Jump to content

hep


emka

Preporučene objave

Poštovani,

Predloženi linkovi su dobri i ima se štogod za izvući iz njih.

No, mišljenja sam da je potrebno krenuti od toga da li su je služnost za te nadzemne metalne vodove upisana u zemljišne knjige na Vašoj nekretnini. Od toga sve počinje.

Ako je služnost upisana, potrebno je izvući iz zbirke isprava dokument na temelju kojeg je to učinjeno i vidjeti što u njemu piše. Jel se spominje kakva naknada. Ako ne, tražiti naknadu za ubuduće i za zaostatke koje još nisu u zastari, na što kao vlasnici zemljišta imate pravo.

Ako služnost nije upisana, situacija je malo drukčija.

Spominjete 20-tak godina... tu bi u slučaju da ustanete tužbom, HEP mogao staviti protutužbu na stjecanje služnosti dosjelošću. Da bi se to izbjeglo, predložio bih sklapanje ugovora o darovanju (ili čak kupoprodaji) s nekim iz Vaše ravne linije (radi izbjegavanja plaćanja poreza), te da nakon što on bude uknjižen u zemljišne knjige, tuži HEP radi uklanjanja vodova ili plaćanja naknade za iste pozivom na načelo povjerenja u zemljišne knjige (jer služnost nije upisana a vodovi su tamo). Uspjeh u tom postupku ne bi trebao izostati. Naravno, tu se javlja je i pitanje legalnosti postave tih vodova, tj. da li imaju valjanu dozvlu za njihovo postavljanje. U tom slučaju išao bih i prijavom bespravno izgrađenog objekta prema građevnoj inspekciji.

Uglavnom, bitno im je zapapriti, da se udostoje s vama pričati i pronaći s Vama pravično rješenje i pravičnu naknadu.

za početak, nakon izvida stanja u ZK, krenuo bih s dopisom vlasniku stupona (HEP ili HOPS) i iznijeo problematiku i svoje zahtjeve. U ovisnosti o njihovom odgovoru razmislio bih što dalje.

Nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spominjete 20-tak godina... tu bi u slučaju da ustanete tužbom, HEP mogao staviti protutužbu na stjecanje služnosti dosjelošću. Da bi se to izbjeglo, predložio bih sklapanje ugovora o darovanju (ili čak kupoprodaji) s nekim iz Vaše ravne linije (radi izbjegavanja plaćanja poreza), te da nakon što on bude uknjižen u zemljišne knjige, tuži HEP radi uklanjanja vodova ili plaćanja naknade za iste pozivom na načelo povjerenja u zemljišne knjige (jer služnost nije upisana a vodovi su tamo). Uspjeh u tom postupku ne bi trebao izostati.

 

Teško da bi se rođak po ravnoj liniji mogao pozivati na načelo povjerenja u zemljišne knjige, imajući u vidu njegovo (ne)poštenje. Ali netko treći - da.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija