Jump to content

Mjesečni fond vs. radni sati


mondays

Preporučene objave

Pošto radim u turizmu i radim za blagdane zanima me slijedece: moram li odraditi ukupan radni fond (nor. za travanj 176 satu) ili samo broj radnih sati odnosno 168 sati za travanj?

Rad blagdanom mi se placa dodatno, ali mislim da to nema veze sa fondom, odnosno on se ne povecava niti smanjuje nego smo dobivam vise novca u odnosu na npr. kolege koje nisu radile za blagdan. Ali u konacnici imamo svi isti fond sati koji moramo odraditi.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate odraditi ukupan radni fond.

Razlika između vas i kolega koji nisu radili za blagdane je u tome da su njima ti sati plaćeni kao neradni blagdan (za koji ide redovna satnica), a vama koji ste ga odradili satnica se uvećava prema zakonu/kolektivnom/pravilniku/ugovoru. Ne znam da li radite i nedjeljom, ako da, može vam se dogoditi da vam blagdan padne na, po rasporedu, slobodan dan i u tom slučaju vam uopće ne bi bio plaćen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
Morate odraditi ukupan radni fond.

Razlika između vas i kolega koji nisu radili za blagdane je u tome da su njima ti sati plaćeni kao neradni blagdan (za koji ide redovna satnica), a vama koji ste ga odradili satnica se uvećava prema zakonu/kolektivnom/pravilniku/ugovoru. Ne znam da li radite i nedjeljom, ako da, može vam se dogoditi da vam blagdan padne na, po rasporedu, slobodan dan i u tom slučaju vam uopće ne bi bio plaćen.

 

 

Pozdrav nisam točno razumio vaš odgovor pa vas molim da to malo pojasnite, naime imamo ovakvu situaciju za 5 mjesec.

 

1. radnik koji prema rasporedu taj četvrtak ne treba i neće raditi imati će 176 normalnih sati (od toga 176 radnih sati)

2. radnik koji prema rasporedu taj četvrtak treba raditi ali neće jer je praznik imati će 168 norm + 8 praz = 176 sati (od toga 168 radnih sati)

3. radnik koji prema rasporedu taj četvrtak treba raditi i radi imati će 168 normalnih i 8 prazn = 176 sati (od toga 176 radnih sati)

4. radnik koji prema rasporedu ne treba raditi a radi imati će 176 normalnih i 8 prazn = 184 (od toga 184 radnih sati) ovih nemamo da naglasim!!!!

 

Mene zanima pri određivanju satnice što se treba gledati za sve radnike Fond radnih sati ili ukupni mjesečni fond sati? Ako se gleda fond radnih sati onda nekim radnicima treba dati još neke slobodne dane da bi se fond iznivelirao, ako se gleda ukupni mjesečni fond sati onda će svi imati jednako ali po mojem sudu to nije pravedno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete gledati "za sve radnike" jer svi radnici, točnije sva radna mjesta unutar firme, nemaju isti ugovor o radu. Osoba koja po ugovoru o radu nije dužna raditi blagdanima neusporediva je sa osobom koja rad blagdanom ima u opisu posla. Dakle, primjer dva odmah zaboravite i imajte na umu da i toj osobi blagdan nekad padne na slobodne dane pa nije plaćena za taj blagdan, niti dobije ekstra slobodan dan.

Zbrka nastaje i zbog toga što neki ljudi rade 5 dana u tjednu, neki 6, neki rade u dane vikenda, neki ne, nekima su nedjelje radne, nekima nisu.... jednostavno, nema "za sve radnike".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem što želite reći, ali i dalje ne razumijem prema čemu se trebam bazirati kad radim raspored smjena radnika, prema fondu radnih sati ili mjesečnom fondu sati? Problem je kod radnika navedenih pod brojem 3, oni koji odrade praznik, dobiju za taj odrađeni praznik dnevnicu po većem koeficijentu ali mene zanima njihova satnica, dali oni u 5 mjesecu moraju imati zadovoljen fond radnih sati koji je 168 ili mjesečni fond sati koji je 176. Oba ne mogu zadovoljiti jer rade taj praznik pa ga neće dobiti ekstra računatog u satnicu znači ili

168 radnih sati 168 mjesečni fond sati

176 radnih sati 176 mjesečni fond sati

sad ako je ova druga opcija dali se onda tih 8 radnih sati više gleda kao prekovremeni?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sivko, u krivu ste.

 

Na platnoj listi zbroj svih sati mora odgovarati - mjesečnom fondu sati. MFS za svibanj iznosi 176, od toga je 168 sati redovan rad - koji moramo odraditi svi bez obzira na ugovor, a 8 sati praznik - koji ćemo ili nećemo odraditi ovisno o ugovoru. Ako ugovor kaže da blagdanima ne radimo, nećemo raditi, a tih će nam 8 sati na platnoj listi biti prikazani kao "neradni državni blagdan" i plaćeni po cijeni redovnog rada (radi se o poslovima koje nema potrebe raditi blagdanom i za poslodavca bi bili nepotreban dodatni trošak, s druge strane ti radnici nisu krivi što im je blagdan pao na radni dan pa ne mogu zaraditi za punu plaću, ovo je, da tako kažem, kompromis).

 

Ako nam rad blagdanom spada u opis posla, i po rasporedu nas zakači da taj blagdan fizički moramo odraditi, na platnoj listi biti će prikazan kao "radni blagdan" i plaćen uvećano prema zakonu. Treća situacija je kada nam rad blagdanom spada u opis posla, ali radimo i subotama i nedjeljama (6 dana u tjednu), pa nam "blagdanski četvrtak" može pasti kao slobodan dan. U tom slučaju opet moramo zadovoljiti MFS i fizički stvarno odraditi tih 176 sati (e sad, tu se na list neće pisati 176 sati redovnog rada, već nešto redovnog rada, nešto rada nedjeljom koja se isto uvećava)....

 

Dakle, mjesečni fond sati se mora zadovoljiti, a specifikacija će ovisiti o odrađenom i o ugovoru o radu.

 

Andrej, ako još uvijek nije jasno, molim da mi pomognete dodatnim informacijama - rade li vaši radnici pet dana ili 6 dana u tjednu, te rade li od pon-pet, pon-sub ili su i nedjelje radne, jer ovako samo nagađam o vašoj situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svibnju je bilo 21 radni dan po 8 sati što iznosi 168.1 svibnja je padao u četvrtak te se taj dan ne uzima u fond radnih sati.Svi zaposleni u RH imaju isti MRS a rad duži od njega se mora platiti kao prekovremeni.

 

Kad netko odradit praznik/blagdan za taj dan dobije uvećanje plaće za razliku od onoga koji taj dan nije radio bez obzira pao mu taj dan slobodno jer radi u smjenama ili uopće ne radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sivko, opet - ne :)

Mjesečni fond sati o kojem trenutno pričamo namijenjen je osmosatnom dnevnom radu, pet dana u tjednu i to isključivo ponedjeljak - petak.

Pogledajte fond sati za travanj, kaže 168 redovnih i 8 sati blagdan. Ovih 8 odnosi se na Uskršnji ponedjeljak. Što je s ljudima koji rade na sam Uskrs? Postoji još jedna tablica, mislim da ju moja firma dobiva od RRIF-a, moći ću provjeriti tek za par dana, a namijenjena je onima koji rade 6 dana u tjednu (iako je i ta tablica manjkava jer, recimo, ne predviđa rad nedjeljom). Te se dvije tablice razlikuju u mjesečnom fondu sati, po par sati gore-dolje! Na godišnjoj razini nekad se poklope, a nekad bome i ne. (Primjer: Mjesec počinje subotom, završava nedjeljom, ukupno 4 tjedna i dva dana. Prva tablica bi nam za takav mjesec rekla da fond sati iznosi 160. U 4 tjedna svi smo skupili tih 160 sati, no osoba koja je mjesec počela radom u tu prvu subotu ima više sati onoliko koliko je u subotu odradila. A oni, realno, nisu prekovremeni. Druga tablica bi rekla da je fond sati 165.)

Drugo, to što se nešto mora platiti "kao prekovremeni" ne znači da i JE prekovremeni, samo znači da se vrijednost tog sata mora uvećati. Da, satnica za odrađene blagdane mora se uvećati, ali i dalje to nisu prekovremeni sati. Kod specifikacije sati rada pri obračunu plaće postoji "prekovremeni rad" (uvećan za npr. 50%), "rad blagdanom" (uvećan za npr. 100%), ali i "prekovremeni rad blagdanom" (koji će se uvećati za zbir postotaka uvećanja jednog i drugog, dakle za 150%). Naravno, u nazivima postoje varijacije na temu, ovisno o progameru koji je radio program obračuna plaća, al to je uglavnom to. Po ovom što vi govorite ispada da bi trebalo biti "prekovremeno prekovremeni rad" :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja radim u smjenama desetljećima i na platnoj listi sukladno propisima uvijek stoji fond mjesečnih radnih sati.

Za travanj sam odradio 168 sati a kako sam radio i na blagdan dobio sam povećanje satnice za 50%.Da sam odradio koji sat više od 168 taj mjesec dobio bi plaćene prekovremene.

Ako je netko radio i za Uskrs i uskršnji ponedjeljak ima te sate uvećane za 50% ali ukupno je morao odradit samo 168 redovnih sati.

 

Postoje prekovremeni:za više od redovnog radnog vremena u toku dana ili više od mjesečnog fonda radnih sati.

Postoji uvećanje za rad praznikom.Jedno i drugo je odvojeno.

Mjesečni fond radnih sati za sve zaposlene u RH je jednak bez obzira kakvo radno vrijeme imaju i da li rade pon-petak 6,7.8,9,10,12 sati ili rade pon-sub bez obzirra na satnicu ili rade su smjenama 2 2 2 2 ili 12-24 12-48.

 

I da pojednostavim:

svibanj 168

lipanj 152

srpanj 184

kolovoz 152

rujan 176

listopad 176

studeni 160

prosinac 168

svi odrađeni sati preko toga su prekovremeni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sivko, ne znam što radite, ali meni je u opisu posla rekapitualcija radnih sati i priprema evidencijskih lista računovodstvu za obračun plaće.

Direktno nadređena mi je žena-zmaj, između ostalog, zadužena štititi firmu od kazni i tužbi. Kako imamo dućane na moru, preraspodjelu, rad nedjeljama, noćni rad... stalno smo na meti inspekcije, platne i evidencijske liste nikad nisu bile sporne - po vašim riječima debelo već godinama zakidamo radnike, a koliko je tih inspekcija do sada bilo, valjda bi netko nešto primijetio. Pa, ako ništa, pobunio bi se neki sezonski radnik koji ima iskustvo rada i u drugim firmama.

 

U krivu ste. A u krivu je i onaj koji u vašoj firmi vodi brigu o satima rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod mene savršeno brinu o satima (mojim i svojim) točno kako piše u KU i ostalim propisima.

 

(9) Prekovremenim radom, kad je rad službenika i namještenika organiziran u radnom tjednu od ponedjeljka do petka, smatra se svaki sat rada duži od 8 sati dnevno, kao i svaki sat rada subotom ili nedjeljom.

 

(10) Prekovremenim radom, kad je rad službenika i namještenika organiziran u smjenama (2 prve – 2 druge – 2 treće – 2 dana slobodna) ili u turnusu, smatra se svaki sat rada duži od redovne smjene ili turnusa te svaki sat rada duži od redovnog mjesečnog fonda radnih sati.

 

(11) Ako je rad službenika i namještenika organiziran na drugačiji način, prekovremeni rad je svaki sat rada duži od dnevnog radnog vremena te svaki sat rada duži od 40 sati tjedno.

 

(12) Redovni mjesečni fond radnih sati su sati koje službenici i namještenici trebaju raditi u tekućem mjesecu, a dobije se na način da se broj radnih dana u tekućem mjesecu pomnoži s 8 sati.

 

a sukladno tablici moram odradit ove cijele godine 2000 radnih sati a sve preko toga bit će plaćeni kao prekovremeni http://www.obracun-placa.com/index.php/obavijesti/fond-radnih-sati-sati-rada-2014/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolektivni ugovor za države službenike i namještenike? :D

U istom piše i ovo:

(2) Tjedno radno vrijeme raspoređeno je na 5 radnih dana, od ponedjeljka do petka.

Kao što sam rekla, tablica je gotovo neprimjenjiva za one koji rade 6 dana u tjednu, koji rade od ponedjeljka do subote ili one kojima je nedjelja radna, pa im slobodan dan pada na neki drugi dan u tjednu. U svakom slučaju, poslala sam upit ministarstvu. Odgovor objavim ovdje kada ga dobijem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav dali ste možda dobili odgovor od ministarstva na ovaj upit, jer što više ljudi pitam to više shvaćam da se njihova mišljenja razlikuju. Neki tvrde da se trebamo ravnati prema MFS-i,drugi pak prema fondu radnih sati koji je manji. Sad me također zanima ako se ravnamo prema fond-u radnih sati i svima stavimo recimo u 5 mjesecu da odrade 168 sati, (to znači da ćemo radnicima koji rade blagdanom dati jedan slobodan dan u tjednu da bi se satnica izregulirala) dali smo time prekršili neki zakon u slučaju da smo u krivu i da smo im trebali staviti 8 sati više.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Još uvijek nisam dobila odgovor ministarstva, ali naišla sam na slijedeće, možda pomogne razjasniti neke nejasnoće;

 

(iz časopisa RRiF 7/14) "... niti jednim pozitivnim propisom u RH za radnike nije propisan godišnji niti mjesečni fond sati, već je odredbom propisan dopušten fond radnih sati na bazi tjedna (40 sati, čl.43, st. 2. ZR-a). Naime, mjesečni i godišnji fond rada radnika ovise isključio o rasporedu rada, odnosno biti će različiti za pojedine radnike s obzirom na njihov mogući različiti raspored rada. (...) Prema tome, referentno radno vrijeme uvijek je tjedni fond sati, a ne mjesečni ili godišnji fond."

 

I drugo (iz priloga časopisu RRiF 6/14); "U dane blagdana i neradnih dana propisanih Zakonom radnici imaju pravo ne raditi, s pravom na naknadu plaće na teret poslodavca. Radnici koji zbog prirode tehnološkog procesa ili zbog iznimne potrebe posla rade u dane blagdana, imaju prvo na povećanu plaću." Ekstra slobodan dan se ne spominje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Odgovor Ministarstva:

 

U svezi Vašeg upita od 13. lipnja 2014. godine, o radu na dane blagdana i neradnih dana određenih zakonom, očitujemo se kako slijedi:

 

1. Sukladno odredbi članka 46. stavka 1. Zakona o radu, ako dnevni i tjedni raspored radnog vremena nije određen kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu, tada o rasporedu radnog vremena odlučuje poslodavac pisanom odlukom. Napominjemo da ne moraju svi radnici imati isti raspored radnog vremena. Dakle, moguće je da pojedine skupine radnika imaju različitu organizaciju radnog vremena, ovisno o potrebama organizacijske jedinice u kojoj rade. Mišljenja smo kako je moguća situacija da prema uobičajenom rasporedu radnog vremena dio radnika ima 152 odrađena sata i 16 sati naknade plaće za blagdan, a da druga skupina radnika odradi svih 168 sati, pri čemu će za rad blagdanom dobiti uvećanu plaću.

 

2. Zakonom o radu propisan je tjedni fond sati u najdužem trajanju od 40 sati, s tim da se taj broj sati može rasporediti kroz tjedan na više načina s istom ili različitom dnevnom satnicom (i različito za pojedine radnike) uz poštivanje odredbi Zakona o radu o stanci, dnevnom i tjednom odmoru u neprekidnom trajanju. Dakle, radno vrijeme ne mora biti jednako raspoređeno po danima. Primjerice, poslodavac može odrediti raspored radnog vremena na način da radnik jedan dan radi deset sati, a pet dana po šest sati. Isto tako, radni tjedan može se sastojati od četiri, pet ili šest radnih dana.

 

3. Uzimajući u obzir blagdane kroz cijelu godinu, moguće je da neki blagdani padnu na dane radnikovog tjednog odmora, a dio blagdana padne na radnikove radne dane. Ako radnik u dane blagdana i neradnih dana određenih zakonom ne radi jer nije inače trebao raditi (radnik prema rasporedu radnog vremena toga dana nije trebao raditi), u tom slučaju ne ostvaruje pravo na naknadu plaće.Ukoliko je radnik na navedene dane prema uobičajenom rasporedu radnog vremena trebao raditi i primiti plaću, ali ne radi zbog toga što je blagdan ili neradni dan utvrđen zakonom, tada ostvaruje pravo na naknadu plaće.Kada blagdan pada u dan kada bi radnik trebao raditi i zaista radi navedenog dana, ima sukladno članku 86. Zakona o radu i pravo na povećanu plaću za rad blagdanom. Zakon o radu ne utvrđuje visinu povećanja plaće, već se povećanje iste za rad na dane blagdana utvrđuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.Dakle, radnik ne ostvaruje pravo na naknadu plaće u slučaju kada prema uobičajenom rasporedu radnog vremena nije ni trebao raditi u dane blagdana i neradnih dana. Međutim, mišljenja smo da poslodavac ne može mijenjati uobičajen raspored radnog vremena kako bi izbjegao plaćanje naknade plaće radniku.

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...
  • 7 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija