Jump to content

šteta nastala podjelom obiteljskog objekta na dva dijela


uvijeknebitna

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć što napraviti kada se jedan objekt podijeli na dva dijela i kada druga strana počne dograđivati postojeći objekt (svoju polovicu) i time prouzočuje štete na dijelu koji pripada drugoj strani.

 

1.Što u tom slučaju poduzeti?

2.Kako dokazati da je problem u novom zidu i nestručnim izvođenjem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaju na raspolaganju vam je podnošenje tužbe vlasnika za prestanak uznemiravanja (čl. 167. st. 1. do 3. ZV),odnosno tužba kojom vlasnik-posjednik zahtijeva od osobe koja ga bespravno uznemirava na drugi način, a ne oduzimanjem posjeda, da to uznemiravanje prestane,u kojoj bi tužbeni zahtjev glasio na prestanak uznemiravanja, uspostavu prijašnjeg stanja i zabranu ponavljanja takvog ili sličnog uznemiravanja.Buduci da je u vasem slucaju uznemiravanjem prouzročena šteta, imate pravo pored postojeceg zahtjeva, zahtijevati i naknadu štete po općim pravilima o naknadi štete,koji se javlja kao

sporedni tužbeni zahtjev i za kojeg vrijede opći propisi o zastari potraživanja s naslova naknade štete,sto nije slucaj za glavni zahtjev radi prestanka uznemiravanja koji nemoze zastariti.

U vezi vaseg upita pod br.2,je jasno da cinjenicne navode tuzbe mora te dokazati,buduci da je teret dokazivanja na onoj strani koja tvrdnju iznosi,zbog cega je sasvim izvjesno da bi u tuzbi kao dokaz cinjenicne tvrdnje nestrucnog izvodjenja radova i stete na vasoj nekretnini trebali predloziti vjestacenje po vjestaku odgovarajuce struke.Naravno,Vi moze te priloziti i sve druge dokaze koji potkrepljuju vase cinjenicne navode,kao npr svjedoke,zapisnike o inspekcijskom pregledu itd.

Sasvim je izvjesno kako se radi o slozenoj tuzbi,radi cega se preporucuje pomoc odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najljepše se zahvaljujem i zanima me dali je moguće išta postići prijavom građevinskoj inspekciji sa zabranom radova? Također kao vlasnik druge polovice nisam dala niti me je itko tražio suglasnost za adaptaciju i dogradnju zbog kojih su mi i nastali problemi i oštećenja jer u vrijeme njihovog zahtjeva za lokacijskom i građevinskom dozvolom ja nisam bila još upisana kao suvlasnik druge polovice,pa me zanima još mogu li ja pokrenuti kakav postupak vezan za za njihove radove i dozvole ili ne? Uporabnu dozvolu oni dobivaju po novom zakonu koliko sam shvatila ili se varam? Mogu li ja utjecati na dobivanje uporabne dozvole?

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija