Jump to content

Tužba za klevetu


Avalonise

Preporučene objave

Prije dva mjeseca sam rodila djevojčicu. Zaručnikova obitelj je od početka bila protiv djeteta, a pogotovo baka. Govorilo se da podmećem dijete jer želim njihovu kuću itd. Preko svega toga sam prelazila iako je sav taj stres rezultirao time da sam rodila mjesec dana prije, te ostala bez mlijeka. Neki dan sam doznala od iste te bake da je njoj neki čovjek rekao da sam rodila kopile i da sam svom zaručniku podmetnula dijete te da sam ga varala gdje sam stigla. Neznam ime tog čovjeka (mada sumnjam da je to također proizašlo iz te obitelji). Sad me zanima ima li tu ikakve osnove za tužbu za klevetu protiv nepoznate osobe s tom bakom kao glavnim svjedokom. Što mogu učiniti da zaštitim djete i sebe od tih priča i te obitelji koja mi je nanijela previše zla? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete tužiti baku, budući kazneno djelo klevete ima dva modaliteta :

 

1. iznošenje neistinite činjenične tvrdnje (znajući da nije istinita) koja može škoditi časti ili ugledu druge osobe, i

 

2. pronošenje takve tvrdnje.

 

Drugim riječima, ovaj čovjek čiji identitet ne znate (a kladio bih se da ga je bakica i izmislila), počinio je prvi modalitet djela, a bakica drugi modalitet.

 

Ipak jedna rezerva - kazneno djelo klevete moguće je počiniti isključivo s izravnom namjerom, što je ponekad vrlo teško dokazati, a i bakičina vjerojatna obrana išla bi u smjeru da je ona povjerovala tom čovjeku, iz kojih razloga bi kleveta otpala (nema njene svijesti o neistinitosti činjenične tvrdnje, što je ključno obilježje izravne namjere).

 

Međutim, ostaje vam kazneno djelo sramoćenja, gotovo identično, uz jednu bitnu iznimku - tamo osoba koja iznosi ili pronosi činjenične tvrdnje ne zna da su one neistinite (dakle blaži oblik djela), gdje opisana bakičina obrana "pada u vodu".

 

Na kraju, uzet ću si slobodu da vam savjetujem da rješavanje problema sa svojtom preko sudova ostavite za doista "nužno zlo" situaciju. Jer, imajte na umu da, ukoliko vi krenete tim putem, vrlo vjerojatno slijedi retalijacija bakice s druge strane, a mislim da vam takvo što u životu doista nije potrebno - da se stalno povlačite po sudu i "bacate" novac na gluposti. Nabolji lijek za ovakovo ponašanje svojte je - ignoriranje. Jasno, u tome ćete trebati podršku i partnera, jer bez njega - "jurišat ćete na vjetrenjače". Jasno, odluka je samo i isključivo vaša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija