Jump to content

Sramoćenje 180 dnevnih iznosa


omis25

Preporučene objave

Postovanje, Tuzen sam zbog sramocenje zalosno da se mores bit tuzen a govoris istinu. Njegov odvjetnik mi je posla tuzbu i u clanku sam procita da mogu bit kaznjen do 180 dnevnih iznosa.

 

More mi netko objasnit kako se to racuna ako na primjer placa misecna je 5000 kuna. I sta se desi ako to placu neman u Hrvatskoj nego u drugoj zemlji di radim i placam porez. Ja sam siguran da ce bit kaznjen posto zivim vanka ja cu se branit sve sto sam rekao je istina i imam dokaze ali zelim bit pripremljen na najgore.

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo par navoda/linkova:

 

Kazneni zakon govori o novčanoj kazni u čl. 42:

"(4) Visina dnevnog iznosa utvrđuje se uzimajući u obzir poĉiniteljeve prihode i imovinu te prosjeĉne troškove nužne za uzdržavanje poĉinitelja i njegove obitelji. Dnevni iznos ne može biti manji od dvadeset kuna ni veći od deset tisuća kuna."

- "uzimaju se u obzir i potencijalni prihodi koje bi osoba od te imovine mogla ostvariti — npr. vrijednost nekretnina u kojima počinitelj ne stanuje, a ne iznajmljuje ih, uštedevina od koje ne ostvaruje kamate" (iz jedne prezentacije)

 

- prosječno je od 1.4.2014 do 30.6.2014 dnevni prihod iznosio 185,50 kn (vs RH)

 

O sramoćenju - pogledajte komentare KZ uz čl. 148.

Postoji i mogućnost Oslobođenja od kazne - ako počinitelj prizna neistinitost svojih tvrdnji i opozove ih (čl. 148. st. 5)

 

Prijedlozi za promjenu IMO nepravednog čl. 148.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na te članke.

 

Čitam ovaj dio za sramoćenje ponovo i nemogu da vjerujem šta čitam da je mogućnost bit oslobođen od kazne ako kažen da je sve šta je istina i dokazi koji to potvrdiju je laž. Ovo zvući totalno nelogično.

 

Kažem istinu ja se kaznim kažem laž ja se oslobodim. Ajme narodu ko ove zakone piše ovako nije ni bilo u bivšoj jugi. Čitam da će bit promjena ovog dio sramoćenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

180 dnevnih iznosa je maksimalno propisana kazna za osnovni oblik sramoćenja. Dakle, to je u svrhu zastrašivanja. Ukoliko se radi o prvom djelu, biti će najvjerojatnije 30. Uz isključenu primjenu odredaba stavaka 3-5. čl. 148. KZ-a.

 

Čitam da će bit promjena ovog dio sramoćenja.

 

Biti će iz razloga jer je praksa otišla u potpuno krivom smjeru sa pomalo apsurdnim rješenjima, ali će se primarno odnositi na novinarski dio posla, koji je "javan", dok bi u odnosu na "anonimce" stvari trebale ostati istima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Sada mi je malo lakše kada sam pročitao da je vlada uputila izmjenu zakona.

 

 

"Sramoćenja nema ako netko dokaže istinitost", kazao je Miljenić pojašnjavajući izmjene KZ-a upućene u saborsku proceduru.

 

 

Sad me zanima spor protiv mene neće sigurno doć na red u vjerovatno dogodine i ako se zakon promjeni je li se ja još sudim po starim zakonom ili po novim ?

 

Ako budem kažnjen da li se žalim prema novom zakonu koji je nastupio prije izricanje kazne.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad me zanima spor protiv mene neće sigurno doć na red u vjerovatno dogodine i ako se zakon promjeni je li se ja još sudim po starim zakonom ili po novim ?

 

Sudit će vam se prema blažem zakonu po vas, a što će sasvim sigurno biti ovaj novi koji se najavljuje. Načelo obvezne retroaktivne primjene blažeg zakona veže svaki sud u postupku, sve do nastupa pravomoćnosti presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija