u trenu, komunicira na nivou - kad hoce, ili suti. Namjera mu je 'ako se i svjet ruši i ja padnem na koljena da ostane u svom i na svom, ali ja više zaista ne mogu. Što je i gdje je ta Alzhemier udruga? Kako oni djeluju? Kako i s kojom dokumentacijom ste išli i dobili od socijalnog potvrdu o smještaju u dom i protiv volje majke??????? Pozdrav, Lidia.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja mama ima dijagnozu vaskularne demencije.Njena psihijatrica je dala preporuku za Centar za soc.skrb. Inače doktoricu mi je predložila Udruga. Njih možete nazvati na tel. pa se dogovori sastanak.Moja mama isto zna zbrajati,ali se ne sjeća bližih događaja.

U udruzi su jako stručni i ljubazni,divni ljudi.

Renata

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, rijeć je o mom ocu koji je '28 godište, dakle u 87-oj godini života. Inaće je živio sam, intelektualac - zadnjih godinu i pola ja živim s njim. Razlog: njegovo zdravstveno stanje. . Svi molierovski problemi tipa škrtosti oko novca - ne daje dovoljno za svoju prehranu, te ja dodajem novac. ...Odbija sve što se odbiti može i samo zašuti ma o kojoj temi da je rijeć - ne sjećam se.

.... Dakle - manipulira šutnjom i sl mogućim ucjenama moju brigu i stalni nadzor nad njim.

Često tvrdoglavo ustaje i hoce sam hodati što većinom završi padom i povredama.

 

Ja sam njegovo jedino djete.... i na kraju sam psihičkih i fizičkih snaga. Što mi je činiti?

 

Kolike su dužnosti i ovlasti skrbnika?.. Recimo da ja dobijem skrbništvo - dali je to dovoljno da ga smjestim u dom i protiv njegove volje. On sam nikako ne može ni do kuhinje a kamoli da brine sam o sebi. Što da radim????

 

Uhvaceni ste u nekonstruktivan -nego destruktivan odnos prije svega u komunikaciji.

Njegov otpor je prvenstveno pasivno agresivan.

 

Ipak njaprije morate shvatiti sto ga prisiljava na to. To je strah, mnogi strahovi. U tom smislu on je zbog velicine svoga problema potpuno iskljucio empatiju, niti malo ne susosjeca sa vama, valjd smatra da ce brzo umrijeti pa ne zeli biti sam u njemu nepoznatom okruzenju.

 

Puno bolje nego na silu ga gurati u dom bi bilo da ga uvjerite kako ce mu tamo biti dobro.

Nadalje, u pozadini skrtosti je takoder iracionalan strah, i tu mozete boljom politikom puno postici.

 

Ali najprije vi morate shvatiti da ste se vi dobrovoljno stavili u takav bespomocan i podreden polozaj naspram njemu.

 

Ako ste vi jos u snazi tada se morate osloboditi zabluda.

Na primjer ako ne da novac za hranu, neka bude gladan, ako opostruira nesto, ostavit ga bez toga sve dok opstrukcija traje.

Vase uvjerenje da se nesto "mora" je kvaka na koju se hvata.

 

Naime nemoguce je stvoriti takav odnos bez "pristanka" "zlostavljane strane", a taj "pristanak" najcesce je radi nepostojanja svijesti o tome sto se zaista dogadja i tjeranja svoje verzije price na mazohistican nacin.

 

Vi imate i kontrolu ali i moc da mu ucinite kraj zivota ugodnijim.

Ako to zelite morat cete nauciti neka nova znanja na tragu ovoga sto sam vam napisao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veliko hvala Renata, al nastavljam s pitanjima..... :-)

Tata ima neke dijagnoze koje su prilicno ozbiljne od neurologa, kao i od psihijatara sa Rebra. Rado ću poslušati i nazvati Udrugu. A sad pitanje; dali je mama već u domu? Ukoliko je, kako je išla procedura? Zar nije trebalo se izboriti za skrbništvo, ili centar ima tu mogućnost da donese rješenje i 'bez privole', dakle prisilno smještanje u dom ili Ustanovu? Ne ide li to sudskim putem? Moj otac takodje - puno toga se ne sjeca iz bližeg vremena, ali se sjeti onog od prije 40 god :-)... Ne može hodati, potpuno je nesamostalan, inkontinentan i teži od Pavarotija (po naravi). Što radi centar nakon te preporuke od psihijatra, Jel to baš preporuka ili mišljenje???? Thnk, Lidia

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Lidia, nisam se stigla prije javiti.Ovako, mamina psihijatrica je napisala "s obzirom na prirodu bolesti predlaže se pri nadležnom CZSS pokrenuti postupak procjene poslovne sposobnosti radi zaštite prava i interesa pacijentice. Postupak za smještaj traje kraće od pravog skrbništva.Naime,mamina bolest je progresivnog karaktera,Mama je još sa mnom,čekam da ju smjestim u državni dom,ima malu mirovinu, u tom domu trenutno uređuju dio za bolesnike sa demencijama.Možda da odete u CZSS pa da njih pitate.

Puno sreće.Renata

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija