Jump to content

Oporuka u korist unuke


Geolob

Preporučene objave

Molio bi Vas savjet oko definiranja oporuke u, među ostalom, korist unuke. Suvlasnik sam zemljišta (2/8) i kuće s tri stana (prizemlje, kat i potkrovlje). Sa suprugom sam vlasnik kata i potkrovlja, a prizemlje je u vlasništvu supruge (1/4) i njene sestre (3/4). Imam dvoje dijece. Kćer živi sa suprugom u stanu u potkrovlju i ima dvoje dijece. Supruga i ja bi napisali oporuku zajedno tako da po našoj smrti ona postane valjana. U oporuci bi stan u potkrovlju ostavili kćeri a stan na katu, u kojem sada živimo, bi ostavili unuci koja sad ima 3,5 godine. Dali je to moguće? Sinu bi ostavili donji stan (dogovoreno sa sestrom supruge). Važno mi je pitanje i dali oporukom možemo uvjetovati da stan ne može koristiti, i u njemu prebivati, nitko (osim onog kojeg oporukom ovlastimo) do punoljetnosti unuke (18 g), a kako su stanovi na katu i u potkrovlju povezani uvjetovali bi oporukom i izgradnju posebnog ulaza u potkrovlje.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporuka je jednostrana izjava volje pojedinca, pa se ne može napisati zajednička oporuka dvoje ljudi.

 

Odredbe oporuke stupaju na snagu kad oporučitelj umre, a očigledno se ne bi moglo zahtijevati da drugi supotpisnik zajedničke oporuke umre istog trena kad i umrli supotpisnik.

 

Također nije dopušteno određivati nasljednika nasljedniku, niti su valjani bilo kakvi ugovori kojim se unaprijed dijeli buduća ostavina.

 

To znači da niti vi suprugu niti ona vas ne možete obavezati da ona nakon vaše odnosno vi nakon njezine smrti oporučite imovinu nekom drugom.

 

Također ne možete ostaviti nekome nešto što vam ne pripada, u konkretnom slučaju suvlasnički dio sestre vaše supruge. Činjenica da je ona usmeno izjavila da se slaže da vi raspolažete njezinom imovinom pravno ne znači baš ništa.

 

Inače, u oporuci se mogu postaviti određeni uvjeti odnosno obaveze za nasljednike.

 

Po mojem mišljenju svoje želje možete ostvariti darovnim ugovorima uz zadržavanje prava na doživotno korištenje, ali samo za imovinu koju imate u vlasništvu.

 

Možete naravno, vi i supruga svaki za sebe, napisati i oporuke u skladu s ovim što želite, ali ne možete određivati nasljednika nadživjelom, niti ograničavati pravo na nužni dio bilo kojem od nasljednika.

 

Također uzmite u obzir da svaki oporučitelj u svakom trenutku dok je živ može slobodno oporuku opozvati ili izmijeniti, i da o tome nije dužan nikome polagati račune.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na brzom odgovoru i pojašnjenju. Imao bi još jedno pitanje. Prije gradnje kuće, koja se sastoji od tri etaže (stana), dogovorili smo se punac, supruga, njena sestra i ja da ćemo supruga i ja biti vlasnici gornje dvije etaže (stana) a punac i druga kćerka vlasnici donjeg stana. Dogovoreno je kod advokata napisano i potpisano (svi četvero). Nakon izgradnje kuće dogovor nije (zbog naše aljkavosti?) gruntovno (katastarski?) proveden već je kuća, nakon smrti punca, ostavinskom raspravom podijeljena na nas troje bez da se uvažava gornji potpisani i ovjereni dogovor. Interesira me da li se on može, i kako, naknadno aktivirati.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste se zapravo fizički izdijelili, ali niste to mogli provesti bez etažiranja kuće, tj. podjele na fizičke dijelove koji se upisuju svaki zasebno u zemljišne knjige.

 

Formalno ste suvlasnici u idealnom dijelu, a suvlasnici u idealnom dijelu mogu svaki koristiti neki samostalni dio kuće. Svaki suvlasnik u idealnom dijelu može tražiti određeni fizički dio srazmjeran njegovom suvlasničkom dijelu u samostalno vlasništvo.

 

U biti se radi o postupku sličnom etažiranju, samo što se kod etažiranja polazi od činjenice da je netko vlasnik samostalnog dijela (stana) pa se utvrđuje njegov suvlasnički udio u cjelini, dok je kod vas obratno - postoje suvlasnički dijelovi, a treba utvrditi fizičke dijelove.

 

U svakom slučaju potrebno je utvrditi samostalne fizičke dijelove (stanove), a to vam mogu obaviti oni koji rade i etažiranje. Ako ste svi suglasni oko podjele i između vas nema spora, mislim da možete sve provesti kroz taj postupak bez posebnog postupka razvrgnuća suvlasništva.

 

Jedini problem koji vidim je u tome da vi niste mogli biti zakonski nasljednik punca, a oporuku ne spominjete, pa prema tome vjerojatno niste upisani niti kao suvlasnik u idealnom dijelu.

 

Dokumentaciju vam treba napraviti odgovarajući stručnjak, i on će vas vjerojatno najbolje moći uputiti kako dalje. Na webu imate dosta firmi koje se time bave i na svojim stranicama imaju dosta informacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija