Jump to content

do kada se treba obaviti etažiranje?


tonic

Preporučene objave

Poštovani,

 

uz moj stan je mala prostorija (cca 2m2) za koju predstavnik stanara ne zna kome pripada u zgradi. Naime pitanje je da li je to zajednička prostorija (zajedničko vlasništvo svih stanara u zgradi) ili je vlasništvo Grada Zagreb koji iznajmljuje stanove ljudima koji graniče s mojim stanom.

 

Prostoriju o kojoj govorim bih ja rado otkupila ukoliko je vlasništvo zgrade i ukoliko svi pristaju, no predstavnik tvrdi da ne zna tko na nju ima pravo te da će se to utvrditi etažiranjem što može potrajati "navodno" od 5 do 10 godina. Zvala sam poglavarstvo da ih pitam iznajmljuju li i tu malu prostoriju koja je zaključana, odnosno da li je ona pripadajući prostor jednome od gradskih stanova na katu. Bili su neodređeni i rekli su mi da odem na gruntovnicu i izvadim vlasnički list. Kakve to ima veze s bilo čime, ja ne znam ime čovjeka koje oni to iznajmljuju,a to nije ni bitno ako je vlasnik Grad Zagreb. Uglavnom, vrtim se u krug jer predstavnik stanara se ne želi nikome zamjeriti pa do etažiranje nema namjeru ništa poduzimati.

 

P.S. da li je istina da se toliko čeka na etažiranje (upravitelj zgrade je GSKP i ovisimo o njima jer oni na sudu započinju proces etažiranja).

 

Koliko su informacije koje sam dobila točne?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,

 

kad sam se sjetila da idem sama pogledati stranicu GSKG tamo piše slijedeće:

 

DESETA NOVELA ZAKONA O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA (NN 153/09)

 

Upravo je takvo stanje jedan od razloga zašto je zakonodavac donio najnoviju novelu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN br.153/09) kojom se određuje nova dužnost upravitelja zgrade. Tako je temeljem navedene novele upravitelj zgrade dužan pokrenuti postupak upisa neupisane zgrade i posebnih etažnih dijelova u zemljišne knjige (za sve zgrade kojima upravlja), a koje su izgrađene do 1.siječnja 1997.g.

Taj postupak je upravitelj dužan pokrenuti do 31.prosinca 2015.g.

 

Jesu li u pravu, kod njih na web stranici piše do 31. prosinca 2015. godine tek trebaju započeti postupak? A do kada (govorimo li o godinama) bi onda sam postupak trajao???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Pitanje,

 

kada će se zgrada etažirati i ja imam xx kvadarata, no izmjerom kod etažiranja imam 1 kvadrat više dakle xx + 1m2 (u slučaju da si pripojim taj kvadrat stanu-nitko ga ne koristi, ne zna se čije je i predstavnik se ne buni). Hoću li tada platiti kaznu zbog prisvajanja nečega što meni liči da bi moglo biti zajednički metar kvadratni u vlasništvu cijele stambene zgrade ili će se novim izmjerom kako mi je rekao predstavnik stanara uvesti novi broj kvadrata (onaj plus 1 kvadratni metar prisvojeni) nakon etažiranja u zemljišne knjige i svi ćemo "preživjeti"? Napominjem da se predstavnik ne buni jer kaže da bi od tada ja plaćala onda i za taj prostor komunalnu naknadu koja se sada ne plaća.

Dakle je li logično da se kod etažiranja broj kvadrata procijeni pogrešnim izmjerom i preinači?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija